Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/01/2008

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ για ρατσιστικές επιθέσεις σε Αιγάλεω και Ομόνοια και για αστυνομική αυθαιρεσία σε Κορυδαλλό

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ σημειώνει ότι η έξαρση της ρατσιστικής βίας στο Αιγάλεω με την εκδήλωση δεύτερης επίθεσης μέσα σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών ενάντια στους ίδιους Πακιστανούς μετανάστες -θύματα της επιδρομής της 30ης Νοέμβρη 2007 καταδεικνύει τις σοβαρές διαστάσεις του προβλήματος της ύπαρξης και ανεξέλεγκτης λειτουργίας φασιστικών πυρήνων και ρατσιστικών θυλάκων στις συνοικίες της Αθήνας.

Μπροστά σε αυτό το νέο αποτρόπαιο φαινόμενο, η Πολιτεία στέκεται αμήχανη χωρίς καν να αισθανθεί την ανάγκη να αναγάγει σε προτεραιότητα την άμεση και αποτελεσματική καταπολέμηση του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα αστυνομικά όργανα, που υποτίθεται ότι έσπευσαν στον τόπο του εγκλήματος για να βοηθήσουν τα θύματα, εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένα σε μια νοοτροπία που αδυνατεί να εκλάβει το θύμα-μετανάστη ως άξιο προστασίας και έχει ως συνέπεια να θέτει στο στόχαστρο της αστυνομικής δράσης νεαρούς πολίτες που προς τιμήν τους θέλησαν να περιφρουρήσουν τη σωματική ακεραιότητα των αλλοδαπών από τυχόν νέες επιθέσεις των δραστών.  

Μάλιστα, άλλο ένα περιστατικό φανερώνει το μέγεθος της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Όταν ένα τρομαγμένο δεκαεξάχρονος νεαρός προσπάθησε να ξεφύγει από έλεγχο της αστυνομίας στον Κορυδαλλό, περιπολικό της Αστυνομίας τον καταδίωξε με τέτοιο τρόπο ώστε οδήγησε το δίτροχο του σε  ανατροπή με αποτέλεσμα ο ίδιος να υποστεί σοβαρή σωματική βλάβη. Η αυθόρμητη αγανάκτηση των περιοίκων ενάντια στη βάρβαρη συμπεριφορά των αστυνομικών αποτελεί την καλύτερη απόδειξη της σοβαρότητας του θέματος.

Τέλος, το Τμήμα Δικαιωμάτων επισημαίνει ότι σύμφωνα με καταγγελία του Ελληνοπακιστανικού Συλλόγου στις 15 Γενάρη έγινε άγρια απρόκλητη επίθεση από τρία άτομα ενάντια σε ένα Πακιστανό μετανάστη που τηλεφωνούσε αμέριμνος σε καρτοτηλέφωνο της εισόδου του μετρό. Καθώς οι δράστες έχουν συλληφθεί, το Τμήμα Δικαιωμάτων ζητεί να αποδοθούν στο ακέραιο οι νομικές ευθύνες που τους βαρύνουν, να διαγνωστεί το ρατσιστικό κίνητρο της πράξης και να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση ώστε να καταφανεί αν υπάρχει – και από ποιους - οργανωμένο σχέδιο επίθεσης κατά μεταναστών το τελευταίο διάστημα στην Αθήνα.

Τμήμα Δικαιωμάτων