Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/11/2005

Για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Το Τμήμα Υγείας του ΣΥΝ με αφορμή την 1η Δεκέμβρη, «Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS» επισημαίνει ότι:

Ενώ η συμβολή των νέων θεραπειών και φαρμάκων στη σταθεροποίηση της επιδημίας και τη μείωση των θανάτων είναι καθοριστική. Η επιδημία συνεχίζει να αποτελεί μείζον παγκόσμιο κοινωνικό πρόβλημα.

Στην Ελλάδα σήμερα μπορεί να διαθέτουμε καλό σύστημα επιτήρησης της λοίμωξης, η αντιμετώπιση όμως, της καθημερινής τρέχουσας πραγματικότητας στο σύνολο του χώρου υγείας-πρόνοιας, μας ανησυχεί.

Σύγχρονο δίκτυο για όλα τα θέματα Δημόσιας Υγείας της χώρας δεν διαθέτουμε.

Οργανωμένη αγωγή υγείας για όλο τον πληθυσμό (γενικός πληθυσμός- σχολεία-ειδικές ομάδες-οικονομικοί μετανάστες) δεν υπάρχει.

Οι ανεπαρκείς δαπάνες για την υγεία, η συνεχής υποβάθμιση και συρρίκνωση του Δημόσιου Τομέα Υγείας - Πρόνοιας, η παραμέληση της πρόσληψης με αγωγή Υγείας και η απουσία ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε συνδυασμό με την ύπαρξη του ανεξέλεγκτου και συνεχώς επεκτεινόμενου επιχειρηματικά ιδιωτικού τομέα, μόνο κακά προοιωνίζονται και για το υπό εξέταση μείζον κοινωνικό πρόβλημα του AIDS

Μονάδες όπως το ΚΕΕΛ έχουν θεσμικά προβλήματα που αντανακλούν στη λειτουργία τους και τη διαφάνεια.

Για την επιδημία του AIDS αρκούμαστε σε επετειακές δράσεις.

Απαιτείται λοιπόν μια άλλη πολιτική υγείας

Για μας αποτελεί προϋπόθεση η ένταξη της προσπάθειας σε ένα συνολικό

Θεσμικό πλαίσιο πανελληνίων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Πρόληψης και Αγωγής Υγείας με επαρκή χρηματοδότηση.

Το Τμήμα Υγείας του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου