Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/01/2008

"ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΠΑΝΤΟΥ" (από μέλη Αχαϊας για το Συνέδριο του ΣΥΝ)

5ο Συνέδριο - Δημόσιος διάλογος

Τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007, η πολιτική σκηνή της χώρας, βρίσκεται σε κατάσταση αναδιάταξης και βαθύτατων διεργασιών.

Σήμερα καταγράφεται μία σταθερή και διαρκώς αυξανόμενη ενίσχυση, της απήχησης της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, τέτοια που κάνει να φαίνεται στιγμιαία, η εκλογική καταγραφή του 5,01%.

Η σήψη και η διαφθορά απαξίωσε πολύ γρήγορα το εκλογικό αποτέλεσμα για την Ν.Δ., και σε συνδυασμό με την παρατεταμένη κρίση του ΠΑΣΟΚ, δημιουργείται -για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά-, ελπίδα ανατροπής της δικομματικής κυριαρχίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η εκλογή της νέας ηγεσίας στον ΣΥΝ, αποκτά ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ. Ο ΣΥΝ έχει σήμερα τη δυνατότητα, όχι απλά να εισπράξει μέρος της φθοράς του δικομματισμού, αλλά και να αποτελέσει μια από τις κύριες δυνάμεις, που θα συμβάλλουν:

• στην αλλαγή του πολιτικού συστήματος διακυβέρνησης,

• στην αλλαγή της διάταξης και του συσχετισμού μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, καθώς και

• στη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας για την έξοδο από την σημερινή κρίση.

Είναι βέβαια φανερό, ότι για να επιτευχθούν τα ως άνω προαναφερόμενα, απαιτείται πολιτικό σχέδιο, συγκεκριμένη στρατηγική και ριζικές αλλαγές στην οργανωτική μας λειτουργία. Αλλαγές που θα συγκροτούν, ένα νέο εσωκομματικό πολιτισμό, που θα προωθεί ένα κόμμα των μελών του και όχι κλειστών μηχανισμών.

Θεωρούμε τα παραπάνω, σαν μια από τις πρώτες βασικές φροντίδες της νέας ηγεσίας του ΣΥΝ που θα αναδειχτεί από το συνέδριό μας, και εμείς πρώτοι με την κάθοδό μας στην εκλογική διαδικασία, αίρουμε τους κάθετους (εν πολλοίς τεχνητούς) διαχωρισμούς, υπερβαίνοντάς τους.

Υπογράφοντας λοιπόν αυτό το κείμενο, μέλη και στελέχη του κόμματος που κινούνται στο ιδεολογικό πλαίσιο της «ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ», υποστηρίζουμε ότι η εκλογή του Αλέξη Τσίπρα, σηματοδοτεί και συμβολίζει πληρέστερα, την απόφαση για ανατροπή του μεταπολιτευτικού πολιτικού πλαισίου, με την Αριστερά σε ρόλο κύριου και ρυθμιστικού παράγοντα των εξελίξεων.

Η εκλογή της νέας ηγεσίας του ΣΥΝ πρέπει να συμπυκνώσει και να σηματοδοτήσει αυτή τη νέα πορεία.

Η πολιτική απόφαση του Συνεδρίου, πρέπει να μας εμφανίζει ως κόμμα αντίστασης και πάλης στις νεοφιλελεύθερες επιλογές, σε μία συμμαχία αριστερών δυνάμεων με τους πολίτες του οικολογικού και σοσιαλιστικού χώρου, μακριά από την λογική της συνεργασίας με την ΠΑΣΟΚική εκδοχή του δικομματισμού.

Να αποτελέσουμε βασικό όχημα και πυρήνα εναλλακτικού σχεδίου για την διακυβέρνησης της χώρας.

Αβραμίδης Μάκης (π. Νομ. Σύμβ. Ν.Αχαίας)
Γιαννακόπουλος Δημήτρης (Δημοτ. Σύμβ. Δήμου Πατρέων)
Γρηγόρης Ηλίας (Δημοτ. Σύμβ. Δήμου Πατρέων)
Κοσμάτος Βαγγέλης
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μηλιώνης Νίκος
Μόσχος Γιώργος (μέλος Ν.Ε.)
Νικολακοπούλου Μαρία
Σταυρόπουλος Παναγιώτης (μέλος Ν.Ε., π. Πρ. Α ΕΛΜΕ Αχ.)
Τσονάκας Βασίλης (π. Γραμ. Ν.Ε.)
Φάκου Σοφία (μέλος Ν.Ε.)