Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/01/2008

Ομιλία Αλέκου Αλαβάνου στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο

Έχω την τύχη να είμαι στο βήμα σήμερα, γιατί δεν έχει ισχύσει στις προηγούμενες εκλογές ο νόμος που προτείνει σήμερα η Ν.Δ. Γιατί με το νόμο της Ν.Δ., ως 14ος βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν θα ήμουν παρών. Όπως και με το νόμο του ΠΑΣΟΚ δεν είναι παρούσα η βουλευτίνα -και λέω βουλευτίνα, γιατί πιστεύω ότι έπρεπε να ήταν βουλευτίνα με ένα άλλο εκλογικό σύστημα- η Ηρώ Διώτη, μια συμβασιούχος των 700?, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που θα έβγαινε στη Λάρισα, αν είχαμε αναλογική.

Και δυστυχώς βλέπουμε ότι έχουμε μια κατάσταση όπου υπάρχει μια πορεία παρακμής όσον αφορά στο εκλογικό σύστημα.

Εμείς απόλυτα καταλαβαίνουμε την ψυχολογία της Ν.Δ. Ήταν μια κυβέρνηση που είχε 165 βουλευτές, ένα άλλο ποσοστό... Χάνει, παρά τον εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής ένα σημαντικό ποσοστό. Έρχεται με 152 βουλευτές. Έχει μια ανησυχία. Θα ήθελε να είναι πάλι κυβέρνηση. Θα ήθελε να έχει μια κοινωνική στήριξη. Κατανοητό. Τι θα μπορούσε να κάνει; Να πάρει μέτρα για την ακρίβεια. Να πάρει μέτρα προστασίας των πολιτών από την καταλήστευση των τραπεζών. Να δώσει επίδομα θέρμανσης. Να ασφαλίσει και να δώσει τους κανονικούς μισθούς στους νέους και τις νέες που δουλεύουν με το σύστημα stage, να εγγυηθεί και να βελτιώσει τις συντάξεις, να στηρίξει τους αγρότες. Τίποτε απ΄ αυτά δεν κάνει. Γιατί είναι δέσμια των υποχρεώσεών της και των δεσμεύσεών της απέναντι στην οικονομική ολιγαρχία του τόπου και του εξωτερικού, όχι μόνον του τόπου. Και το βλέπουμε αυτό παντού. Από τις τροπολογίες, που χαρίζει σε διάφορες τράπεζες εκατομμύρια ευρώ, μέχρι το κάθε τι που ζούμε κάθε στιγμή. Χθες και σήμερα ζούμε την σύγκρουση της κυβέρνησης με τον Κοινοτικό Επίτροπο, ο οποίος προέρχεται από την Ελλάδα και προέρχεται από τις τάξεις της. Γιατί; Γιατί θέλει να κάνει στο Ελληνικό η κυβέρνηση εμπορικά κέντρα για όλους αυτούς που της παρέχουν την υποστήριξη και τη στήριξη, γιατί θέλουν, σε σχέση με τους ρύπους, που παραβιάζει όλα τα μέτρα τα οποία έχει πάρει η Ε.Ε., να ανοίξει εργοστάσια λιθάνθρακα στην Ελλάδα. Ή το βλέπουμε στα θέματα της δημόσιας περιουσίας. Δέσμια να δώσει στους διάφορους ξένους ή ντόπιους κεφαλαιούχους στο sovereign wealth funds, από το Ντουμπάι, από τις αραβικές χώρες, από την Ασία τις δημόσιες επιχειρήσεις, τον ΟΤΕ, την Ολυμπιακή Αεροπορία, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Δεν καταλαβαίνουμε τι γίνεται.

Και είναι μια ευκαιρία, αν είχαμε μια κυβέρνηση που πιστεύει στη χώρα, με την μεγάλη πτώση της τιμής των μετοχών αυτές τις μέρες, να ξαναπάρει σε πολύ μικρότερες τιμές απ΄ ότι τα έδωσε, τις μετοχές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, του ΟΤΕ και να εγγυηθεί τη δημόσια παρουσία. Δυστυχώς τίποτε απ΄αυτά δεν κάνει η κυβέρνηση. Δέσμια των συμφερόντων, υπάκουη στα συμφέροντα, φερέφωνο των συμφερόντων προσπαθεί να κάνει αυτά με τον εκλογικό νόμο.

