Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/01/2008

Δήλωση Γιάννη Τόλιου, μέλους της ΠΓ του ΣΥΝ και υπεύθυνος σε θέματα αγροτικής πολιτικής για τις περικοπές ενισχύσεων στη βιολογική γεωργία

Η κυβέρνηση με το λεγόμενο «εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας», στα πλαίσια του Δʼ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, αντί για αύξηση των κονδυλίων, προβλέπει μείωση κατά 100% στα περισσότερα προϊόντα (μηλοειδή, εσπεριδοειδή, κηπευτικά, όσπρια, αρωματικά, φαρμακευτικά, κά), μείωση από 30-60% (σιτηρά, λάδι, επιτραπέζιες ελιές, σταφίδα, μηδική, κά), ενώ μεγάλη επίσης είναι η μείωση στήριξης στη βιολογική κτηνοτροφία (100% αγελάδες κρεατο-παραγωγής και χοιρινά, 76% αίγες, 59% πρόβατα, κά). Μοναδική εξαίρεση οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής που προβλέπεται αύξηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Φλεβάρη ʼ07, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντός, απαντώντας στη Βουλή σε επερώτηση του ΣΥΝ για τη βιολογική γεωργία, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις βιοκαλλιέργειες και υποσχέθηκε ότι στην τέταρτη προγραμματική περίοδο (Δʼ ΚΠΣ), στα πλαίσια της εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης, η βιολογική γεωργία μπαίνει σε πρώτη προτεραιότητα και ορίζονται συγκεκριμένα μέτρα και κίνητρα (πρακτικά της Βουλής, σελ. 5720). Τα σχόλια περιττεύουν για την «αντιστοιχία» λόγων και …έργων της κυβέρνησης.

Ο ΣΥΝ θεωρεί απαράδεκτα τα μέτρα και ζητάει την άμεση ανάκλειση τους. Επίσης ζητάει εφαρμογή συγκροτημένου προγράμματος στήριξης της, με αύξηση κονδυλίων ενίσχυσης των βιο-παραγωγών, ανακατανομή κονδυλίων της ΚΑΠ υπέρ βιολογικής γεωργίας, επιδότηση επιτοκίου από ΑΤΕ, διασφάλιση γνήσιας πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων με αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου ποιότητας, μείωση κόστους παραγωγής και τιμής ώστε να μπουν στο «καλάθι της νοικοκυράς» των λαϊκών οικογενειών, δημιουργία συλλογικών μορφών διακίνησης και εμπορίας (συνεταιρισμών κά), αποτροπή εμφάνισης «καρτέλ» εμπορίας σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών, ενίσχυση υποδομών (εκπαίδευση, ενημέρωση, πιστοποίηση, έρευνα, δίκτυα πώλησης), προώθηση βιολογικών προϊόντων σε καντίνες σχολείων, νοσοκομεία, στρατό, κά. Μεγάλη σημασία για την προώθηση των παραπάνω μέτρων έχει η αγωνιστική παρέμβαση των βιο-παραγωγών και των καταναλωτών, για την εξασφάλιση επαρκών και φθηνών βιολογικών προϊόντων.

To Γραφείο Τύπου