Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/01/2008

Προοπτική «λουκέτου» στα συνεταιριστικά εργοστάσια Ξάνθης

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στην εύκολη λύση του κλεισίματος των συνεταιριστικών εργοστασίων στην Ξάνθη οδηγείται η κυβέρνηση παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις ότι θα εξυγιανθούν. Οι εργαζόμενοι, οι φορείς των αγροτών και οι τοπικές κοινωνίες ανησυχούν και θεωρούν ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη για την απαξίωση και χρεοκοπία των εργοστασίων μέσω ΑΤΕ, γιατί δεν έγιναν από την κυβέρνηση οι αναγκαίες και ουσιαστικές επενδύσεις, αλλά μετατράπηκαν σε κομματικά μικρομάγαζα και όχι σε επιχειρήσεις που θα παρέμβαιναν στην αγορά υπέρ των καταναλωτών με ποιοτικά προϊόντα, αμείβοντας ικανοποιητικά τον αγρότη-παραγωγό.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι των συνεταιριστικών ΣΕΒΑΘ και ΣΕΠΕΚ παραμένουν απλήρωτοι και αντιμέτωποι με το άμεσο κλείσιμο των εταιρειών τους, η ΑΤΕ αποφάσισε το ξεπούλημα της κερδοφόρας γαλακτοβιομηχανίας «ΡΟΔΟΠΗ», αδιαφορώντας για το εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων της, αλλά και για τις επιπτώσεις στο εισόδημα των κτηνοτρόφων της περιοχής, ενώ η ΣΕΚΑΠ παρουσίασε αδυναμία ρευστότητας και καταβολής των αποζημιώσεων σε υπαλλήλους που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Το κλείσιμο και το ξεπούλημα των συνεταιριστικών οργανώσεων του Νομού θα οδηγήσει αναμφίβολα στον οικονομικό και όχι μόνο μαρασμό όλου του Νομού Ξάνθης.

Επισημαίνεται η ευθύνη των διοικήσεων των εταιρειών που διαχειρίστηκαν τις συνεταιριστικές αυτές εταιρείες και οι οποίες συνεχίζουν την ίδια ανεύθυνη και βλαπτική διαχείριση.

Η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΑΤΕ οφείλουν να αναλάβουν το σύνολο των ευθυνών που τους αναλογούν και να λάβουν άμεσα μέτρα για την εξυγίανση των εταιρειών, την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και τη διατήρηση του συνεταιριστικού τους χαρακτήρα έτσι ώστε να διασφαλιστούν θέσεις εργασίας και να δοθεί προοπτική στην αγροτική ύπαιθρο.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

-Υπάρχουν μελέτες βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις αυτές και τι προτίθεται να πράξει η ΑΤΕ.

-    Θα προωθήσουν την εξυγίανση των εν λόγω εργοστασίων με τη διατήρηση του συνεταιριστικού τους χαρακτήρα, τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η ερωτώσα βουλευτής

Ευαγγελία Αμμανατίδου - Πασχαλίδου