Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/01/2008

«Μολύβι, Σχολείο, πρακτορείο». Οξύ πρόβλημα από την αύξηση του «τζόγου» ανηλίκων.

Ερώτηση Θ.Λεβέντη προς τους Υπουργούς Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού, Οικονομίας & Οικονομικών

Ο ανήλικος τζόγος μαζί με τους εθισμένους ενήλικες που ονειρεύονται πως θα γίνουν πλοιοκτήτες μοιάζοντας με τον πρωταγωνιστή στη διαφήμιση που τριγυρίζει στο κρουαζιερόπλοιο χωρίς να ξέρει ότι είναι ο ιδιοκτήτης του, είναι μια από τις μεγαλύτερες πληγές του νόμιμου τζόγου στην Ελλάδα.

Η αύξηση του ανηλίκου τζόγου καθώς και τα κρούσματα  προσωπικών-οικογενειακών τραγωδιών «εξαρτημένου» τζόγου έχουν πολλαπλασιασθεί τα τελευταία χρόνια.

Είναι γεγονός μετά τη φρενίτιδα του χρηματιστηριακού τζόγου η Ελλάδα έχει γεμίσει  με πάσης φύσεως χώρους που δίνεται η δυνατότητα του τζόγου. Τα καζίνα πολλαπλασιάσθηκαν μέσα σε λίγα χρόνια, τα επίσημα τυχερά παιχνίδια μέσω του ΟΠΑΠ αυξήθηκαν και μάλιστα έγιναν συνεχής διάρκειας (ΚΙΝΟ), οι παράνομοι χώροι τζόγου αυξήθηκαν και πλέον έχει δοθεί η δυνατότητα και μέσα διαδικτύου.

Όλο αυτό το προϊόν  επίσημο και παράνομο διαφημίζεται με κάθε τρόπο. Πρωταγωνιστής αυτής της κατάστασης είναι ο ΟΠΑΠ και μάλιστα μέσω διαφημίσεων και σε ώρες παιδικής ακροαματικότητας.

Είναι πλέον  συχνό φαινόμενο ανήλικοι μαθητές να μπαίνουν όλο και πιο συχνά μετά το σχολείο σε πρακτορεία του ΟΠΑΠ για να μαθητεύσουν εκτός από το Θουκυδίδη και στον πάσης φύσεως και ποικιλίας επίσημο τζόγο. Τι κι αν υπάρχουν πινακίδες στα πρακτορεία που προτρέπουν να κρατηθούν τα παιδιά μακριά από τα τυχερά παιχνίδια αυτό στην πράξη δε γίνεται. Η λογική που επικρατεί είναι «όσο περισσότεροι από όσους περισσότερους» οδηγεί στο να υπάρχει ανοχή στην είσοδο παιδιών στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

•    Τι μέτρα θα πάρουν άμεσα για την απαγόρευση εισόδου ανηλίκων σε χώρους που παίζονται τυχερά παιχνίδια;

•    Σκοπεύουν να σταματήσει η διαφημιστική καμπάνια και μάλιστα του ΟΠΑΠ σε ώρες παιδικής ακροαματικότητας;

•    Θα γίνει συστηματική καμπάνια για τις επικίνδυνες συνέπειες του εθισμού από τα τυχερά παιχνίδια;

•    Οι αρμόδιοι επίσημοι φορείς της εκπαίδευσης θα εντάξουν στην εκπαιδευτική διαδικασία σε όλες τις βαθμίδες της προγράμματα που θα ενημερώνουν για τις συνέπειες που έχει στην ανθρώπινη προσωπικότητα η συστηματική ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