Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/01/2008

Χαιρετισμός Αλέκου Αλαβάνου στο Forum για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού

O Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέκος Αλαβάνος σε χαιρετισμό του στο Forum για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, το οποίο πραγματοποιείται στο Ολυμπιακό Κέντρο Καλαθοσφαίρισης ( πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού), ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους ο αγώνας των 4 Δήμων και των πολιτών των περιοχών γύρω από το Ελληνικό θα καταλήξει σε επιτυχία, και θα ματαιώσει τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για τσιμεντοποίηση του Ελληνικού. Συγκεκριμένα τόνισε:

«Ο πρώτος λόγος είναι ότι υπάρχει μια πλατιά συνεργασία: Δεν είναι μόνον οι τέσσερις Δήμαρχοι, είναι οι Δημοτικές Παρατάξεις-απʼ ότι ξέρω όλες ή σχεδόν όλες- είναι επομένως όλο το κομματικό φάσμα, είναι οι πολίτες της περιοχής και, περισσότερο απʼ όλα, πιστεύω είναι η δύναμη των «τεθωρακισμένων» που βγήκε σήμερα το πρωί για να στηρίξει το Ελληνικό. Και αυτή η δύναμη των «τεθωρακισμένων» είναι οι χιλιάδες - δέκα χιλιάδες μου είπαν, δεν μπορώ να το πιστέψω - οι δέκα χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες που πήγαν να δενδροφυτεύσουν . Και αυτή η δύναμη γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, με την παρουσία της Υπερνομάρχη, του Νομάρχη, Δημάρχων από τον υπόλοιπο μητροπολιτικό χώρο της Αθήνας, του Λεκανοπεδίου. Έχει σημασία η υπόθεση του Μητροπολιτικού Πάρκου να αγκαλιαστεί όχι μόνον από τους γειτονικούς Δήμους αλλά από όλο το χώρο του Λεκανοπεδίου και να γίνει ένα μητροπολιτικό πρόβλημα.

Ένας δεύτερος λόγος για τον οποίο είμαι σίγουρος ότι δεν θα γίνει αυτό το «Πάρκο» όπως το βλέπει η κυβέρνηση και θα μείνει πραγματικό Πάρκο, όχι ένα «Πάρκο από τσιμέντο», είναι αυτός που αναφέρθηκε και από τον Επίτροπο, τον κ. Δήμα, ο οποίος έχει μια πολύ θετική δραστηριότητα και μια σωστή θέση σʼ αυτό το ζήτημα . Είναι το ότι ζούμε στην εποχή του φαινομένου του θερμοκηπίου. Και, όπως όλοι στην Αθήνα αρχίσαμε να χτίζουμε αλλιώς τα σπίτια μας μετά τους σεισμούς του ʼ81, με τον ίδιο τρόπο είμαστε υποχρεωμένοι- ακόμη και ο κ. Σουφλιάς, ο οποίος έβλεπε ότι εδώ μπορούν να γίνουν εμπορικά κέντρα και κατοικίες - να δούμε αλλιώς το θέμα αυτό, μετά και τις τεράστιες πυρκαγιές που ολοκλήρωσαν την καταστροφή του περιαστικού πρασίνου γύρω από το Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Και επειδή το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν μπορούμε άμεσα να το ανατρέψουμε, να ξέρουμε ότι είναι πιο εύκολο να ανατραπούν οι κυβερνητικές εκείνες πολιτικές, οι οποίες βάζουν σε προτεραιότητα κάποια συμφέροντα και κάποιες λογιστικές λογικές και όχι την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον στην Αθήνα.

