Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/11/2005

Τιμήθηκε η Ημέρα Αλληλεγγύης με την Παλαιστίνη

Φόρος τιμής στον Αραφάτ, ένα χρόνο μετά το θάνατό του

Με πρωτοβουλία της Παλαιστινιακής Πρεσβείας οργανώθηκε εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ για να τιμηθεί η Διεθνής Ημέρα του ΟΗΕ για αλληλεγγύη με τον Παλαιστινιακό λαό και η πρώτη επέτειος από το θάνατο του Αραφάτ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν.Κωνσταντόπουλος και παρέμβαση έκανε ο δημοσιογράφος Πέτρος Παπακωνσταντίνου. Η εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Ν.Βουλέλης, άρχισε με χαιρετισμό του Παλαιστίνιου Επιτετραμμένου Ισμάτ Σάμπρι. Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι των κομμάτων της Βουλής. Από τον ΣΥΝ χαιρετισμό απηύθυνε το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, Π.Τριγάζης.

Η Παλαιστίνη αγωνίζεται για τον κόσμο

«Συνηθίσαμε να λέμε - τόνισε ο Π. Τριγάζης στο χαιρετισμό του - ότι το Παλαιστινιακό αποτελεί το πρόβλημα-κλειδί για την ειρήνη στη Μ. Ανατολή. Σήμερα, όμως, μπορούμε να πούμε ότι η δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αποτελεί κλειδί για την ειρήνη σε όλον τον κόσμο, όπως επίσης και ο τερματισμός της παράνομης κατοχής στο Ιράκ».

«Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει και πολύ περισσότερο η σύγχρονη δημοκρατική και ριζοσπαστική Ευρωπαϊκή Αριστερά, της οποίας οργανικό τμήμα αποτελεί ο ΣΥΝ, τα σοβαρότατα προβλήματα εκδημοκρατισμού στο χώρο της Μ. Ανατολής. Όμως, η δημοκρατία δεν εξάγεται και μάλιστα με πόλεμο, ούτε υπηρετείται όταν καταλύεται το διεθνές δίκαιο και προσβάλλεται βάναυσα η ανθρώπινη αξιοπρέπεια σε φυλακές και κολαστήρια τύπου Γκουαντανάμο και Αμπου Γκράϊμπ ή όταν «φυτρώνουν» μυστικές φυλακές της CIA αποκαλούμενες «μαύροι τόποι», σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της «Ουάσιγκτον Ποστ» - σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Η δίκαιη λύση του Παλαιστινιακού θα είναι ένα μεγάλο βήμα και για τη δημοκρατία στη Μ.Ανατολή, αλλά θα συμβάλλει και στην απόκρουση της επικίνδυνης θεωρίας για την σύγκρουση των πολιτισμών και ειδικότερα Ισλάμ-Δύσης. Θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα κατά του θρησκευτικού φονταμενταλισμού που τροφοδοτεί την τρομοκρατία.

Με την έννοια αυτή, θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε με το σύνθημα: «Η Παλαιστίνη αγωνίζεται για τον κόσμο - Ο κόσμος πρέπει να αγωνιστεί πιο έντονα για ελεύθερη Παλαιστίνη».

To Γραφείο Τύπου