Κύριε Παυλόπουλε, σας κάνω μια προφορική τροπολογία, για να μην ταλαιπωρείται και το Κοινοβούλιο. Γιατί να κάνετε από 40, 50 τους βουλευτές που δίνονται δώρο στην κυβέρνηση. Κάντε το 100 κατευθείαν. Εξάλλου παρουσιάζεται η πρωτοφανής κατάσταση, να φέρνει η κυβέρνηση εκλογικό νόμο και να βγαίνει ο Πρωθυπουργός, σε ερώτηση που του έκανα την περασμένη βδομάδα, και να λέει στην αξιωματική αντιπολίτευση, ελάτε να συζητήσουμε μαζί για έναν άλλον εκλογικό νόμο με βάση το γερμανικό μοντέλο που συμμεριζόμαστε τις ιδέες, να το ψηφίσουμε προκειμένου να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές. Και βλέπουμε τον Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην δίνει απάντηση σ΄ αυτό, να μην δίνει αρνητική απάντηση σ΄ αυτό το ζήτημα.

Δεν θα κάνετε τίποτε. Ούτε με τους 40, ούτε με τους 50, ούτε με τους 60, ούτε με τους 70 βουλευτές δώρο στο κόμμα αυτό το οποίο θα είναι απλώς πρώτο σε ψήφους, πολύ μακριά όμως από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Έλεγα πριν τις εκλογές ότι ζούμε στο τέλος εποχής του δικομματισμού. Θεωρήθηκε υπερβολή. Ορισμένοι το αντιμετώπισαν σκωπτικά. Και σήμερα είναι ο όρος ο οποίος ανταποκρίνεται στα πράγματα και νομίζω πως διευρύνει τις παραπέρα εξελίξεις.

Και, κατά τη γνώμη μου, είναι μικρό αδίκημα, κύριε Υπουργέ, αυτός που κλέβει παραβιάζοντας το νόμο. Και, πιστεύω, ότι είναι μεγαλύτερο αδίκημα, στην ηθική κλίμακα, αυτός που θεσπίζει νόμους για να κλέψει. Σε αυτή τη σημερινή στιγμή, που υπάρχει ένα πρόβλημα αξιών στην ελληνική κοινωνία, δικαιωμάτων, κανόνων, ηθικών κωδίκων που πρέπει να κινηθούμε, που βάζει ένα σκοτάδι γενικό, που υπάρχει μια μεγάλη σύγχυση, γίνεστε καθηγητές της κομπίνας.

Είναι κομπίνα αυτό που κάνετε. Είναι κομπίνα αυτό που κάνετε, ένα κόμμα το οποίο έρχεται πρώτο, να μπορεί να παίρνει τόσες ψήφους, τόσες έδρες στο Κοινοβούλιο. Είναι πρωτοφανές. Δεν υπάρχει στην Ευρώπη τέτοια … εκλογικού συστήματος, που ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ και συνεχίστηκε από εσάς.

Λέτε βέβαια ότι τους βουλευτές αυτούς δεν τους παίρνετε από τα μικρά κόμματα. Γιατί φωνάζει η Αριστερά. Τι θέλει και φωνάζει η Αριστερά. Δεν τις παίρνετε από το πρώτο κόμμα, από τα κόμματα της Αριστεράς ή τα μικρά κόμματα, όπως λέτε, κ.λπ. Τις παίρνετε από το δεύτερο κόμμα. Παίρνετε και από τα μικρά κόμματα. Κυρίως όμως -συμφωνώ- παίρνετε από το δεύτερο κόμμα. Κι αυτή είναι η συναίνεση. Κι έχουμε εδώ, και με την πρόταση νόμου που είχε κάνει, το νόμο που ισχύει από το ΠΑΣΟΚ, και ακόμα περισσότερο με το δικό σας νόμο, έχουμε έκφραση αυτής της σύμπλευσης και της μυστικής συνεννόησης των δύο πυλώνων του δικομματισμού. Τι λένε; Ο αγώνας είναι μεταξύ μας. Αν έρθεις δεύτερος, θα σε πάρω σαράντα ή θα σου πάρω 50 ή θα σου πάρω 60 έδρες. Αν έρθεις πρώτος, θα πάρεις από εμένα. Είναι μια συνεννόηση, η οποία τι λέει. Κρατάμε το σύστημα, κρατάμε το δικομματισμό. Έχει κάποιος από εμάς τίμημα, αλλά δεν πειράζει, το σύστημα κρατιέται. Και στη βάση αυτή πέρασε και ο νόμος του ΠΑΣΟΚ και προτείνεται και το δικό σας σήμερα νομοσχέδιο.

Λέτε στην Αριστερά, θα πάρετε εσείς.. Μία έδρα για τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ξέρω γω.. μία-δύο έδρες για το ΚΚΕ. Τι σας πειράζει; Τι φωνάζετε;

Κάνετε λάθος. Κάνετε μεγάλο λάθος. Αν νομίζετε ότι το κύριο μέλημα για μας στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι, ενδιαφερόμαστε φυσικά και αγωνιζόμαστε, απλώς ο αριθμός των βουλευτών που έχουμε.. Ή το κύριο μέλημα για μας θα ήταν να πάρουμε μια θέση γοήτρου μέσα στο σύστημα, αντί να είμαστε τέταρτο κόμμα, να γίνουμε κάποτε τρίτο κόμμα, και να συνεχίζει το σύστημα και να έχουμε εμείς μια γωνιά στον κήπο να παίζουμε με τα στρατιωτάκια μας και με τις κούκλες. Κάνετε λάθος.

Αυτό που προσπαθείτε να βάλετε ως πρόβλημα και ως ζήτημα είναι ότι οι πολιτικές εξελίξεις περιορίζονται σε δύο δυνάμεις, στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, και απλώς μπορούμε να εξαγοράσουμε, δίνοντας μια αναλογική ενισχυμένη, αλλά χαλαρή, προς τις δυνάμεις της Αριστεράς.. Κάνετε λάθος.

Πρέπει να καταλάβετε κ. Υπουργέ ότι υπήρξαν μεγάλες πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας που έγιναν μικρές. Το κόμμα Φιλελευθέρων, το Λαϊκό Κόμμα, η Ένωση Κέντρου.. Και υπήρξαν μικρές δυνάμεις που έγιναν μεγάλες. Σας μιλάω για την μικρή προπολεμική Αριστερά και τον ιστορικό ρόλο που έπαιξε μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν την ξένη κατοχή. Υπάρχουν στην πραγματικότητα δυνάμεις που περιορίζονται στα μικρά τους συμφέροντα και υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες έχουν μεγάλες ιδέες και μεγάλα οράματα.

Και μ΄ αυτή την έννοια, δεν θα μπορέσετε και μ΄ αυτόν τον εκλογικό νόμο και με οποιονδήποτε άλλο εκλογικό νόμο, να σταματήσετε τις εξελίξεις. Διότι αυτό που ήταν ουτοπία παλιά, ήταν απλώς ένα όνειρο ξεχασμένο, που το είχαμε βάλει κι εμείς οι ίδιοι στη ναφθαλίνη και ταμπού για άλλους, σήμερα γίνεται συζήτηση στα καφενεία και γίνεται συζήτηση μέσα στη νεολαία και γίνεται ελπίδα των νέων. Δηλαδή ποιο; Μια νέα πλειοψηφία. Μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Μια νέα συσπείρωση, με μια ριζοσπαστική προγραμματική βάση που θα μας βγάλει έξω από τα πλαίσια του δικομματικού συστήματος.