Ο τρίτος λόγος που πιστεύω ότι δεν θα γίνει το Μητροπολιτικό Πάρκο, είναι γιατί οι ισχυρισμοί που έχουν προβληθεί από την κυβέρνηση για τη δημιουργία του, είναι ανόητοι. Είπε, παραδείγματος χάριν, η κυβέρνηση ότι θέλει να κάνει ένα «πράσινο ταμείο» και γιʼ αυτό θα φωνάξει διάφορους εδώ να κάνουν εμπορικά κέντρα και επιχειρήσεις και να πουλάνε διαμερίσματα, γιατί είναι άδικο σʼ αυτές τις προνομιακές περιοχές να υπάρχει μεγάλο πάρκο και να υπάρχουν οι δυτικές συνοικίες χωρίς πάρκο. Έχει αυτή τη λογική η κυβέρνηση; Την έχει. Ωραία. Τότε, γιατί δεν δίνει για πολυκατοικίες το μισό Ζάππειο και τον μισό Εθνικό Κήπο που είναι δίπλα στην Ηρόδοτου Αττικού, που είναι οι πιο ακριβές ζώνες της Αθήνας; Γιατί δεν δίνει για πολυκατοικίες, για το «πράσινο ταμείο», τη μισή Πλατεία Κολωνακίου; Γιατί δεν δίνει για πολυκατοικίες το μισό Σύνταγμα που έχει από πάνω τον Εθνικό Κήπο;

Με αυτήν την έννοια, όλο το εγχείρημα της κυβέρνησης στηρίζεται σε ευτελείς, θα έλεγα, σοφιστείες, που, όπως και σε άλλα θέματα, για παράδειγμα στα εργασιακά, αποσκοπούν στο να διαιρέσουν τους πολίτες, πράγμα το οποίο δεν πρόκειται να περάσει.

Τέταρτος λόγος που δεν θα γίνει το Μητροπολιτικό Πάρκο: Διότι, μετά και την παρέμβαση του ευρωβουλευτή μας, του Δ. Παπαδημούλη, και σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν από την Επίτροπο κα. Χούμπνερ, είναι δυνατή η διατήρηση του συνολικού χώρου του Ελληνικού ως πρασίνου και η ανάπτυξή του, σαν τέτοιου, μέσω των κοινοτικών δαπανών. Και ας μην μας μιλάνε για προτεραιότητες των δαπανών αυτών και για άλλες ιεραρχήσεις. Γιατί το πώς γίνονται οι ιεραρχήσεις στις κοινοτικές δαπάνες το είδαμε τώρα που έχει ανοίξει η υπόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πέμπτος λόγος που δεν θα γίνει το Μητροπολιτικό Πάρκο: Γιατί ανάμεσα στους δημάρχους είναι και ο Χρήστος Κορτζίδης. Και όχι μόνον ο Κορτζίδης, ως άτομο, αλλά και όλο αυτό το κίνημα στο Ελληνικό, που το αγκάλιασε και ο Άλιμος, και η Αργυρούπολη, και η Γλυφάδα, το αγκαλιάσαμε οι πάντες και το οποίο δείχνει ότι όταν υπάρχει αγωνιστική παρουσία των πολιτών για να υπερασπιστούν τα κεκτημένα ή να κερδίσουν πράγματα τα οποία χάσανε. Και εδώ υπερασπιζόμαστε κεκτημένα, αυτόν τον «ελεύθερο χώρο», και προηγουμένως κερδίσαμε πράγματα που ήδη είχαμε χάσει, όπως την πρόσβαση στην παραλία του Αγ. Κοσμά.

Και, τέλος, θέλω να πω το εξής: Ότι πρέπει να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας. Κάποτε - και σήμερα παραμένει αυτό - το να υπερασπίζεσαι την πατρίδα σου σήμαινε ότι δίνεις μάχη απέναντι στον εισβολέα, σʼ αυτόν που θέλει να σου πάρει το χωράφι, να πάει να ρίξει την εκκλησία σου, να μπει μέσα στα νεκροταφεία, κ.λ.π. Σήμερα, το να υπερασπιστείς αυτές τις ελεύθερες ζώνες γης σε χώρους οι οποίοι έχουν υπερκορεστεί από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, να τις υπερασπιστείς και να κρατήσεις τη σημαία του Ελληνικού, την ελληνική σημαία, για να μην ανεβεί εδώ ούτε η σημαία του Mall του κ. Λάτση, ούτε η σημαία της Marfin Investment Bank, ούτε η σημαία του Ντουμπάι, είναι οικολογικό, είναι πατριωτικό, είναι δημοκρατικό και γιʼ αυτό τον λόγο το Πάρκο θα μείνει Πάρκο.»

To Γραφείο Τύπου