Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/11/2005

Δήλωση Γιάννη Τόλιου, με αφορμή τα 70χρονα της ΠΑΣΕΓΕΣ

«Εξυγίανση, εκδημοκρατισμός και ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήματος. Νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς. Στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών».

Ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της ΠΓ της ΣΥΝ, μιλώντας στην Γ.Σ. για τα 70χρονα της ΠΑΣΕΓΕΣ, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Α) Ο αγροτικός τομέας βιώνει τα τελευταία χρόνια επιλογές που συρρικνώνουν την παραγωγή και το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών. Η νέα ΚΑΠ και η πολιτική της κυβέρνησης, προωθούν νεοφιλελεύθερες επιλογές, που περικόπτουν δαπάνες για τον αγροτικό τομέα, ενώ οι μεσάζοντες και οι μεγάλες επιχειρήσεις, ληστεύουν με την «ψαλίδα τιμών» παραγωγούς και καταναλωτές.

Β) Οι συνεταιρισμοί θα μπορούσαν να παίξουν βασικό ρόλο στην παραγωγή, διακίνηση, εμπορία και μεταποίηση προϊόντων. Ωστόσο είναι απαξιωμένοι οικονομικά και κοινωνικά, λόγω της μετατροπή τους από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και με ευθύνη των ηγεσιών τους, σε μηχανισμούς υλοποίησης κυβερνητικών επιλογών. Παρ’ όλα αυτά η συνεταιριστική ιδέα παραμένει ζωντανή και όταν υπάρχει σωστή διαχείριση και λειτουργία της, δείχνει τα πλεονεκτήματα της.

Γ) Για την αναζωογόνηση και ανάπτυξη των συνεταιρισμών, χρειάζεται νέος νόμος που να εξασφαλίζει, δημοκρατική λειτουργία, απλή αναλογική στην ανάδειξη των διοικήσεων τους, επικέντρωση της δράσης στην κύρια αποστολή τους που είναι η εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των παραγωγών με συνένωση των νοικοκυριών τους και η διαρκείς παρέμβαση υπεράσπισης των συμφερόντων των μελών τους. Ωστόσο ούτε κι αυτό αρκεί. Για την ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου τους χρειάζεται η εφαρμογή προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, μέτρα ελέγχου της ασυδοσίας των εμπροβιομηχάνων, ειδικά μέτρα στήριξη πρωτοβάθμιων κυρίως συνεταιρισμών και των μικρομεσαίων αγροτών, καθώς και ενθάρρυνση της απασχόλησης νέων στον αγροτικό τομέα.

To Γραφείο Τύπου