Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/01/2008

Να αξιοποιήσουμε παντού το παράδειγμα του 132ου Δημοτικού Σχολείου

Το 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας στη Γκράβα επισκέφθηκε ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τάσος Κουράκης, ο οποίος συνομίλησε με τους συλλόγους διδασκόντων και γονέων.

Εκπαιδευτικοί και γονείς ενημέρωσαν εκτενώς τον Τ.Κουράκη για την μεγάλη κοινή προσπάθειά τους να συνεχιστεί το μοναδικό εκπαιδευτικό πείραμα που ξεκίνησαν πριν από 9 χρόνια στο Σχολείο, με στόχο την αρμονική ένταξη των αλλόγλωσσων μαθητών στο σχολικό περιβάλλον.

Οι μαθητές που φοιτούν στο 132ο Δημοτικό προέρχονται στην πλειονότητά τους από οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υποαπασχόλησης και ανεργίας, ενώ πάνω από το 70% είναι παιδιά μεταναστών από διάφορες χώρες (Αλβανία, Μολδαβία, Βουλγαρία, Σουδάν κλπ).

  Ο σύλλογος διδασκόντων με την υποστήριξη και εμψύχωση της διευθύντριας του σχολείου πραγματοποίησε σε εθελοντική βάση ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα (που περιλαμβάνει μαθήματα ελληνικής γλώσσας στους μετανάστες γονείς, αλβανικής γλώσσας στους μαθητές, προγράμματα για την υγεία, το περιβάλλον, την πρόληψη των ναρκωτικών, παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών κλπ) με ιδιαιτέρα θετικά αποτελέσματα στη σχολική κοινότητα. Από τα πολύ σημαντικά αποτελέσματα της 9χρονης λειτουργίας του προγράμματος ήταν η παντελής απουσία κρουσμάτων βίας μέσα στο Σχολείο και το πολύ καλό εκπαιδευτικό κλίμα ανάμεσα σε διδάσκοντες, μαθητές και γονείς.      

Μετά την πρόσφατη σκανδαλώδη διαδικασία για την ανάδειξη των στελεχών της εκπαίδευσης (βλ. και σχετικές παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α), η διευθύντρια του σχολείου κ. Στέλλα Πρωτονοταρίου, παίρνοντας μικρό βαθμό στην προσωπική συνέντευξη, απομακρύνθηκε από τη θέση της. Ο νέος διευθυντής, παρά τη θετική εισήγηση του σχολικού συμβούλου, θέτοντας πρωτοφανή γραφειοκρατικά εμπόδια και επικαλούμενος άνωθεν εντολές, προχώρησε στην κατάργηση του προγράμματος, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις  δασκάλων και γονέων. Μετά από τις παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις τους το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα φαίνεται να ανασυγκροτείται, τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας ξανάρχισαν πριν από λίγες ημέρες, όχι όμως και τα μαθήματα αλβανικής. Το εκπαιδευτικό κλίμα του Σχολείου έχει διαταραχθεί σε μεγάλο βαθμό, όπως τόνισαν γονείς και εκπαιδευτικοί, και για να ανακτήσει τη δυναμική του απαιτείται το πρόγραμμα να μην δεχθεί νέα πλήγματα.

Ο Τάσος Κουράκης δήλωσε την πλήρη στήριξη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο εντυπωσιακό και πρωτοπόρο πρόγραμμα του 132ου Δ.Σ. και σε όλους τους εκπαιδευτικούς που το σχεδιάζουν και το υλοποιούν. Τόνισε ότι αντί του να γίνονται προσπάθειες από το Υπουργείο Παιδείας να "πριονιστεί" η μοναδική δουλειά που γίνεται στο 132ο Δ.Σ., θα έπρεπε οι δραστηριότητές του Σχολείου να παρουσιαστούν και να προταθούν σε όλα τα σχολεία της χώρας απ΄το ίδιο το Υπουργείο. Στην κατεύθυνση της ανάδειξης και προώθησης των δραστηριοτήτων του Σχολείου θα κινηθεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. παίρνοντας τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες.

Τις προσεχείς ημέρες ο Τ.Κουράκης θα συναντηθεί για το ίδιο θέμα με τον προϊστάμενο του 4ου Γραφείου της Α΄ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας.

To Γραφείο Τύπου