Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/01/2008

Περιοδεία Αλ.Τσίπρα στην Β.Ελλάδα - Επίσκεψη στην Πτολεμαϊδα - Συναντήσεις με φορείς εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας

Ερωταπαντήσεις από την Συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στην Πτολεμαϊδα, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Β. Ελλάδα

O Αλέξης Τσίπρας, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, πραγματοποιεί περιοδεία στη Β. Ελλάδα. Κατά την επίσκεψή του σήμερα στην Πτολεμαΐδα και στις συναντήσεις που είχε με φορείς εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Βρεθήκαμε στην Πτολεμαΐδα, το ενεργειακό κέντρο της χώρας, για να δείξουμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τα αιτήματα των εργαζομένων, όπως η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η βελτίωση των συνθηκών δουλειάς. Θέλουμε να υπερβούμε την αντίφαση που πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχει μεταξύ περιβαλλοντικών ζητημάτων και εργασιακών αιτημάτων.

Πολλοί κατηγορούν το εργατικό κίνημα ότι δεν βάζει σε προτεραιότητα τα θέματα του περιβάλλοντος. Δεν έχουν πάντα άδικο. Υποτιμούν όμως το καθεστώς ανασφάλειας στο οποίο ζουν πολλοί εργαζόμενοι, τους χαμηλούς μισθούς, την αύξηση της εργασιακής εκμετάλλευσης, τα εργατικά ατυχήματα που πληθαίνουν, την απόλυτη αναξιοπιστία της πολιτείας όταν έχουμε να κάνουμε με ζητήματα προστασίας των εργαζόμενων.

Ταυτόχρονα με όλα αυτά, όμως, τα περιβαλλοντικά ζητήματα αποτελούν κομβικό ζήτημα για τη ζωή των εργαζόμενων. Και είναι γνωστό ότι ακόμη και οι συνέπειες των περιβαλλοντικών καταστροφών (ανθρωπογενών ή μη) έχουν έντονα ταξικά χαρακτηριστικά.

Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα να άρουμε αυτή την αντίφαση. Να προχωρήσουμε σε μια νέα σύνθεση των βιοτικών αναγκών μας με την ποιότητα που ονειρευόμαστε για τη ζωή μας. Μια σύνθεση στην οποία καθοριστικό ρόλο πρέπει να έχει το ίδιο το εργατικό κίνημα, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αρχίζει και τελειώνει τις ομιλίες του αναφερόμενος στο περιβάλλον και τη Συνθήκη του Κυότο. Την ίδια στιγμή ετοιμάζεται συμφωνία ανάμεσα στη ΔΕΗ και σε γερμανική εταιρεία για τη χρήση λιθάνθρακα στην παραγωγή ενέργειας.

Σήμερα είναι αναγκαία η αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Είναι αναγκαία μια σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη και η στροφή σε καθαρότερες πηγές ενέργειας. Στην διάρκεια της διαδικασίας αυτής, η Πτολεμαΐδα που πλήρωσε το κόστος της σημερινής ανάπτυξης ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠʼ ΟΥΔΕΝΙ να μετατραπεί σε ένα νέο Λαύριο. Δεν πρέπει να αφήσουμε να γίνει μια νέα ανεργούπολη.

Για να διασφαλιστεί αυτό, χρειάζεται μια ριζικά διαφορετική προσέγγιση που θα αντιμετωπίζει το ζήτημα της ενεργειακής πολιτικής της χώρας, των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ενέργεια, και της οικολογίας με συνολικό τρόπο και όχι αποσπασματικά.

Συγκεκριμένα οι προτάσεις μας είναι οι εξής:

1. Η αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα, αν δεν συνοδεύεται από μια πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων.

2. Η σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη πρέπει να συνδυαστεί με αντισταθμιστικά μέτρα στις λιγνιτοπαραγωγικές περιοχές, με απόλυτο στόχο τη δημιουργία τόσων νέων θέσεων εργασίας όσες και αυτές που θα χαθούν. Αυτό μπορεί να γίνει οργανωμένα με ανάπτυξη ΑΠΕ στην περιοχή, που δημιουργούν θέσεις εργασίας, με καλύτερους όρους εργασίας στις μονάδες που θα παραμείνουν σε λειτουργία, με απόλυτη προτεραιότητα της Πτολεμαΐδα για την εγκατάσταση των όποιων νέων καθαρότερων ενεργειακών μονάδων δημιουργηθούν, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει μεγαλύτερο κόστος και λιγότερα κέρδη για τη ΔΕΗ.

