Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/01/2008

Άμεση και οριστική απομάκρυνση των εταιρειών χρυσού από το Ν.Έβρου

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ

Στο όνομα της ανάπτυξης εξαγγέλλονται κατά καιρούς επενδυτικές δραστηριότητες οι οποίες στο Ν.Έβρου δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον, στις υποδομές και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει στην έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης των «Χρυσορυχείων Θράκης Α.Ε.» μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης, γεγονός που ανάβει ουσιαστικά το πράσινο φως για την εγκατάσταση και λειτουργία χρυσορυχείων στην περιοχή.

Αγνοεί προκλητικά την αντίθεση των κατοίκων της Ροδόπης και του Έβρου, που διαμαρτύρονται για την εγκατάσταση χρυσορυχείων στην περιοχή, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις Υπουργών της, ότι εφόσον «ο λαός δε θέλει, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν τα χρυσορυχεία».

Η απόφασή της να προχωρήσει στην έγκριση της Μ.Π.Ε. και κατʼ επέκταση στην εγκατάσταση των χρυσορυχείων δείχνει, πως, πάνω απʼ την υγεία του λαού, την τοπική οικονομία, την προστασία του περιβάλλοντος και του ορυκτού πλούτου, βάζει τα κέρδη αδίστακτων πολυεθνικών οικονομικών συμφερόντων.

Η καθολική απαίτηση των κατοίκων της περιοχής, όπως εκφράστηκε σε πρόσφατες κινητοποιήσεις είναι η ακύρωση κάθε σύμβασης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και χρυσορυχείων, με νόμο.

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί :

Προτίθενται να επανεξετάσουν την έγκριση του έργου εγκατάστασης των χρυσορυχείων, την άμεση και οριστική απομάκρυνση των εταιριών και την ακύρωση των σχεδίων για μελλοντική εγκατάσταση ανάλογων αντιπεριβαλλοντικών επενδύσεων στη περιοχή.

Η ερωτώσα βουλευτής

Αμμανατίδου - Πασχαλίδου Ευαγγελλία