Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/01/2008

Στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για μη εφαρμογή της οδηγίας για τους υδάτινους πόρους

Δεν έχει υποβληθεί σωστή περιβαλλοντική και οικονομική αξιολόγηση των υδατικών συστημάτων

"Αναγκαία η δραστηριοποίηση στην περιοχή" του Κορωπίου Αττικής

Αποκαλυπτική απάντηση του Επιτρόπου κ. Δήμα στον Δ. Παπαδημούλη

"Μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν έχει υποβάλλει σωστή περιβαλλοντική και οικονομική αξιολόγηση όπως απαιτεί η οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα (ΟΠΥ). "Τον Οκτώβριο του 2005 η Επιτροπή κίνησε διαδικασία για παράβαση. Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί ακόμη προς τις εν λόγω απαιτήσεις, η Επιτροπή κατέθεσε την υπ' αριθμόν C-264/07 προσφυγή στο Δικαστήριο". Αυτά απαντά, μεταξύ άλλων,  ο αρμόδιος Επίτροπος για το περιβάλλον κ. Δήμας στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, Δ. Παπαδημούλη.

Ο Επίτροπος κ. Δήμας, με αφορμή την ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη για την ποιότητα των υδάτων στο Κορωπί, στα οποία είχαν εντοπιστεί συγκεντρώσεις σε τοξικά μέταλλα, υπογραμμίζει την γενικότερη καθυστέρηση των ελληνικών αρχών.

Σε ό, τι αφορά στην κατάσταση των υπόγειων υδάτων της περιοχής του Κορωπίου, ο Έλληνας Επίτροπος τονίζει ότι "ακόμα και τα ελάχιστα διαθέσιμα στοιχεία, εξαιτίας της έλλειψης σωστής περιβαλλοντικής αξιολόγησης, δείχνουν ότι είναι αναγκαία η δραστηριοποίηση στην περιοχή".

 Ο κ. Δήμας υπογραμμίζει ότι "μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν έχει υποβάλλει σωστή περιβαλλοντική και οικονομική αξιολόγηση όπως απαιτεί η ΟΠΥ. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες που έχουν υποβληθεί υποδεικνύουν ότι δεν έχουν διεξαχθεί εργασίες αναγνώρισης των υδατικών συστημάτων που βρίσκονται στο όριο σύγκλισης με τους στόχους της ΟΠΥ. Τον Οκτώβριο του 2005 η Επιτροπή κίνησε διαδικασία για παράβαση σε σχέση με την τήρηση του άρθρου 5 παράγραφος 1 και του άρθρου 15 παράγραφος 2 της ΟΠΥ. Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί ακόμη προς τις εν λόγω απαιτήσεις, η Επιτροπή κατέθεσε την υπʼ αριθ. C-264/07  προσφυγή στο Δικαστήριο. Επιπλέον, η Ελλάδα δεν έχει ενημερώσει ακόμα την Επιτροπή για τα προγράμματα παρακολούθησης που απαιτεί η οδηγία. Οι σχετικές εκθέσεις έπρεπε να υποβληθούν στην Επιτροπή το Μάρτιο του 2007. Ο Επίτροπος επισημαίνει ότι " μέτρο ενταγμένο στα επιχειρησιακά προγράμματα 2000-2006 για το περιβάλλον που σχετίζεται με την πιλοτική εφαρμογή της ΟΠΥ παραμένει σε πολύ χαμηλό επίπεδο απορρόφησης  και ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να βελτιώσουν αυτήν την κατάσταση".

 Ο Επίτροπος καταλήγει."Η Επιτροπή παρακολουθεί τις εξελίξεις στην εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι ελληνικές αρχές συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους" και υπενθυμίζει ότι τα κοινοτικά χρηματοδοτικά μέσα προβλέπουν ως επιλέξιμα τα μέτρα για την προστασία των υδάτων ωστόσο "αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών μελών να ορίσουν τις προτεραιότητες και τα σχέδιά τους ανάμεσα σε αυτά τα επιλέξιμα μέτρα".  

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Για ακόμη μία φορά η χώρα, με ευθύνη των κυβερνητικών αρμοδίων, σύρεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη εφαρμογή κοινοτικής περιβαλλοντικής οδηγίας. Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές παραμένουν επί χρόνια ανέτοιμες και απρόθυμες να σεβαστούν και να εφαρμόσουν τους όρους των σχετικών κοινοτικών οδηγιών.

Η δραστηριοποίηση για ποιότητα των υπογείων στο Κορωπί αλλά και πολλά άλλα σημεία της χώρας που παρουσιάζονται ανάλογα προβλήματα είναι άμεση και επιβεβλημένη. Είναι κορυφαίο ζήτημα προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και της δημόσιας υγείας ".

To Γραφείο Τύπου