Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/11/2005

Συνέντευξη του Αλέκου Αλαβάνου και Γιάννη Θεωνά για τις ΔΕΚΟ

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ..Α. Αλ. Αλαβάνος μαζί τον Π.Λαφαζάνη μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνο για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, τον Δημ.Στρατούλη μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνο για την εργατική πολιτική του ΣΥΝ καθώς και τον Γ.Θεωνά μέλος της γραμματείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έκαναν δηλώσεις για το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ.

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ:

«Με το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ που αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή η χώρα δεν οδηγείται στο μέλλον, αλλά σε ένα βαρύ κοινωνικό παρελθόν.

Με το νομοσχέδιο αυτό:

Πρώτον: εγκαθιδρύεται ένας πρωτοφανής ιδιότυπος ρατσισμός σε βάρος της νεολαίας. Ο διαχωρισμός των εργαζομένων σε παλαιότερους και νεότερους συνιστά μια επίθεση στη νέα γενιά. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα παραδίδονται χωρίς όρους σε μια εργασιακή αυθαιρεσία εφάμιλλη του ιδιωτικού τομέα, με χρόνο δοκιμασίας, ελαστικές και χαμηλόμισθες εργασιακές σχέσεις.

Δεύτερον: καταργούνται πλήρως οι Συνταγματικά κατοχυρωμένες Συλλογικές Συμβάσεις και Κανονισμοί Εργασίας, όχι μόνο στις ελλειμματικές, αλλά συνολικά σε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις και για τους ήδη εργαζόμενους. Η κατάργησης αυτή δεν αφορά μόνο το παρελθόν αλλά και το μέλλον, αφού η κυβέρνηση θα επιβάλλει την εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο τομέα ερήμην των συνδικάτων. Μιλάμε για ένα πραξικόπημα σε βάρος του Συντάγματος που στην ουσία επιχειρεί να καταργήσει το συνδικαλιστικό κίνημα.

Τρίτον: ανοίγει ο δρόμος για να επιστρέψουμε στην εποχή με τις αθρόες πελατειακές, κομματικές ρουσφετολογικές προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, αφού υποβαθμίζονται μέχρι κατάργησης οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

Τέταρτο: επιχειρείται η χαριστική βολή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο οποίος, αν περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια, θα μετατραπεί σε λίγο σε μουσειακό είδος. Οι δημόσιες επιχειρήσεις παραδίδονται με διαλυμένες εργασιακές σχέσεις στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και την πιο ανελέητη κερδοσκοπία.

Πέμπτον: ο ελληνικός λαός θα πληρώσει πανάκριβα στο σύνολό του αυτές τις αντιμεταρρυθμίσεις με χειρότερες δημόσιες υπηρεσίες και, κυρίως, με ένα νέο κύμα ανατιμήσεων και ακρίβειας τα πιο βασικά δημόσια αγαθά, όπως οι συγκοινωνίες, το ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο, οι τηλεπικοινωνίες, η υγεία και η παιδεία.

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο παραδίδει την Ελλάδα στο έλεος του μεγάλου κεφαλαίου και καταδικάζει του μισθωτούς σε εργασία χωρίς δικαιώματα, χωρίς προστασία και με αμοιβές στα όρια της φτώχιας.

Το νομοσχέδιο αυτό δεν πλήττει μόνο τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και κυρίως τη νεολαία. Ανοίγει επίσης το δρόμο για την άρση των σταθερών

εργασιακών σχέσεων για τους δημόσιους υπαλλήλους και αποτελεί μοχλό πίεσης για να διαλυθούν ακόμα περισσότερο οι εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Με το ν/σ για τις ΔΕΚΟ ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής παρουσιάζεται ως μια μπαγιάτικη και βαλκανική Θάτσερ.

Ας κάνει ο κ. πρωθυπουργός, τώρα που πλησιάζουν οι διακοπές των Χριστουγέννων, μια βόλτα στη Μ. Βρετανία για να πληροφορηθεί την τεράστια ανασφάλεια και τα συνεχόμένα ατυχήματα που έφερε η πολιτική Θάτσερ και Μπλερ στις σιδηροδρομικές υπηρεσίες και τα μεγάλα προβλήματα στην παροχή όλων των κοινωνικών υπηρεσιών.

Δυστυχώς το δρόμο γι αυτά τα αντεργατικά πραξικόπήματα τον έχουν ανοίξει με τις πολιτικές τους τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ π.χ. ο Ν.2682/1999, και σήμερα τον διευκολύνει η πολιτική της ηγεσίας του, αφού ο ίδιος ο Γ.Παπανδρέου πρότεινε με την ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο την εκχώρηση των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών στα ιδιωτικά συμφέροντα με ελεγκτικό μόνο ρόλο της πολιτείας.

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να μην περάσουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί.

Αυτήν ώρα χρειάζεται να ορθωθεί ένα μεγάλο αγωνιστικό πολιτικό, κοινωνικό και συνδικαλιστικό μέτωπο ανάλογο με εκείνο που διαμορφώθηκε εναντίον των αντιασφαλιστικών μέτρων των κ.κ Σημίτη, Γιαννίτση με στόχο να ματαιώσει τον επερχόμενο κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα. Τα κυβερνητικά μέτρα πρέπει να απαντηθούν πρώτα απ’ όλα και κυρίως στους δρόμους, με την αγωνιστική ενότητα και την κοινή δράση όλων των εργαζομένων πέρα από ιδεολογικά και πολιτικά σύνορα.»

Γ.ΘΕΩΝΑΣ:

«Η κυβέρνηση κάνει ένα άλμα στο παρελθόν, τουλάχιστον 20 έτων. Θέλω να θυμίσω στους εργαζόμενους ότι οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου του 1985 του κ. Ανδρέα Παπανδρέου τότε, ωχριούν μπροστά στην επίθεση στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και τις συλλογικές συμβάσεις, που επιχειρεί σήμερα η κυβέρνηση μ’ αυτό το νόμο.

Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ πρέπει να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα. Ότι απεμπόλησαν τα δικαιώματα των νέων εργαζομένων στο όνομα κάποιων πρόσκαιρων και ιδιοτελών συμφερόντων δικών τους. Σε 4 μήνες και τα δικά τους δικαιώματα θα είναι έρμαια των πραξικοπημάτων που κάνει η κυβέρνηση μ’ αυτό το νομοσχέδιο. Πρέπει λοιπόν να αντιδράσουν, οι εργαζόμενοι σ’ όλα τα επίπεδα. Χρειάζεται να προσφύγουν και σ’ αυτό το διεθνές γραφείο εργασίας που σήμερα μπορεί να μην ανταποκρίνεται όπως παλιότερα στις υποχρεώσεις του, αλλά η προσβολή του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας πρέπει να είναι αντικείμενο και διεθνούς παρέμβασης των συνδικάτων.»

To Γραφείο Τύπου