Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/01/2008

Ρύπανση του Πείρου ποταμού του Ν. Αχαΐας

Ερώτηση και ΑΚΕ Ν.Τσούκαλη προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ

Η πρόσφατη ρύπανση του Πείρου ποταμού του Ν. Αχαΐας από πιθανή διοχέτευση τοξικών βιομηχανικών αποβλήτων από τη Βιομηχανική Περιοχή Πατρών  αποτέλεσε αντικείμενο ερώτησής μου (αρ πρωτ. 1527/ 5-11-07) ζητώντας να πληροφορηθώ ποια μέτρα θα ληφθούν για την προστασία της δημόσιας υγείας, του υδροφόρου ορίζοντα και του περιβάλλοντος της περιοχής.

Στην απάντηση του υφυπουργού  κ. Καλογιάννη (αρ πρωτ 364 Β/ 27-11-07)  αναφέρεται ότι έγιναν έλεγχοι σε επτά εταιρίες της ΒΙΠΕ (οι οποίες κατονομάζονται) και στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν παραβάσεις οι σχετικοί φάκελοι διαβιβάστηκαν στην εισαγγελία ενώ έγινε εισήγηση επιβολής διοικητικών προστίμων.

Επειδή:

•    Δεν αναφέρθηκε στην απάντηση πόσες και ποιες εταιρίες βρέθηκαν να παρανομούν, ούτε για ποιες εταιρίες έγινε πρόταση επιβολής προστίμου.

•    Η αοριστία και η ασάφεια της απάντησή σας έχουν προκαλέσει περαιτέρω αναστάτωση.

 Ερωτάται, ο κ. Υπουργός :

Α) Σε ποιες απʼ τις εταιρίες που ελέγχθηκαν διαπιστώθηκαν παραβάσεις των προβλεπομένων στις αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας;

Β) Ποιοι φάκελοι διαβιβάστηκαν στην αρμόδια εισαγγελία;

Γ) Για ποιες εταιρίες έγινε εισήγηση επιβολής διοικητικού προστίμου και ποιο το ύψος του προστίμου;

 Και ζητώ να καταθέσετε:

1. Όλα τα πρακτικά της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που διενήργησε τους ελέγχους στις αναφερόμενες βιομηχανικές μονάδες της ΒΙΠΕ Πατρών

2. Τις αναφορές προς την αρμόδια Εισαγγελία.

3. Τις εισηγήσεις για επιβολή διοικητικού προστίμου.

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης