Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/01/2008

Συνέντευξη Α.Καρίτζη στον ρ/σ ΣΚΑΪ στον δημοσιογράφο Β.Κουφοπουλο

Δημοσιογράφος: Καλησπέρα κύριε Καρίτζη. Σε συνέχεια της χθεσινής μας συνομιλίας…οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι το κόμμα σας ο ΣΥΝ στο παρελθόν είχε εγκαίρως φωνάξει και δραστηριοποιηθεί σε σχέση με την διαπλοκή. Πως ερμηνεύετε την αδράνεια της κυβερνήσεως αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο παρελθόν;

Α. Καρίτζης: Δε νομίζω ότι πρόκειται περί αδράνειας, Αυτό που λέγαμε τότε και επιβεβαιώνεται σήμερα, είναι ότι πρόκειται για ένα σύστημα εξουσίας.

Δημοσιογράφος: Πρόκειται δηλαδή για συναλλαγή; Αν δεν είναι αδράνεια…

Α. Καρίτζης: Κοιτάξτε να δείτε, προφανώς υπάρχει μια διαπλοκή υπάρχει μια συνδιαλλαγή ή μάλλον εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων των ΜΜΕ για να υπάρχει από την άλλη στήριξη συγκεκριμένων πολιτικών χώρων από ΜΜΕ. Αυτό είναι νομίζω πασιφανές. Εμείς το έχουμε επισημάνει πάρα πολλές φορές.

Δημοσιογράφος: Το να υποστηρίζει ένα μέσο ενημέρωσης έναν πολιτικό χώρο είναι δικαιολογημένο και επιβεβλημένο. Πρέπει τα μέσα να έχουν πολιτική άποψη και να τη δηλώνουν φανερά. Το ζήτημα είναι οι υπόγειες διαδρομές.

Α. Καρίτζης: Συλλογικά τα Μέσα εννοείτε να υποστηρίζουν έναν πολιτικό χώρο ή οι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτά;

Δημοσιογράφος: Και τα μέσα και οι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτά. Είναι καλύτερο να ξέρει κανείς με ποιον έχεις να κάνεις παρά να κρύβεται. Το ζήτημα είναι οι υπόγειες διαδρομές. Αυτό φαντάζομαι εννοείτε ή όχι;

Α. Καρίτζης: Κανένας δεν αφαιρεί το δικαίωμα στον οποιονδήποτε να έχει την άποψή του για τα ζητήματα που απασχολούν όλους μας. Όλοι έχουμε την άποψή μας. Και δεν υπάρχει μια μονοσήμαντη πρόσληψη της ουδετερότητας.

Δημοσιογράφος: Με τίποτα

Α. Καρίτζης: Ο κάθε δημοσιογράφος έχει την δική του άποψη. Ωστόσο το ζήτημα είναι ότι διαμορφώνονται απόψεις και μπλοκ που στηρίζουν συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους ανάλογα με το τι έχουν καταφέρει να διαπραγματευτούν από την πίτα είτε των δημοσίων έργων ή γενικότερα από το δημόσιο χρήμα.

Δημοσιογράφος: Ποιον εξυπηρετεί λοιπόν αυτού του τύπου η δημοσιογραφία; Γιατί λειτουργεί έτσι εδώ και χρόνια… Απλώς τώρα εκσυγχρονίστηκε και αναπαράγεται επιτυχώς.

Α. Καρίτζης: Εδώ πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός. Έχω την αίσθηση ότι δεν μιλάμε και τόσο για την δημοσιογραφία όσο το ότι συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, ασκούν πίεση στην εκάστοτε εξουσία και στους φορείς εξουσίας μέσω της κατοχής Μ.Μ.Ε. και άρα της ικανότητάς τους να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη υπέρ ή κατά ενός πολιτικού φορέα. Κι έτσι τα ΜΜΕ χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης και αντιστρόφως τα κόμματα εξουσίας…

Δημοσιογράφος: Αποδέχονται αυτήν την λειτουργία.

Ναι… αυτό ακριβώς. Ευεργετούνται και ευεργετούν. Και δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό, εννοώ δεν είναι μόνο φαινόμενο της εποχής

Δημοσιογράφος: Τι θα βλέπατε στο μέλλον, πώς θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τέτοιου είδους φαινόμενα;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει  να έχουμε στο νου μας είναι να επιλέξουμε να κόψουμε αυτές τις γέφυρες. Για παράδειγμα, αν ο τρόπος που δίνονται τα δημόσια έργα, ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι διάφοροι διαγωνισμοί ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται το κράτος και η εκάστοτε εξουσία το δημόσιο χρήμα είναι διαφανής και γίνεται με βάση κριτηρίων τα οποία είναι εκεί ανεξάρτητα με το ποιο κόμμα κυβερνάει., τότε είναι καταλαβαίνεται πάρα πολύ δύσκολο να κάνει κάποιος μια συναλλαγή. Διότι καταλαβαίνετε ότι είτε έχω εγώ…

Δημοσιογράφος: Να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο με την διαπλοκή

Α. Καρίτζης: Ακριβώς

Δημοσιογράφος: Αποτύχαμε σε αυτό… μάλλον η κυβέρνηση

Α. Καρίτζης: Αυτό δεν είναι πάρα πολύ δύσκολο ωστόσο γιατί έχουμε φτάσει ως το φεγγάρι ως ανθρωπότητα, έχουμε λύσει πολύ πιο δύσκολα προβλήματα. Δεν είναι τόσο δύσκολο να βάλεις 5 κανόνες να τους τηρείς κι έτσι μετά να μην έχει σημασία αν έχω ένα κανάλι ή δεν έχω αν θα πρέπει να πάρω ένα δημόσιο έργο ή όχι. Θα εξαρτάται μόνο από το αν η πρόταση που έχω κάνει θα είναι σύμφωνη με προϋπάρχοντα κριτήρια κι οπότε συμφέρουσα για το Δημόσιο.

Δημοσιογράφος: Ήταν ο Ανδρέας Καρίτζης, εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΝ. Κύρίε Καρίτζη ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

Α. Καρίτζης: Ευχαριστώ κι εγώ που με ακούσατε.

To Γραφείο Τύπου