Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/01/2008

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Αλ.Αλαβάνου προς τον Πρωθυπουργό με θέμα «ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΒΑΘΙΑ ΚΡΙΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ»

Στην επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνου προς τον Πρωθυπουργό με θέμα «ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΒΑΘΙΑ ΚΡΙΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ» απάντησε ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής.

Στην τοποθέτησή του ο Αλ. Αλαβάνος τόνισε τα εξής:

«Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια για την παρουσία του Πρωθυπουργού στις διαδικασίες ελέγχου της Βουλής.

Τελικά ο Πρωθυπουργός βρίσκεται εδώ σήμερα, αλλά καθυστερημένα και χωρίς να δίνει απαντήσεις. Καθυστερημένα, γιατί η χώρα μας ζει σ΄ ένα κλίμα σήψης, νοσηρότητας. Η κοινωνία αισθάνεται απογοήτευση, παραίτηση, αηδία. Ο πολιτισμός, που θα έπρεπε να είναι το καταφύγιο στις δύσκολες στιγμές, έχει γίνει εστία εκφυλισμού. Και στη νεολαία οι αξίες οι οποίες εκπέμπονται από το πολιτικό τοπίο είναι του κυνισμού, του μηδενισμού και της διδασκαλίας της κομπίνας.

Κύριε Πρωθυπουργέ δεν δέχεστε μερικά πράγματα κι εγώ δεν δέχομαι απαντήσεις του «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» και απαντήσεις οι οποίες δεν μπαίνουν στην ουσία των προβλημάτων, την στιγμή κιόλας που είμαστε σε καταιγιστικές εξελίξεις.  Από την στιγμή που κατατέθηκε η ερώτηση, είμαι υποχρεωμένος να σας κάνω με σοβαρότητα ορισμένες ερωτήσεις και να ζητήσω απαντήσεις σε σχέση με την κρίση την οποία ζούμε.

Η πρώτη ερώτηση. Κανείς δεν πιστεύει -εγώ τουλάχιστον δεν πιστεύω- ότι μπορεί να έχουμε αγίους και αναμάρτητους ως πολιτικούς ηγέτες, ως πρωθυπουργούς.

Οι αναμάρτητοι είναι στην Ιερά Σύνοδο. Όπως δεν θέλουμε έναν Πρωθυπουργό υπό παρακολούθηση, όπως είχαμε με την περιπέτεια των υποκλοπών, που έκλεισε χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Και δεν θέλουμε έναν Πρωθυπουργό υπό εκβιασμό. Και η ερώτησή μου είναι -και είναι ερώτηση όλου του λαού σήμερα- αν ο Πρωθυπουργός της χώρας μας, μέσα απ΄αυτή τη διαδικασία, που αντιμετωπίσατε με πλήρη  αδιαφάνεια, βρέθηκε μπροστά σε προσπάθειες εκβιασμού. Και έχει σημασία, εάν είναι αυτό, να απαντήσει κανείς με ειλικρίνεια και να ζητήσει τη στήριξη και του λαού και της Βουλής.

Η δεύτερη ερώτησή μου. Κάτι που ξεκίνησε ως μία προσωπική υπόθεση -και δεν θάχε τη σημασία που πήρε- έχει τελικά εξελιχθεί ως μια μεγάλη υπόθεση διαφθοράς και διαπλοκής, με κομιστές, με εκδοτικά συγκροτήματα που βρίσκονται σε κρίση, με τα στελέχη του Μαξίμου να περνάνε κάθε μέρα από τα ανακριτικά γραφεία και να πηγαίνουν και την επόμενη μέρα, γιατί κάτι ξέχασαν να πουν, με γαλλικές και ελληνικές τράπεζες, με λογαριασμούς εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δικαιολογημένα προκαλούν τεράστια ανησυχία σε πολίτες που ζουν σε συνθήκες ανέχειας. Σε μια άλλη περίπτωση, στην περίπτωση Κοσκωτά, είχαμε φτάσει μέχρι παραπομπή του τότε Πρωθυπουργού στα δικαστήρια, όπου απαλλάχθηκε. Η δεύτερη ερώτησή μου είναι λοιπόν κ. Πρωθυπουργέ, γιατί η Ν.Δ. δεν δέχεται εξεταστική επιτροπή γι αυτό το μεγάλο σκάνδαλο το οποίο ζούμε.

