Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
24/01/2008

Αντιπροσωπεία ΣΥΡΙΖΑ στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της Ελληνικής Αστυνομίας με αφορμή τα γεγονότα που συνέβησαν με τους μετανάστες στην Πάτρα

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ από τους βουλευτές Ν. Τσούκαλη, Π. Λαφαζάνη και Π. Κοροβέση, επισκέφθηκε σήμερα τη Διεύθυνση Αλλοδαπών της Ελληνικής Αστυνομίας με αφορμή τα γεγονότα που συνέβησαν με τους μετανάστες στην Πάτρα

Ο Αλ. Αλαβάνος μετά την επίσκεψή του στα κρατητήρια έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Βρεθήκαμε σήμερα 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής προκειμένου να έχουμε μια ενημέρωση σε σχέση με τα προβλήματα προσφύγων, μεταναστών, κρατουμένων εδώ. Ο λόγος ανησυχίας μας είναι τα γεγονότα στην Πάτρα. Στη Γάζα είδαμε αυτές τις μέρες απαράδεκτες σκηνές, ανθρώπους οι οποίοι είναι φοβισμένοι, πεινασμένοι, και βρώμικοι να τρέχουν, και δεν θα έπρεπε παρόμοιες σκηνές να βλέπουμε στην Ελλάδα. Και είδαμε στην Πάτρα τέτοιες σκηνές. Νομίζω ότι υπάρχει πολύ μεγάλη κυβερνητική ευθύνη διότι πιστεύουμε ότι τα θέματα της μετανάστευσης δεν αντιμετωπίζονται με εντολές για επιχειρησιακές δράσεις της αστυνομίας. Χρειάζεται μεταναστευτική πολιτική και υποδομές οι οποίες δεν υπάρχουν. Και δεν μπορεί να υπάρχει εδώ και δέκα χρόνια τέτοια σώρευση μεταναστών στο χώρο της Πάτρας χωρίς να υπάρχει ένα Κέντρο για τους μετανάστες αυτούς, το οποίο να ανταποκρίνεται σε στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφαλούς διαβίωσης, υγιεινής κλπ.

Εδώ είχαμε μια εκτεταμένη συζήτηση με τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, είχαμε τη δυνατότητα να πάμε στους χώρους κράτησης που υπάρχουν στο κτήριο, ενημερωθήκαμε, πιστεύουμε ότι μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα πράγματα, με μια ενίσχυση που πρέπει να υπάρξει στις υποδομές, όπως σε  σχέση με ζητήματα υγιεινής, σε σχέση με ζητήματα προαυλισμού κλπ. Νομίζουμε ότι τα θέματα της προστασίας των μεταναστών είναι θέματα προτεραιότητας. Ζούμε σε έναν κόσμο αδικίας, πείνας, διώξεων, και σε πολλές περιπτώσεις ευθύνες γι αυτό έχουν οι σύμμαχοί της ίδιας της χώρας μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Πάτρα η μεγάλη πλειοψηφία είναι αφγανοί πρόσφυγες και νομίζω ότι πρέπει να ξέρουμε ότι κι εμείς θα λεκιαστούμε από τη συμπεριφορά μας. Πρέπει να ξέρουμε ότι πρέπει να επιδείξουμε την απαραίτητη αλληλεγγύη αλλά να έχουμε και τις σωστές πολιτικές για αυτά τα ζητήματα.

Τέλος με την ευκαιρία θέλω να πω ότι ενώ έγιναν τα γεγονότα αυτά στην Πάτρα κι ενώ υπήρξε αυτή η αστυνομική και όχι πολιτική διαχείριση του προβλήματος, δεν είδαμε καμιά αντίδραση από τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν μπορώ να καταλάβω τη σιωπή σε θέματα  επίλυσης των προβλημάτων των μεταναστών που θα έπρεπε, νομίζω, όλη η δημοκρατική αντιπολίτευση να τον καταδικάσει. Περιμένουμε από το ΠΑΣΟΚ να σπάσει αυτή τη σιωπή την οποία κράτησε για τα γεγονότα της Πάτρας.»

To Γραφείο Τύπου