3. Γιʼ αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε μια δημόσια ΔΕΗ. Για να αποτελεί ένα εργαλείο σχεδιασμού (ακόμη και με αυξημένο κόστος) ενός καλύτερου αύριο. Χρειαζόμαστε μια δημόσια ΔΕΗ για να προωθεί τη μείωση της κατανάλωσης, και όχι την αύξησή της προκειμένου να μεγαλώνει τα κέρδη της. Nα επενδυθούν τα κέρδη της ΔΕΗ στην εισαγωγή των πιο σύγχρονων αντιρρυπαντικών τεχνολογιών, στην πραγματική στήριξη των ΑΠΕ, στη στήριξη των λιγνιτοπαραγωγικών περιοχών που προσέφεραν τόσα πολλά στην ανάπτυξη της χώρας.

Ο Συνασπισμός στα 20 χρόνια ζωής του έχει καταφέρει με τις παρεμβάσεις του να αναδείξει τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Ελλάδας, καταδεικνύοντας τους υπευθύνους γιʼ αυτά, αλλά και προτείνοντας επεξεργασμένες λύσεις. Η Ν.Ε. Κοζάνης του Συνασπισμού έχει παρουσιάσει ολοκληρωμένες προτάσεις για την ενεργειακή πολιτική της χώρας και το μέλλον του νομού.

Σήμερα είμαστε εδώ, στην ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας, για να δηλώσουμε ότι η μάχη για τη σωτηρία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να γίνει ερήμην των εργαζομένων στον τομέα της ενέργειας. Η παρουσία του εργατικού κινήματος στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων

-για την αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής της χώρας,

-για την ύπαρξη μιας ισχυρής δημόσιας και ενιαίας ΔΕΗ που θα βάζει πάνω από τα κέρδη των μετόχων της το κοινό συμφέρον,

Είναι η μόνη που μπορεί να δημιουργήσει ένα ισχυρό κίνημα αλληλεγγύης από τους εργαζόμενους όλης της χώρας. Είναι η μόνη που μπορεί να διασφαλίσει ότι οι αναγκαίες αλλαγές θα γίνουν με τρόπο που δεν θα βάζει την Πτολεμαΐδα στο περιθώριο, αλλά θα την αναβαθμίζει»


Ερωταπαντήσεις από την Συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στην Πτολεμαϊδα, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Β. Ελλάδα.

1) Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Συν ανεβασμένο πως το σχολιάζετε και ποιος είναι ο ρόλος σας σε αυτό;

Νομίζω ότι η άνοδος του ΣΥΝ στις δημοσκοπήσεις σχετίζεται με το συνολικά νοσηρό κλίμα που επικρατεί. Αποδεικνύεται ότι ο δικομματισμός δεν μπορεί να πείσει πια μεγάλα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας. Προεκλογικά σύνθημά μας ήταν να αλλάζουμε το τοπίο και πιστεύουμε ότι έχουμε βάλει ένα λιθαράκι σʼ αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε πρέπει όμως να σας πω ότι δεν πιστεύω ότι υπάρχουν μεσσίες ό,τι πετυχαίνουμε το πετυχαίνουμε μέσα από συλλογική εργασία, η αριστερά δεν βασίζεται σε πρόσωπα αλλά σε πολιτικές απόψεις. Γι αυτό πιστεύω ότι αν κάτι επικροτείται από τους πολίτες δεν είμαι εγώ ή κάποιος άλλος αλλά η πολιτική μας.

2) Για τι διακηρύξεις της κυβέρνησης ότι θέλει μια πιο ανταγωνιστική ΔΕΗ τι λέτε;

Με το ίδιο επιχείρημα η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπουλήσει τον δημόσιο πλούτο. Τα λιμάνια παρόλο που είναι κερδοφόρα ενώ το ίδιο μας έλεγε και για το αρθρο 16 ότι θέλει να καταστήσει τα δημόσια πανεπιστήμιο πιο ανταγωνιστικά. Δεν μας πείθει η ΔΕΗ ξεπουλιέται για να ευνοηθούν μεγάλα συμφέροντα τα οποί απειλούν το ενεργειακό μέλλον της χώρας και το μέλλον της τοπικής κοινωνίας μόνος δρόμος οι συντονισμένες δράσεις και αντιστάσεις του εργατικού κινήματος των κοινωνικών φορέων του οικολογικού κινήματος της κοινωνίας των πολιτών.

