Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/01/2008

Ενίσχυση της «διπλωματίας των πολιτών» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σχετικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στην Άγκυρα, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πάγια είναι η θέση της Αριστεράς ότι οι ηγεσίες των χωρών πρέπει να συνομιλούν, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για γειτονικές χώρες.

Θέλουμε την ουσιαστική βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας και τη λύση των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μέσα από τον διμερή διάλογο, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας. Θέλουμε οι σχέσεις αυτές σε συνδυασμό και με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. να συμβάλλουν και στη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ο.Η.Ε. Αντίθετα, η διαιώνιση κλίματος εχθρότητας, τα εθνικιστικά μίση και η ένταση φέρνει την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως επιδιαιτητή και συντηρούν έναν πολυδάπανο κυνηγητό εξοπλισμών.

Δυστυχώς, από την συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών στην Άγκυρα δεν αναμένονται βήματα σε μια διαφορετική κατεύθυνση, ούτε κάποια κίνηση καλής θέλησης όπως η άρση του casus beli. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι και τα πρόσφατα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που συμφωνήθηκαν κατά την εδώ επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, εντάσσονται στα σχέδια του ΝΑΤΟ.  

Είναι λοιπόν ανάγκη να δυναμώσει η «διπλωματία των πολιτών» για μια άλλη προοπτική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και στην κατεύθυνση αυτή ο ΣΥΝ έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως η κοινή καμπάνια με το Κόμμα Ελευθερίας και  Αλληλεγγύης της Τουρκίας (ODP) για την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών και των στρατιωτικών δαπανών των δύο χωρών. Πρωτοβουλία που υποστηρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Αριστερά.

To Γραφείο Τύπου