Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/11/2005

Πρόβλημα - κλειδί το Παλαιστινιακό για την ειρήνη σ' όλο τον κόσμο

Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό

Με την ευκαιρία της σημερινής «Διεθνούς Ημέρας Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό», που έχει οριστεί από τον ΟΗΕ, ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας με τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και για τη δημιουργία δικού του ανεξάρτητου κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ένα κράτος, που μπορεί να υπάρξει ειρηνικά και με όρους κοινής ασφάλειας δίπλα στο κράτος του Ισραήλ.

Η υλοποίηση του στόχου αυτού, που υποστηρίζεται και από ευρύ φάσμα Ισραηλινών φιλειρηνικών δυνάμεων, είναι ο μόνος δρόμος για να τερματιστεί ο φαύλος κύκλος της βίας, με θύματα Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς πολίτες. Η απόσυρση του Ισραήλ από την Λωρίδα της Γάζας θα αποτελέσει πραγματικά ιστορικό βήμα αν συνοδευτεί άμεσα και από άλλα βήματα στην κατεύθυνση της πλήρους εφαρμογής των αποφάσεων του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό.

Επαναβεβαιώνουμε την αλληλεγγύη και του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που εκφράστηκε έντονα στο πρόσφατο πρώτο συνέδριό του στην Αθήνα.

Συνηθίσαμε να λέμε ότι το Παλαιστινιακό αποτελεί πρόβλημα - κλειδί για την ειρήνη στη Μ.Ανατολή. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια που οι κίνδυνοι για την διεθνή ειρήνη έχουν πολλαπλασιαστεί, ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο των ΗΠΑ και των συμμάχων της στο Ιράκ και μπροστά στον κίνδυνο ο λεγόμενος «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» να μετατραπεί σε διαρκή πόλεμο εναντίον όλης της ανθρωπότητας, το Παλαιστινιακό έχει αναχθεί σε πρόβλημα - κλειδί για την ειρήνη σ’ όλο τον κόσμο.

Με την έννοια αυτή ή Παλαιστίνη αγωνίζεται για όλο τον κόσμο και γι’ αυτό όλος ο κόσμος πρέπει να αγωνιστεί πιο έντονα για ελεύθερη Παλαιστίνη».

To Γραφείο Τύπου