Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/12/2005

Συνάντηση Αλ. Αλαβάνου - Ούρι Αβνέρι

Με τον Ισραηλινό συγγραφέα Ούρι Αβνέρι, Πρόεδρο της φιλειρηνικής οργάνωσης «Gush Shalom», συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, μαζί με τον Πάνο Τριγάζη, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Ούρι Αβνέρι έκανε την εκτίμηση ότι η πολιτική ζωή του Ισραήλ μετατοπίζεται προς τα αριστερά, μετά την αλλαγή ηγεσίας στο Εργατικό Κόμμα της χώρας του, κάτι που θα συμβάλλει στην ενίσχυση των δυνάμεων της ειρήνης στον αγώνα τους για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Παλαιστινιακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός της κατάργησης των εποικισμών στη Λωρίδα της Γάζας και της απόσυρσης των ισραηλινών δυνάμεων, ενώ επανέλαβε την ιδέα για την Ιερουσαλήμ, κοινή πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ και του Παλαιστινιακού κράτους.

Επίσης χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του ΣΥΝ για την ειρήνη στη Μ. Ανατολή.

Από την πλευρά του ο Αλ. Αλαβάνος εξέφρασε την βαθιά του εκτίμηση στις φιλειρηνικές δυνάμεις του Ισραήλ και στο πρόσωπο του Ούρι Αβνέρι, προσθέτοντας ότι η ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο κράτος του Ισραήλ θα είναι ένα τεράστιο βήμα υπέρ της ειρήνης όχι μόνο στη Μ. Ανατολή αλλά και σε όλο τον κόσμο. Θα αποτελέσει ισχυρότατο πλήγμα στο μιλιταρισμό και στο θρησκευτικό φανατισμό και ουσιαστική συμβολή στον εκδημοκρατισμό της περιοχής. «Η ειρήνη και η δημοκρατία πάνε μαζί, η δημοκρατία είναι ασυμβίβαστη με τον πόλεμο», τόνισε. Τέλος αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της κοινής δράσης των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις της Μ. Ανατολής και από την άποψη αυτή χαρακτήρισε σημαντικό γεγονός τη σύγκλιση του «Ευρω-μεσανατολικού Φόρουμ Αριστερών και Προοδευτικών Δυνάμεων», που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στην Αθήνα.

To Γραφείο Τύπου