Τρίτη ερώτηση. Υπάρχουν πια σκιές πάνω σε βασικά στελέχη της δημόσιας διοίκησης και του κρατικού μηχανισμού, όπως είναι για παράδειγμα ο επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ο οποίος ήταν αναμεμιγμένος και στην υπόθεση που έρχεται στην επιφάνεια στο Υπουργείο Πολιτισμού, διότι  τότε ήταν υπεύθυνος για τη νομιμοποίηση ενός αμαρτωλού διαγωνισμού της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακής Αξιοποίησης. Έχουν υπάρξει καταγγελίες συνεχείς. Παρακολουθεί από την κλειδαρότρυπα ή ανοιχτά όλη η κοινωνία όλο αυτό το σήριαλ για τις ευθύνες σε μια προσπάθεια συναλλαγής και εκβιασμού που έχει ο υπεύθυνος του ΣΔΟΕ. Γιατί δεν τον απομακρύνετε μέχρις ότου διευκρινιστεί η κατάσταση; Πώς  μπορεί ο Έλληνας πολίτης να πληρώνει το φόρο, να πληρώνει τις κοινωνικές εισφορές, να μην προσπαθεί να διαφύγει, να κάνει κομπίνες, μικροαπατεωνιές, όταν ξέρει ότι σε βάρος του επικεφαλής του ΣΔΟΕ  -δεν είμαι εγώ ο δικαστής να καταδικάσω κανέναν- πλανώνται τέτοιες κατηγορίες.

Και, τέταρτη, και τελευταία, ερώτηση. Είστε μια κυβέρνηση 152 βουλευτών Με μια μικρή πλειοψηφία ελαχίστων βουλευτών. Εγώ πιστεύω -πέρα από την αδικία του εκλογικού νόμου- ότι και μια κυβέρνηση 151 βουλευτών, όταν έχει έμπνευση, όταν έχει στόχους, όταν βιώνει τα προβλήματα της κοινωνίας, μπορεί να κάνει θαύματα. Δεν είναι όμως αυτή η κατάσταση με την κυβέρνησή σας. Υπάρχουν ερωτήματα πια για την ίδια την κοινοβουλευτική σύνθεση της  πολιτικής σας ομάδας, τα οποία οι ίδιοι δεν απαντάτε. Όταν επί μέρες ακούμε ότι βουλευτής της Ν.Δ. βρέθηκε σε μια διαδικασία συναλλαγής, με καλές ή με κακές προθέσεις, το ακούμε καθημερινά στα δελτία, ξενυχτάει ο ελληνικός λαός, δεν μπορεί εσείς ως επικεφαλής της Ν.Δ., ως Πρωθυπουργός, να μην δίνετε απάντηση, να μην ζητάτε απ΄αυτούς που καταγγείλανε να δώσουνε τα στοιχεία, να μην υπερασπίζεστε ή να καταγγείλετε τον έναν βουλευτή, εκείνον ο οποίος είναι κρίσιμος για την ύπαρξη της ίδιας της κυβέρνησης της χώρας μας.

Τελειώνοντας, ήθελα να πω, με λύπη μου, πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση που δεν της αξίζει. Πιστεύω ότι, ενώ γίνεται μάχη να μπούμε στον κόσμο του 21ου αιώνα, βυθιζόμαστε εμείς μέσα στον υπόκοσμο. Και μόνο μία είναι η δύναμή σας. Η δύναμη του ότι, η δικιά σας σήψη, είναι και η αποσύνθεση του ίδιου του δικομματικού συστήματος.

Εμείς πιστεύουμε, ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που έχουμε δώσει μάχη από την κυβέρνηση Σημίτη με τους ειδικούς λογαριασμούς, με τα θέματα των συμβασιούχων, των κανόνων στις προσλήψεις, πιστεύω ότι ναι, ξέρουμε, είναι δύσκολα τα πράγματα. Πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Και πιστεύουμε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση. Καλούμε τους πολίτες, αυτό το ρεύμα που παρουσιάζεται, να συνεχίσουν να στηρίζουν τις ενωτικές δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς ως ένα πυρήνα μιας νέας πλειοψηφίας που θα δώσει την εναλλακτική λύση στον τόπο μας.»