Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/01/2008

"Η άποψη της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ για το 5ο συνέδριο του ΣΥΝ"

5ο Συνέδριο - Δημόσιος διάλογος

Αγαπητοί σύντροφοι,

Το 5ο συνέδριο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ γίνεται σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, γεμάτη προκλήσεις συγκυρία. Σε μια συγκυρία όπου διαφαίνεται η χρεοκοπία του δικομματισμού, αλλά και δυνατότητες ανατροπής του πολιτικού σκηνικού όπως διαμορφώθηκε στη μεταπολίτευση. Γι΄ αυτό οι αποφάσεις του συνεδρίου θα επηρεάσουν καθοριστικά την πορεία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ. Είναι ανάγκη, λοιπόν, όλα τα μέλη μας να πάρουν τις αποφάσεις τους και να αναδείξουν τους συνέδρους με βάση τις θέσεις τους για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΝ και την άποψή τους για τον επόμενο πρόεδρο του Κόμματος που θα αναλάβει να υλοποιήσει αυτές τις θέσεις.

Η Αριστερή Προοπτική στήριξε τις θέσεις της πλειοψηφίας στο προηγούμενο συνέδριο. Στήριξε τον σ. Αλέκο Αλαβάνο για τη θέση του προέδρου του ΣΥΝ. Στήριξε και σε πανελλαδικό και σε τοπικό επίπεδο τη δημιουργία και τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ και βοήθησε αποφασιστικά στην εκλογική του επιτυχία. Χαιρόμαστε που το κείμενο των θέσεων με μεγάλη πλειοψηφία δικαιώνει αυτές τις απόψεις. Πιστεύουμε πως το συνέδριο θα δώσει νέα ώθηση στο βάθεμα και το πλάτεμα της συνεργασίας των δυνάμεων της αριστεράς και θα δρομολογήσει τρόπους για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ με δυνάμεις που διαφοροποιούνται από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, είτε προέρχονται από το χώρο της ριζοσπαστικής οικολογίας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούν οι σύνεδροι που θα εκλεγούν από τη λίστα μας.

Η επιτυχία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές , αλλά και η δυναμική που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις οφείλεται στην καθαρή τους γραμμή, στους αγώνες που έδωσαν για την προάσπιση των δικαιωμάτων του λαού και την απόκρουση του νεοφιλελευθερισμού. Στο ότι κατοχυρώθηκαν σαν κατεξοχήν δύναμη αντίστασης , αλλά και προώθησης μεταρρυθμίσεων που διαμορφώνουν καλύτερους όρους διεκδίκησης και στοχεύουν στην ανατροπή των σημερινών πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών. Πιστεύουμε πως η καθαρή θέση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, η ταυτόχρονη πρόσκληση σ΄ αυτό να συναντηθούμε στους δρόμους και στους αγώνες σε συγκεκριμένα ζητήματα , αλλά και η κριτική και η αποκάλυψη των αποφάσεων της ηγεσίας του , πρέπει να συνεχιστεί και στο μέλλον.

Στόχος του συνεδρίου είναι να καθορίσει τους άξονες και τις προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια. Το βάρος, κατά τη γνώμη μας πρέπει να δοθεί:

• στους εργαζόμενους που κινδυνεύουν να χάσουν κατοχυρωμένα με αγώνες δικαιώματά τους και στους ανέργους που βιώνουν τη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα,

• στη νεολαία που σήμερα πλήττεται από την ανεργία ,από την ανασφάλιστη εργασία , από την κακής ποιότητας παιδεία ,

• στη δημιουργία ενός πολιτικοποιημένου οικολογικού κινήματος που θα αμφισβητεί το κυρίαρχο μοντέλο ανάπτυξης και κατανάλωσης που έχει οδηγήσει τη βιωσιμότητα του πλανήτη σε οριακό σημείο

• στην υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και την αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου.

• στη διαρκή σύγκρουση με τον κοινωνικό συντηρητισμό και το ρατσισμό με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

• στο συντονισμό των δυνάμεων μας με την ευρωπαϊκή αριστερά για μια Ευρώπη που δεν θα αποτελεί ένωση των πολυεθνικών εταιριών και των οικονομικών συμφερόντων, αλλά μια Ευρώπη των λαών. Γι΄ αυτό πρέπει να αντιπαλέψουμε την Ευρωπαϊκή Συνθήκη η οποία στοχεύει στη θεσμική κατοχύρωση του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη .

Η υλοποίηση των παραπάνω κατευθύνσεων, που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση του στρατηγικού μας στόχου που είναι ο σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία, απαιτεί τόλμη και αποφασιστικότητα στην ανάδειξη εκείνης της ηγεσίας και του προέδρου που θα σηματοδοτήσουν τη νέα εποχή που στοχεύει ο ΣΥΝ. Την ανατροπή, δηλαδή, του μεταπολιτευτικού τοπίου και την ανάδειξη της αριστεράς σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Η εκλογή του σ. Αλέξη Τσίπρα στη θέση του προέδρου μπορεί να συμβολίσει με τον καλύτερο τρόπο αυτή την προοπτική. Η ριζοσπαστικότητα, η τόλμη και η ανατρεπτικότητα που φανερώνει μια τέτοιου τύπου διαφορετική επιλογή για την ηγεσία του κόμματος σήμερα, σε συνδυασμό με την κατεύθυνση που περιγράψαμε παραπάνω, αποτελούν τη δική μας απάντηση

στις προκλήσεις της εποχής.

Πάτρα 23-1-2008