Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/01/2008

Υπερψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η έκθεση Αντζελίλλι και η γνωμοδότηση Παπαδημούλη για τα δικαιώματα των παιδιών

Έμφαση στη συμμετοχή των παιδιών και στην ενσωμάτωση σε όλες τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης - στην εξάλειψη της παιδικής φτώχιας και την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας

Εγκρίθηκε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία, από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η έκθεση της Ιταλίδας ευρωβουλευτή Ρ. Αντζελίλλι σχετικά με την "Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα δικαιώματα του παιδιού". Στην έκθεση αυτή ενσωματώθηκαν οι γνωμοδοτήσεις των συναρμόδιων Επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων και η γνωμοδότηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, εκ μέρους της Επιτροπής Απασχόλησης.

Η έκθεση δίνει έμφαση στη συμμετοχή των παιδιών στη νομοπαραγωγική διαδικασία στα θέματα που τα αφορούν, καθώς και στην ενσωμάτωση ("mainstreaming") των δικαιωμάτων των παιδιών στο σύνολο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης συνέταξε τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία υιοθετήθηκε μαζί με την κύρια έκθεση. Στη γνωμοδότηση αυτή υπογραμμίζονται σημαντικά θέματα, όπως:

•    Η ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα σε επίπεδο ΕΕ και κρατών μελών στην πρόληψη και εξάλειψη της παιδικής φτώχειας, τη στιγμή που ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχιας.

•    Η εξασφάλιση ότι όλες οι πολιτικές, τόσο οι εσωτερικές όσο και οι εξωτερικές, τόσο σε επίπεδο κρατών μελών όσο και ΕΕ, πρέπει να στοχεύουν στην εξάλειψη της παιδικής εργασίας κάθε μορφής, με πλήρη εφαρμογή των υφιστάμενων συμβάσεων του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας και της UNICEF.

•    H αντιμετώπιση της πολυδιάστατης φύσης της παιδικής φτώχειας, λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική ευημερία των παιδιών και όχι μόνο στενά οικονομικά κριτήρια.

•    Έμφαση στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως τα παιδιά μεταναστών, τα παιδιά των δρόμων και τα παιδιά με αναπηρίες.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της έκθεσης ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Η στρατηγική για τα δικαιώματα του παιδιού αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Επιτέλους, η ΕΕ μπορεί να παρουσιάσει μια συντονισμένη προσέγγιση και να υπογραμμίσει την προθυμία της να είναι στην πρωτοπορία, τόσο στην εσωτερική πολιτική όσο και στις εξωτερικές σχέσεις.

Η Επιτροπή Απασχόλησης, την γνωμοδότηση της οποίας συνέταξα, τόνισε τις κοινωνικές πτυχές της παραβίασης των δικαιωμάτων των παιδιών, εστιάζοντας στην παιδική φτώχεια - που αγγίζει σχεδόν ένα παιδί σε πέντε στην ΕΕ-, και επιμένοντας στο ότι αποτελεί ένα επίμονο πρόβλημα. Τόνισε επίσης  τα προβλήματα της παιδικής εργασίας, του κοινωνικού αποκλεισμού και ζήτησε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως τα παιδιά μετανάστες, τα παιδιά των δρόμων και τα παιδιά με αναπηρίες.

Φοβόμαστε ότι τα σημερινά παιδιά θα πρέπει να ζήσουν σε έναν κόσμο χειρότερο απ' ότι οι προηγούμενες γενεές. Η Ευρώπη πρέπει να δράσει τώρα, με ουσιαστικές δεσμεύσεις, στόχους και τους απαιτούμενους πόρους, τόσο σε κοινοτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κρατών μελών."

To Γραφείο Τύπου