Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/11/2005

Ανακοίνωση του Τμήματος του Συνασπισμού για τα Σώματα Ασφαλείας

Το τμήμα του Συνασπισμού για τα Σώματα Ασφαλείας μετά το πρόσφατο δυστύχημα στην Παιανία, στο οποίο έχασε τη ζωή του ένας συνοριοφύλακας - που εκτελούσε χρέη αστυνομικού της άμεσης δράσης- σε καταδίωξη επικίνδυνων κακοποιών που προηγουμένως είχαν ληστέψει τράπεζα, και τον βαρύ τραυματισμό του οδηγού του περιπολικού, προτείνουμε:

Να αναβαθμιστεί άμεσα η εκπαίδευση των ειδικών φρουρών και των συνοριακών φυλάκων, γιατί τα καθήκοντα που τους ανατίθενται δεν διαφέρουν από αυτά των αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ.

Να πιεστούν από την πολιτεία οι τράπεζες, ώστε να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας με σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα, ώστε να καθίσταται αναποτελεσματική η όποια απόπειρα ληστείας και η έξοδος χρημάτων από την τράπεζα.

Η ΕΛ.ΑΣ να προμηθευτεί περιπολικά αυτοκίνητα με σοβαρές προδιαγραφές και σημαντικές αντοχές κατά την πρόσκρουση και να αποσύρει όλα τα σαράβαλα περιπολικά που κυκλοφορούν στους δρόμους και είναι επικίνδυνα για την ζωή των πολιτών και των αστυνομικών που τα χρησιμοποιούν, ειδικά αυτά της άμεσης δράσης που συχνά-πυκνά κάνουν καταδιώξεις.

Το Υπ. Δικαιοσύνης να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην χορηγούνται εύκολα άδειες στους βαρυποινίτες από τις φυλακές, όταν μάλιστα οι ενδείξεις υποτροπής τους είναι εξαιρετικά σοβαρές.

Διαρκής επιμόρφωση όλου του αστυνομικού προσωπικού ώστε να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεγάλου κύματος εγκληματικότητας που έχει ξεσπάσει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Επιτέλους, η κυβέρνηση να χαρακτηρίσει την εργασία των αστυνομικών ως «επικίνδυνη και ανθυγιεινή» και να αυξήσει τις αμοιβές τους ώστε αναπόσπαστοι από σοβαρά οικονομικά προβλήματα να αφοσιωθούν στο έργο τους με περισσότερη προσοχή και αφοσίωση.

Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας