Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/01/2008

Συνέντευξη Α.Καρίτζη, εκπροσωπου Τύπου του ΣΥΝ, στον «ΚΟΚΚΙΝΟ» (στον δημοσιογράφο Αγγ. Τσέκερη)

-    Σχετικά με τη δήλωση του κ. Λοβέρδου ότι δεν έχει προσφέρει η Αριστερά στον τόπο και ότι για τα Πανεπιστήμια ο ΣΥΝ θέλει να μπαίνουν φωτιές και να μην αλλάζει τίποτα τι έχετε να πείτε;

Σχετικά με τη συγκεκριμένη δήλωση, εκείνο το οποίο θα ήθελα να σχολιάσω είναι το γεγονός ότι ξεπερνάει την πολιτική αντιπαράθεση και συναγωνίζεται την παρακμή που βλέπουμε στην κυβέρνηση. Είναι σαν να κάνει μια προσπάθεια το ΠΑΣΟΚ να προλάβει την κυβέρνηση στον αγώνα δρόμου προς ολοένα χαμηλότερα επίπεδα πολιτικού ήθους.

Το δεύτερο που θα ήθελα να πω είναι το γεγονός ότι ο κ. Λοβέρδος μίλησε εχθές για τον αγώνα για την μη αναθεώρηση του άρθρου 16 σαν να ήταν κυβερνητικό στέλεχος της Ν.Δ. Ούτε τα κυβερνητικά στελέχη, σε στιγμές σύγκρουσης με το εκπαιδευτικό κίνημα, δεν μιλούσαν με αυτόν τον τρόπο, γι αυτούς που αγωνίζονταν για ένα καλύτερο Πανεπιστήμιο, κομμάτι του οποίου ήταν κόσμος από το ΠΑΣΟΚ, μέλη της ΠΑΣΠ. Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ, απουσίαζε την ώρα που ο ΣΥΝ ενίσχυε το εκπαιδευτικό κίνημα με κάθε τρόπο και κατέθετε αντιπροτάσεις στην Βουλή. Η απουσία όμως του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις επιθέσεις στην Αριστερά.

-    Υπάρχει ένα ζήτημα. Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ αισθάνεται ότι η διαχωριστική γραμμή δεν είναι ανάμεσα σ΄ αυτό και την Αριστερά. Είναι ανάμεσα στην κορυφή του ΠΑΣΟΚ και στη βάση του ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα είναι η Αριστερά πώς παρεμβαίνει και σε ποια κατεύθυνση;…. Τι επιδιώκει ο ΣΥΝ; ……

Αυτό που επιδιώκουμε  και αυτό που πρέπει να κάνει ένα αριστερό κόμμα είναι να έχει ένα πολιτικό πρόγραμμα πάλης και να καλεί τον κόσμο να αγωνιστεί. Το πολιτικό πρόγραμμα πάλης πρέπει να κινείται σ΄ ένα επίπεδο αιτημάτων, τα οποία μπορούν να φέρουν λύσεις. Αυτό είναι που θέλουν οι εργαζόμενοι και ο κόσμος και αυτό μπορεί να προωθήσει την όποια θετική πορεία.

Ο ΣΥΝ υποστηρίζει κοινωνικά κεκτημένα και δικαιώματα. Σε αυτή τη βάση, ακριβώς επειδή ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ έχει μια προοδευτική στάση, είναι κομμάτι αυτού που προσπαθούμε να χτίσουμε, του μετώπου πάλης. Ο ΣΥΝ δεν κάνει κάτι φοβερό. Απλώς αυτό που κάθε αριστερό κόμμα οφείλει να κάνει, δηλαδή να οργανώνει τις αντιστάσεις και να διαμορφώνει μια ελπιδοφόρα προοπτική. Σε αυτό η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι μακριά. Ζει σ΄ ένα δικό της κόσμο. Δεν έχει καταλάβει ότι τα πολιτικά επίδικα είναι αυτά που απαντούν στις ανάγκες της κοινωνίας και όχι επικοινωνιακή αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό.

-    Έρχονται διάφορες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν εντυπωσιακή άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΝ και μια πτώση του ΠΑΣΟΚ. … Πώς βλέπετε ότι θα είναι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ το ερχόμενο διάστημα; …

Όταν λέμε ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμαστε σ΄ένα κοινωνικό σώμα ψηφοφόρων και μελών του κόμματος, στο οποίο σώμα οι κοινωνικές διεργασίες είναι έντονες, από το προηγούμενο διάστημα, όχι μόνο τώρα. Όταν λέμε ΠΑΣΟΚ πάλι μπορεί κάποιος να εννοεί το στελεχιακό του δυναμικό. Εκεί οι διεργασίες, επίσης, μπορεί να είναι έντονες, ωστόσο διεξάγονται σ΄ ένα πεδίο που δεν αφορούν τα προβλήματα του κόσμου. Ο τρόπος που διαχειρίστηκε το στελεχιακό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ την κρίση του κόμματος μετά τις εκλογές, δείχνει ότι δεν έχουν επαφή με τα πραγματικά πολιτικά προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Άρα, αν κάνουμε τον παραπάνω διαχωρισμό θεωρώ ότι οι εξελίξεις στο πρώτο κομμάτι, στο κοινωνικό σώμα που έχει αναφορά στο ΠΑΣΟΚ, εκεί οι διεργασίες είναι έντονες και ενδεχομένως να είναι και ελπιδοφόρες, με μετακίνηση ανθρώπων και κοινωνικών δυνάμεων προς τα Αριστερά. Όσον αφορά δε το στελεχιακό δυναμικό και το πολιτικό σχέδιο που υπηρετούν έχω την αίσθηση ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συμπόρευσης. Ο κ. Λοβέρδος είναι μια τρανή απόδειξη ότι δεν έχει καταλάβει τίποτε το στελεχιακό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ απ΄ αυτό το οποίο συμβαίνει στην κοινωνία, αυτά που έχει ανάγκη η κοινωνία και η Αριστερά παλεύει να εκφράσει.

-    Κι επομένως αυτό που περιγράφει ο Αλ. Αλαβάνος ως διαμόρφωση ενός εναλλακτικού αριστερού πόλου εξουσίας... περιλαμβάνει και δυνάμεις εκτός ΣΥΝ, άρα και δυνάμεις από χώρους γειτονικούς... Δεν περιλαμβάνει σε καμία περίπτωση την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από όποια τάση και όποια  ομάδα κι αν είναι; …

Αυτό δεν είναι μόνο θέμα πρόθεσης δικιάς μας. Είναι κομμάτι της πραγματικότητας. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ φροντίζουν καθημερινά να  επιβεβαιώνουν αυτό που λέμε. Ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποτελέσει αυτό το πολιτικό προσωπικό κομμάτι της όποιας θετικής διεξόδου. Δεν έχει καμιά σχέση με τις ανάγκες και τις ελπίδες του κόσμου του ΠΑΣΟΚ πια. Ακολουθούν μια συγκεκριμένη πολιτική που είναι αντίθετη με τις αρχές και αξίες του κόμματος αυτού όταν ξεκινούσε και έχει απογοητεύσει τον κόσμο. Ο κόσμος αυτός όμως δεν είναι για πέταμα. Αυτά που πιστεύει και ονειρεύεται έχουν προοπτική, έχουν ελπίδα, μέσα από τις δυνάμεις όμως της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αυτή είναι η δικιά μας στάση απέναντι στα πράγματα.