Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/01/2008

Δήλωση Παν. Λαφαζάνη σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Γ. Αλογοσκούφη μετά τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin: "Η κυβέρνηση όχι μόνο βρίσκεται σε άλλη χώρα, αλλά και ζει σε άλλο πλανήτη"

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Πειραιά, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Γ. Αλογοσκούφη μετά τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

Οι καθησυχαστικές δηλώσεις του κ. Γ. Αλογοσκούφη για τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία και κυρίως για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δείχνουν ότι η κυβέρνηση όχι μόνο βρίσκεται σε άλλη χώρα, αλλά και ζει σε άλλο πλανήτη.

Η κατάρρευση των διεθνών Χρηματιστηρίων μαζί και της Σοφοκλέους, η οποία οδήγησε την FED σε έκτακτη δραστική μείωση των επιτοκίων της, είναι μόνο μια από τις ορατές όψεις της εξελισσόμενης διεθνούς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των τραγικών συνεπειών της για τους λαούς.

Η ανοχύρωτη νεοφιλελεύθερη ελληνική οικονομία των κ.κ. Κ. Καραμανλή και Γ. Αλογοσκούφη οδηγείται στο 2008 σε σημαντική κάμψη των ρυθμών ανάπτυξης, αν όχι και στις απαρχές ύφεσης, με τον προϋπολογισμό να βρίσκεται στον αέρα, τα εξωτερικά ελλείμματα εκτός ελέγχου, την ακρίβεια να καλπάζει και τα λαϊκά εισοδήματα υπό πλήρη λεηλασία.

Ταυτόχρονα, τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων γνωρίζουν, με ευθύνη της κυβέρνησης, μια νέα τεράστια αφαίμαξη εξαιτίας της κατάρρευσης των δομημένων ομολόγων και της Χρηματιστηριακής καθίζησης, σε μια ώρα που η κυβέρνηση υποκριτικά χύνει κροκοδείλια δάκρυα για το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος.

Ζούμε την παταγώδη χρεωκοπία των δογμάτων της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, των αγοραίων επιλογών της Ε.Ε. και κυρίως της κυβερνητικής πολιτικής, πράγμα που θέτει στην ημερήσια διάταξη ως επιτακτική ανάγκη μια νέα προοδευτική πορεία της χώρας.

To Γραφείο Τύπου