Μ΄ αυτή την έννοια, λοιπόν, δεν μπορούμε να δεχθούμε τη νοθεία αλά ελληνικά. Δεν μπορούμε να δεχθούμε και τη νοθεία αλά γερμανικά, που προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Διότι το ΠΑΣΟΚ δίνει μια αόριστη πρόταση, που ως αρχή της έχει την αναλογικότητα που υπάρχει μέχρι σήμερα ή την κυβερνητική σταθερότητα. Είμαστε στην άλλη όχθη. Ήταν μια ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο οφείλει να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα. Ήταν μια ευκαιρία να πάρει μια θέση, και όσον αφορά στην ουσία παραμένει στη θέση αυτή, της δήθεν κυβερνητικής σταθερότητας, που είναι παραβίαση της αναλογικότητας και της δημοκρατικής ουσίας που πρέπει να υπάρχει στο εκλογικό σύστημα.

Και είμαστε σε άλλη όχθη και για το θέμα του Συντάγματος σε σχέση με τις προτάσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ που ακούσαμε προχθές. Όχι, θέλουμε ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση. Την δικαιούμαστε. Δώσαμε μια μεγάλη μάχη ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς για το άρθρο 16, για το άρθρο 24. Δικαιούμαστε τη νίκη μας σ΄ αυτή τη δικομματική συναίνεση που είχε υπάρξει για να περάσει το Σύνταγμα. Και δικαιούμαστε τη νίκη μας απέναντι στη Ν.Δ. Και περισσότερο από μας δικαιούται να γιορτάσει τη νίκη του το φοιτητικό, το μαθητικό, το εκπαιδευτικό κίνημα, που ήταν η αιχμή του δόρατος, που συνέτριψε αυτή την προσπάθεια αναθεώρησης και που ουσιαστικά έβαλε τον πρώτο λίθο για να οικοδομηθούν άλλες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Και δεν μπορούμε να δεχθούμε ακόμη περισσότερο την ιδέα για μια ομόφωνη αναθεώρηση. Με ποιους; Τίθεται σε εμάς, στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς τέτοιο ερώτημα; Αν θα πάμε με τη Ν.Δ. για την αναθεώρηση του Συντάγματος; Αν θα πάμε με το ΛΑ.Ο.Σ. για αναθεώρηση του Συντάγματος; Ζούμε στην πραγματικότητα; Ζούμε στα σύννεφα; Πώς μπορούν να τίθενται τέτοια πράγματα.

Ξαναλέω, εμείς πιστεύουμε ότι κι εδώ δυστυχώς βρισκόμαστε σε άλλη όχθη. Και νομίζω ότι καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι δεν γίνεται να γίνει τίποτε με τη λογική του δικομματισμού. Και δεν γίνεται να γίνει τίποτα με τους δύο πρωταγωνιστές του δικομματισμού. Πρέπει να περάσουμε σε μια νέα πλειοψηφία, σε μια εναλλακτική λύση, ριζοσπαστική, κινηματική, που θα συνενώνει τις δυνάμεις της ενωτικής ριζοσπαστικής Αριστεράς, τη νέα γενιά, δυνάμεις σοσιαλιστικής αφετηρίας και οικολογικής συνείδησης.

Καταλήγοντας, θέλω να πω ότι στο θέμα που συζητάμε εμείς έχουμε απλές σκέψεις και απλές ιδέες. Και κέντρο στην προσπάθειά μας, που εκφράστηκε και από το σχέδιο νόμου που καταθέσαμε, είναι να περάσουν μερικές βασικές αρχές, ισοτιμία, ισονομία, ελευθερία της ψήφου, ο τραπεζίτης ψηφοφόρος της Ν.Δ. να έχει το ίδιο βάρος με τη συμβασιούχα stage ψηφοφόρο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Και μ΄ αυτή την έννοια θέλουμε απλή αναλογική. Θέλουμε κατάργηση του 3% που περιορίζει μικρότερες δυνάμεις από το να είναι στη Βουλή. Θέλουμε τους νέους να εκλέγονται από τα 18 και όχι από τα 25. Θέλουμε μέτρα θετικά για την παρουσία των γυναικών. Θα συνεχίσουμε αυτή τη μάχη και νιώθουμε μια ενδυνάμωση από το γεγονός ότι το μήνυμά μας και το κάλεσμά μας και η προσπάθεια να σπάσουμε ένα σύστημα το οποίο πια ανήκει στο παρελθόν βρίσκει απήχηση και στήριξη όλο και από περισσότερους πολίτες.