Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/01/2008

Αποκαλυπτική απάντηση του Επιτρόπου κ. Δήμα στον Δημήτρη Παπαδημούλη: "Η Επιτροπή έχει γίνει αποδέκτης πάμπολλων καταγγελιών για παράνομη απόρριψη αποβλήτων στην Ελλάδα"

"Oι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να καταργήσουν τις παράνομες χωματερές μέχρι τα τέλη του 2008".

"Αρμόδιες αρχές για τη διαχείριση των αποβλήτων στην Ελλάδα είναι το υπουργείο περιβάλλοντος, οι περιφέρειες, οι νομαρχίες και οι δήμοι".

"Η Επιτροπή έχει γίνει αποδέκτης πάμπολλων καταγγελιών για παράνομη απόρριψη αποβλήτων στην Ελλάδα. Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση". Αυτό απαντά ο αρμόδιος Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Στ. Δήμας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ κ. Παπαδημούλη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητούσε από την Επιτροπή να τον ενημερώσει εάν η Ελλάδα έχει ενσωματώσει τις σχετικές οδηγίες για τη διάθεση των μπαζών και, αν ναι, τί προκαλεί την έλλειψη συγκεκριμένων χώρων. Επεσήμανε πώς αυτού του είδους τα απόβλητα καταλήγουν να απορρίπτονται ανεξέλεγκτα και ρωτούσε αν συνάδει αυτή η κατάσταση με την οδηγία 2006/12/ΕΚ και την υπεύθυνη διάθεση και αξιοποίηση των αποβλήτων. Ακόμα ζητούσε να πληροφορηθεί αν έχει συντάξει η Ελλάδα, σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, αν έχει συστήσει κάποια αυτόνομη αρχή και εάν όχι, ποια αρχή έχει ορίσει για την υλοποίηση της οδηγίας. Τέλος, εάν έχει υπόψη της η Επιτροπή σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων.

Στην απάντησή του, ο αρμόδιος Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Δήμας τονίζει ότι "η Επιτροπή έχει γίνει αποδέκτης πάμπολλων καταγγελιών για παράνομη απόρριψη αποβλήτων στην Ελλάδα" και υπενθυμίζει την πρόσφατη καταδίκη της Ελλάδας [1] από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων "για μη συμμόρφωση με τα άρθρα 4, 8 και 9 της οδηγίας 2006/12/ΕΚ ". Επισημαίνει επίσης πώς "οι ελληνικές αρχές έχουν επίγνωση της κρισιμότητας των ζητημάτων αυτών και εντείνουν τις προσπάθειές τους για την άρση των σημαντικότερων δυσκολιών, ώστε να εξασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας" καθώς και ότι "οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να καταργήσουν τις παράνομες χωματερές μέχρι τα τέλη του 2008".

Όσον αφορά στο ποια αρχή είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση της οδηγίας, ο κ. Δήμας αναφέρει πώς σύμφωνα με την οδηγία 2006/12/ΕΚ[2] "τα κράτη μέλη οφείλουν να συστήσουν ή να ορίσουν αρμόδια αρχή ή αρχές που είναι επιφορτισμένες με την υλοποίηση της εν λόγω οδηγίας. Οι εν λόγω αρχές καλούνται να καταρτίσουν τα σχέδια διαχείρισης των αποβλήτων".

Σύμφωνα εξάλλου με τον κ. Δήμα "αρμόδιες αρχές για τη διαχείριση των αποβλήτων στην Ελλάδα είναι το υπουργείο περιβάλλοντος, οι περιφέρειες, οι νομαρχίες και οι δήμοι".

Σχετικά με τα περιφερειακά σχέδια διαχείρισης των αποβλήτων, ο Έλληνας Επίτροπος αναφέρει πως η Επιτροπή απηύθυνε, τον Αύγουστο του 2007, επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος όπου επισημαίνει "την έλλειψη ολοκληρωμένων και επικαιροποιημένων σχεδίων". Στην απάντησή τους οι ελληνικές αρχές πληροφόρησαν την Επιτροπή ότι "όλες οι περιφέρειες έχουν επικαιροποιήσει τα σχέδιά τους" και πως "καταρτίζεται προεδρικό διάταγμα για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων".

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Η αποκαλυπτική απάντηση του κ Δήμα τα λέει όλα: Υπενθυμίζει την πρόσφατη καταδίκη της χώρας από το ΔΕΚ, υπενθυμίζει ότι σε 10 μήνες πρέπει να καταργηθούν όλες οι παράνομες χωματερές και φωτογραφίζει τους υπεύθυνους για να αντιμετωπιστεί αυτό το τριτοκοσμικό χάλι.

Παρακαλώ τους συνυπεύθυνους και συναρμόδιους για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση να απαντήσουν με στοιχεία και κυρίως με ενέργειες σε όσα επισημαίνει ο κ. Δήμας και να μην καταφύγουν στην γνωστή μέθοδο: αποφυγή της ουσίας και καταγγελία του ΣΥΝ και του Ευρωβουλευτή του. Ζητάω μήπως πολλά;"

[1] Απόφαση της 6.10.2005, υπόθεση C-502/03
[2]  Οδηγία 2006/12/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Απριλίου 2006, περί των στερεών αποβλήτων, ΕΕ L 114 της 27.4.2006 (κωδικοποιητική της οδηγίας 75/442/ΕΟΚ)

To Γραφείο Τύπου