Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/12/2005

Ευρω-Μεσανατολικό Φόρουμ αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων

Αθήνα, 2-3 Δεκεμβρίου 2005, Ξενοδοχείο «Imperial», Αχιλλέως 1 και Μ.Αλεξάνδρου (πλ.Καραϊσκάκη)

Αρχίζει αύριο, Παρασκευή 2/12 το Ευρω - Μεσανατολικό Φόρουμ της Αριστεράς

Σε μια περίοδο σημαντικών εξελίξεων στη Μ. Ανατολή, με την Παλαιστίνη και το Ισραήλ μπροστά σε κρίσιμες εκλογές, το Ιράκ να γίνεται ο «τάφος» της πολιτικής Μπους, το Ιράν και τη Συρία να απειλούνται με νέες επεμβάσεις και την Ευρώπη να αναζητεί τρόπους αναζωογόνησης της Ευρω - Μεσογειακής Συνεργασίας (10 χρόνια μετά τη Διακήρυξη της Βαρκελώνης), δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Μεσανατολικής Αριστεράς συναντώνται στην Αθήνα για να προτείνουν το δικό τους όραμα για την περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό αρχίζει την Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2005, ώρα 2:00 μ.μ., στο Ξενοδοχείο «IMPERIAL» (Πλατεία Καραϊσκάκη), με οικοδεσπότη τον ΣΥΝ, το «Ευρω-Μεσανατολικό Φόρουμ Αριστερών και Προοδευτικών Δυνάμεων» που οργανώνει το Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς σε συνεργασία με την Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πάνω από 50 αντιπρόσωποι αριστερών κομμάτων θα πάρουν μέρος στο Φόρουμ, που θα αρχίσει με ομιλία του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου. Επίσης έχουν προσκληθεί να χαιρετίσουν όλα τα ελληνικά κόμματα της Βουλής.

Ηδη έφθασαν οι πρώτες πολυμελείς αντιπροσωπείες από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, με ξεχωριστή την παρουσία ανάμεσα τους του διακεκριμένου Ισραηλινού συγγραφέα και αγωνιστή της ειρήνης Ούρι Αβνέρι.

Μεταξύ των συμμετεχόντων θα είναι ευρωβουλευτές, αντιπροσωπεία του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο Πρόεδρος του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας Χαίρι Κοζάνογλου, ο διεθνώς γνωστός Γερμανός νομικός και εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Νόρμαν Πεχ, ο Αιγύπτιος ερευνητής Μαμντού Χαμπάσι του Αραβο - Αφρικανικού Κέντρου Ερευνών (τον Σαμίρ Αμίν), ο Ελληνοαμερικανός πανεπιστημιακός Μάικ-Φρανκ Επιτρόπουλος (στέλεχος του Πράσινου Κόμματος) και ο Ρώσος Γκριγόρι Λόκσιν, εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Ιδρυμάτων Ειρήνης.

Ο ΣΥΝ συμμετέχει με 15μελή αντιπροσωπεία από τους: Αλέκο Αλαβάνο, Πρόεδρο, Νίκο Κωνσταντόπουλο, βουλευτή, πρώην Πρόεδρο, Νίκο Χουντή, Γραμματέα της Κ.Π.Ε., Δημήτρη Παπαδημούλη, Ευρωβουλευτή, Πάνο Τριγάζη, μέλος της Π.Γ., Σούλα Παναρέτου, μέλος της Κ.Π.Ε., Αλίκη Παπαδομιχελάκη, υπεύθυνη Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής, Μάκη Κοψίδη, μέλος της Κ.Π.Ε., Λίτσα Δουδούμη, υπεύθυνη Τμήματος Γυναικών, Καίτη Νικολάτου, συντονίστρια Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, Αποστόλη Τασούλα, υπεύθυνο Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Χρήστο Τσακόπουλο, μέλος της Γραμ. του Τμ. Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρη Μαράκα, μέλος της Γραμ. του Τμ. Διεθνών Σχέσεων, Ουαλιντ Τζαμάλ, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, Ρούλα Κυριαζή, μέλος Γραμ. Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής, Ηβη Ρόκου, μέλος Γραμ. Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Ο στόχος του Φόρουμ είναι να προσεγγίσει συνολικά τα προβλήματα ειρήνης, ανάπτυξης, δημοκρατίας και ασφάλειας της Μ.Ανατολής και τις σχέσεις Μ.Ανατολής - Ευρώπης. Να συζητήσει τη δυνατότητα ενός περιφερειακού συστήματος πολυδιάστατης ασφάλειας και συνεργασίας.


Θέματα και Πρόγραμμα Εργασιών

Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2005

14.00
Έναρξη. Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο.
Χαιρετισμός από εκπρόσωπο της Ευρωομάδας της Αριστεράς.
 Χαιρετισμοί εκπροσώπων ελληνικών πολιτικών κομμάτων

15.00 Πρώτο θέμα:
Η Μέση Ανατολή σε βαθιά κρίση. Τελευταίες εξελίξεις και επικίνδυνες εντάσεις σε διάφορες χώρες. Στρατιωτικοποίηση, ξένες επεμβάσεις, συγκρούσεις και πιθανές συγκρούσεις. Περιφερειακή ασφάλεια, αφοπλισμός, ανάπτυξη.

17.00 Διάλειμμα

17.30 Συνέχεια εργασιών

19.00 Τέλος της πρώτης συνεδρίας

Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2005

09.00 Δεύτερο θέμα
Για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και τον τερματισμό της κατοχής στο Ιράκ και την Παλαιστίνη. Ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας, ιδιαίτερα του ΟΗΕ, της Ε.Ε., των ΗΠΑ και Ρωσίας. Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σ΄ αυτή τη διαδικασία.

11.00 Διάλειμμα

11.30 Συνέχεια εργασιών

13.00 Τέλος της συνεδρίας - Διακοπή για φαγητό

15.00 Τρίτο θέμα:
Πολιτικές διαδικασίες και πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών για την ενδυνάμωση της ειρήνης και δημοκρατίας στην περιοχή. Ιδιαιτέρως η σημασία δικαιωμάτων των γυναικών και της συμμετοχής των γυναικών.

18.00 Τέλος της συνεδρίας.

21.00 Δείπνο στα «Ξύλινα» στην Καισαριανή.

Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2005

09.00-13.00 29η Σύνοδος του NELF. Ανταλλαγή πληροφόρησης, αποφάσεις, η συνέχεια του Ευρωμεσανατολικού Φόρουμ, κοινές πρωτοβουλίες. Επόμενη συνάντηση.
(Οι εργασίες στην Αγγλική γλώσσα).

09.00 Εργασίες
13.00 Λήξη της Συνόδου

To Γραφείο Τύπου