3) Θα μπορούσε στις σημερινές συνθήκες ένα μικρό κόμμα όπως ο ΣΥΝ να αναδειχτεί σε κόμμα εξουσίας;

Στόχος μας δεν είναι να γίνουμε κόμμα εξουσίας όπως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Στόχος μας είναι να διεκδικήσουμε να περάσει η εξουσία από τα χέρια των οικονομικών συμφερόντων στα χέρια της κοινωνίας. Η αριστερά βέβαια εκτός από τον στρατηγικό στόχο για τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία είχε πάντα και σχέδιο για να αλλάξουν τα πράγματα σήμερα. Μας λένε ότι δεν είναι ρεαλιστικό. Ας επιλέξουμε τι θέλουμε. Θέλουμε τους νέους άνεργους με μισθούς 600 ευρώ να παρακαλάνε βουλευτές και πολιτευτές για μια σύμβαση στο δημόσιο; Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε το τοπίο.

4) Θα είχατε βάλει υποψηφιότητα χωρίς την στήριξη Αλαβάνου;

Μέχρι σήμερα δεν έχω διεκδικήσει κάτι χωρίς να μου το έχουν προτείνει οι σύντροφοι μου. Προτάθηκα από συντρόφους για την θέση του γραμματέα της νεολαίας ΣΥΝ. Οι σύντροφοί μου, μου πρότειναν να βάλω υποψηφιότητα για την ΚΠΕ, μετά από πρόταση συντρόφων έβαλα υποψηφιότητα για τον δήμο της Αθήνας. Έτσι και τώρα αν δεν είχε υπάρξει από μεγάλη μερίδα συντρόφων και όχι από τον Αλ Αλαβάνο πρόταση για το πρόσωπό μου κι αν όλοι μαζί δεν θεωρούσαμε ότι αυτή η υποψηφιότητα σηματοδοτεί κάτι στην σημερινή πολιτική κατάσταση δεν θα είχα λόγο να βάλω υποψηφιότητα. Δεν έχω καμία μανία να κυνηγώ θέσεις.

5) Για τα εργασιακά προβλήματα στα ορυχεία τι λέτε;

Το πιο σημαντικό είναι να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα. Να πάψει το δουλεμπόριο που αφορά τους νέους εργαζομένους που δουλεύουν ως συμβασιούχοι ή ως επινοικιαζόμενοι και μάλιστα σε μια δουλειά που οι συνθήκες είναι από την φύση τους πολύ δύσκολες. 

6) Για τα ναρκωτικά στην Πτολεμαϊδα τι λέτε;

Χθες έγινε μια μεγάλη συγκέντρωση με χιλιάδες ανθρώπους στην Πτολεμαϊδα, για το θέμα των ναρκωτικών. δεν μπορεί να αγνοούμε ότι οι νέοι πεθαίνουν και η πολιτεία δεν δείχνει την απαιτούμενη μέριμνα. Η ανεργία των νέων χτυπάει κόκκινο εδώ. δυστυχώς όπως η Πτολεμαϊδα δεν είναι στην πρώτη προτεραιότητα επενδύσεων στον κοινωνικό τομέα όπως θα έπρεπε. Πρέπει να δημιουργήσουμε διεξόδους για τους νέους και όχι απλά να το θυμόμαστε όταν έρχεται το θέμα στο προσκήνιο με το θάνατο μιας 14χρτονης κοπέλας. Γιατί σήμερα φυλακίζουμε τον χρήστη που έχει ανάγκη βοήθειας και αφήνουμε ελεύθερους τους εμπόρους . αν βέβαια μένει χρόνος στους κυβερνώντες να ασχοληθούν με το θέμα ανάμεσα στα dvd στους στημένους διαγωνισμούς στο ΥΠΠΟ  και στα εκατομμύρια που αλλάζουν χέρια.

7) Για την υπόθεση Ζαχόπουλου σε σχέση με τις νέες αποκαλύψεις για τον κομιστή του dvd τι λέτε;

Είναι πρόκληση την ώρα που πολλοί νέοι δουλεύουν σε επισφαλείς θέσεις, ανασφάλιστοι, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και για μισθούς των 600 ευρώ να αποκαλύπτονται «δημοσιογράφοι» με λογαριασμούς 5 εκ. ευρώ. Αυτό μόνο θλίψη και οργή μπορεί να προκαλέσει. Μαζί με εργαζόμενους, νέους και νέες αυτό το πολιτικό τοπίο θέλουμε να το αλλάξουμε. Η πραγματική ζωή και η πραγματική πολιτική δεν είναι αυτή που βλέπουμε στην τηλεόραση αλλά αυτή που γίνεται με όρους συλλογικών αγώνων. Αυτήν την πολιτική θέλουμε να επαναφέρουμε στην πρώτη γραμμή.

To Γραφείο Τύπου