Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/11/2005

Συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ με την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη συναντήθηκαν σήμερα ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ.Αλαβάνος, o Φ.Κουβέλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., η Μάγδα Σπηλιοπούλου, μέλος της ΚΠΕ, υπεύθυνη Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ και ο νομικός Δ.Φίλης .

Μετά τη συζήτηση έγιναν δηλώσεις:

Αλ. Αλαβάνος: «Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη. Έχει πάρει μια εξαιρετική πρωτοβουλία, δηλαδή εξόπλισε τα κόμματα μ’ ένα σχέδιο νόμου που ρυθμίζει τις σχέσεις εκκλησίας και πολιτείας, στα πλαίσια του σημερινού συντάγματος, μ’ έναν τρόπο όπου ενισχύει την ελευθερία, την αυτονομία και τη διάκριση ρόλου και των δύο αυτών πόλων.

Συζητήσαμε πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα, κι εμείς ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, προτιθέμεθα να καταθέσουμε αυτό το σχέδιο νόμου στη Βουλή και θέλω να ελπίζω ότι, και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης - τόσο το ΚΚΕ όσο και το ΠΑΣΟΚ - θα προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις. Η πρότασή μας αυτή απευθύνεται και προς τα δύο κόμματα, ώστε όλη η αντιπολίτευση να θέσει ένα ζήτημα το οποίο είναι ιδιαίτερα ώριμο και το οποίο προχωρεί με μέτρα ήπιας μορφής, με ενδιαφέρον τόσο για την εκκλησία όσο και για την πολιτεία, θίγοντας θέματα, όπως είναι, για παράδειγμα, η μισθοδοσία των κληρικών και άλλα ζητήματα.

Ερ.: Δεν φοβάστε αντιδράσεις από την πλευρά της εκκλησίας;

Αλ. Αλαβάνος: «Είμαστε έτοιμοι για αντιδράσεις από το χώρο της εκκλησίας. Εγώ πιστεύω όμως ότι δεν ταυτίζεται όλη η εκκλησία με τις ακραίες θέσεις που εκφράζει σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος και οι δυνάμεις οι οποίες συμπλέουν μαζί του. Θέλω να πιστεύω - και έχουμε ακούσει ήδη μερικούς προδρομικούς λόγους - ότι θα υπάρξουν ιεράρχες και μια μερίδα του κλήρου, που θέλει μια εξυγίανση της εκκλησίας, θέλει την εκκλησία σ’ έναν κοινωνικό ρόλο, σ’ ένα ρόλο άμεσης επαφής με τον πιστό και όχι σ’ έναν κοσμικό ρόλο ο οποίος ξεφεύγει από το ρόλο της εκκλησίας και έχει προκαλέσει αυτή τη μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα.»

Δημήτρης Χριστόπουλος (Πρόεδρος της Ένωσης): Εκ μέρους της Ελληνικής Ένωσης επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο του Συνασπισμού διότι μας υποδέχθηκε. Είχαμε μία επί της ουσίας συζήτηση για όλες τις επιμέρους ρυθμίσεις. Διαπιστώσαμε μια σύγκλιση. Διαπιστώσαμε ότι όλοι μας έχουμε την πεποίθηση ότι ήρθε πλέον η στιγμή να απαλλαγούμε από αυτές τις αναχρονιστικές διατάξεις που ρυθμίζουν το καθεστώς σχέσεων κράτους - εκκλησίας στην Ελλάδα. Υπ’ αυτήν την έννοια είμαστε εξαιρετικά αισιόδοξοι ότι, η πρωτοβουλία του Συνασπισμού να καταθέσει το νομοσχέδιο και η αναφορά του και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις μέσα ελληνικό κοινοβούλιο, θα αποτελέσει το εφαλτήριο για μια μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αλλαγή των ζητημάτων που άπτονται της θρησκευτικής ελευθερίας όλων των ανθρώπων.

To Γραφείο Τύπου