Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/01/2008

Να σωθεί η συνοικία των Ρομά στην Κωνσταντινούπολη

Επιστολή-έκκληση στον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τομπας υπέρ της διατήρησης της συνοικίας των Ρομά στο Σουλουκουλέ, όπου υπάρχει εδώ και πολλούς αιώνες, έστειλε το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.

Η επιστολή, την οποία υπογράφει το μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του κόμματος Πάνος Τριγάζης, αναφέρει:

«Κύριε Δήμαρχε,

Μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού  Φόρουμ μάθαμε για τα σχέδια των Δήμων Ιστανμπούλ και Φατιχ να κατεδαφίσουν την συνοικία των Ρομά στο Σουλουκουλέ και να εκδιώξουν μια κοινότητα που έχει ζήσει εκεί για αιώνες.

Συμμεριζόμαστε την ανησυχία όλων αυτών που είναι αντίθετοι με το συγκεκριμένο σχέδιο και προσθέτουμε την φωνή μας για να υποστηρίξουμε αυτή την έκκληση που κυκλοφορεί και αναφέρει ότι: «Το συγκεκριμένο σχέδιο αστικής ανάπλασης αποφασίστηκε χωρίς διαφάνεια και χωρίς συμμετοχή των πολιτών τους οποίους  αφορά ενώ δεν τηρεί τις αρχές του Μεμοράντουμ της Βιέννης και την Συνθήκη για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτισμικής και Φυσικής κληρονομιάς.

Πιστεύουμε ότι η βίαιη εκτόπιση των Ρομά από την αρχέγονη πατρίδα τους θα βλάψει την πολιτιστική κληρονομιά της Κωνσταντινούπολης και συνεπώς σας καλούμε να αποσύρετε το πρόγραμμα αυτό και να προσπαθήσετε να αναβαθμίσετε την γειτονιά με τρόπο που  να συνάδει με τους κατοίκους της.»

To Γραφείο Τύπου