Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/01/2008

Η Κομισιόν αμφιβάλλει για την πληρότητα του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας

Απάντηση Επιτρόπου Πίμπαλγκς στον Δ. Παπαδημούλη

Αμφιβολίες διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πληρότητα του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας, που έχει χαρακτηριστεί σχέδιο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και έχει προγραμματιστεί να μεταφέρει φυσικό αέριο προέλευσης Αζερμπαϊτζάν, του οποίου τα κοιτάσματα διαχειρίζονται αμερικάνικες εταιρείες. Αυτό προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου για την ενέργεια κ. Άντρις Πίμπαλγκς στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ρωτούσε: «Υπάρχει συγχρηματοδότηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκή Κοινότητας; Θεωρεί η Επιτροπή, σύμφωνα με δικά της στοιχεία, εξασφαλισμένη την πληρότητα του αγωγού; Λαμβάνοντας υπόψη το σχέδιο South Stream, θεωρεί η Επιτροπή δυνατή την τροφοδότηση του αγωγού Ελλάδας-Ιταλίας και με φυσικό αέριο από τον αγωγό «South Stream» (Ρωσία-Βουλγαρία-Ελλάδα-Ιταλία);

Ο Επίτροπος κ. Πίμπαλγκς στην απάντησή του, επισημαίνει ότι: «Η Επιτροπή δεν διαθέτει πληροφορίες που να της επιτρέπουν να διαμορφώσει κρίση σχετικά με τις δυνατότητες πηγών προμήθειας φυσικού αερίου για το σωληναγωγό Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας. Οι αποφάσεις αυτές άπτονται εμπορικών θεμάτων τα οποία χειρίζονται οι ανάδοχοι των έργων. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί αξιόπιστες πληροφορίες σχετικώς. Οπωσδήποτε υπάρχουν διάφορες πηγές προμήθειας αερίου, κατά τα φαινόμενα δε η ποσότητα αρκεί για να ανταποκριθεί στην πλήρη δυναμικότητα του σωληναγωγού.»

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο εν λόγω αγωγός φυσικού αερίου, παρά το γεγονός ότι τίθενται αμφιβολίες για την πληρότητά του, έχει χαρακτηριστεί ως σχέδιο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και έχει ληφθεί απόφαση για χρηματοδότηση με ποσό που μπορεί να φτάσει έως το 10% της επένδυσης.

Στο ερώτημα σχετικά με την πρόθεση της Ρωσίας να τροφοδοτήσει τον αγωγό Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας με φυσικό αέριο από τον αγωγό South Stream (Ρωσία-Βουλγαρία-Ελλάδα-Ιταλία), ο Επίτροπος περιορίστηκε να αναφέρει ότι: «Η Επιτροπή δεν διαθέτει αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με τον South Stream, για τον οποίο δεν έχει ακόμη εκπονηθεί μελέτη σκοπιμότητας. Δεν έχει προταθεί οριστική χάραξη όδευσης του αγωγού South Stream.»

To Γραφείο Τύπου