Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/01/2008

Συνέντευξη Νίκου Βούτση στη ΝΕΤ 105,8: «Η κυβέρνηση "παίζει" με τη δημοκρατία»

Ο Ν. Βούτσης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 (εκπομπή Έφης Ρούσα) σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Οι απαντήσεις του πρωθυπουργού χθες στη Βουλή στοιχειοθετούν με τον πιο επίσημο τρόπο την έκπτωση της πολιτικής ως βασικής αιτίας που οξύνει και αναπαράγει τα προβλήματα δημοκρατίας και θεσμών σε όλο και πιο συχνά διαστήματα.

Η μιντιοκρατία, η οικονομική διαπλοκή, οι πελατειακές σχέσεις, η διασπάθιση δημόσιου χρήματος, η ροζ και γκρι αποχρώσεις αντιστοιχούν στο περιβάλλον των κουμπάρων, των κολλητών και των μέτριων.

Ο κ. Καραμανλής ανακαλύπτει σήμερα την ανάγκη για δημοσιοποίηση των επιλεκτικών χρηματοδοτήσεων από τον πακτωλό των ανεξέλεγκτων κωδικών των Υπουργείων. Ανακαλύπτει σήμερα, επίσης, την ανάγκη για να θωρακιστεί το σύστημα προσλήψεων και για να λειτουργήσουν με διαφάνεια τα δημόσια οικονομικά. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ υπονομεύει και «ευνουχίζει» συστηματικά όλες τις ανεξάρτητες αρχές που αποτελούσαν πραγματικούς θεσμούς ελέγχου ή και χρησιμοποιούντο, κατά το δοκούν από τους κυβερνώντες, ως άλλοθι για την προάσπιση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας ή των ατομικών δικαιωμάτων.

Η καταφυγή στη δικαιοσύνη που αποτελεί επί τέσσερα χρόνια τη γραμμή άμυνας της κυβέρνησης της ΝΔ είτε πρόκειται για τις υποκλοπές και τους Πακιστανούς είτε για τα ομόλογα, το περιβάλλον και το σημερινό σκάνδαλο περί του Υπουργείου Πολιτισμού έχει καταστεί διάτριτη, συμπαρασύρει τους λειτουργούς της σε αμφισβητήσεις και αναξιοπιστία στο κοινωνικό σύνολο. Ακριβώς γιατί πρόκειται για τη συνεχιζόμενη πολιτική της «άρνησης της πολιτικής» που καθιστά ανάπηρους τους δημοκρατικούς θεσμούς και οξύνει την κρίση του σαθρού και πολλαπλά δοκιμαζόμενου δικομματικού συστήματος.»

To Γραφείο Τύπου