Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/12/2005

Αντιπροσωπεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που διοργανώνουν στον πεζόδρομο της Πλατείας Κοραή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Ο Πρόεδρος του της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αλ. Αλαβάνος μαζί με τους Α. Τσίπρα μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνο για θέματα Νεολαίας, τον Δημ. Αδαμόπουλο, υπεύθυνο του Τμήματος Υγείας του ΣΥΝ, και αντιπροσωπεία της Νεολαίας ΣΥΝ με επικεφαλής τον νεοεκλεγέντα Γραμματέα Δημ. Τζανακόπουλο, παρευρέθηκαν σήμερα στις εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που διοργανώνουν στον πεζόδρομο της Πλατείας Κοραή οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ACT-UP, PRAKSIS, Ο.Λ.Κ.Ε, Κέντρο Ζωής και MOSAIC με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Αφού ενημερώθηκε από τους φορείς για την εξέλιξη του AIDS σήμερα, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε την εξής δήλωση:

«Κατ΄ αρχήν θα θέλαμε να συγχαρούμε την οργάνωση ACT-UP και όλες τις υπόλοιπες οργανώσεις για την παρουσία τους σ΄ αυτό το μέτωπο, που είναι ένα παγκόσμιο μέτωπο που συνδέεται με τη φτώχεια και τον αποκλεισμό σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικά, χώρες της Αφρικής όπως η Ζουαζηλάνδη, έχουν 40% AIDS, η Ν. Αφρική 30%. Δυστυχώς, και στην Ελλάδα παρουσιάζεται πάλι μια αύξηση των φορέων του ΑIDS, ενώ υπήρχε μια καθοδική πορεία πριν από λίγο καιρό. Έχουμε μεγάλα προβλήματα και καθυστερήσεις στην Ελλάδα στο θέμα αυτό: Πρώτον, στον τομέα της Παιδείας, σε όλη τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν υπάρχει ειδική αγωγή υγείας και εκεί όπου εφαρμόζεται πιλοτικά, δεν υπάρχει ειδική αγωγή για το AIDS.

Δεύτερον, το μεγάλο πρόβλημα της εκκλησίας: Σήμερα, όποιος σιωπά σ΄ αυτό το μεγάλο ζήτημα, ή περιμένει οι νέοι και οι νέες που παντρεύονται στα 30 ή μετά τα 30 να είναι παρθένοι και να πηγαίνουν το Σάββατο το βράδυ στις αγρυπνίες της εκκλησίας, νομίζω ότι εκτρέφουν τον παράγοντα ανάπτυξης του προβλήματος. Πρέπει να μάθουμε τους νέους να είναι συμφιλιωμένοι, να μη ντρέπονται να χρησιμοποιούν τα προφυλακτικά μέσα.

Τρίτον, ένα μεγάλο ζήτημα είναι το ότι έχουμε μεγάλες ελλείψεις στο δίκτυο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και της αγωγής υγείας: Το Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων θα έπρεπε να παίζει έναν πολύ σοβαρότερο ρόλο από αυτόν που παίζει σήμερα.

Αυτά υποδεικνύουν οι οργανώσεις που κινητοποιούνται και με βάση αυτά, θα θέσει το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή με ερώτησή του, με στόχο να σπάσουμε τις καθυστερήσεις και να ανταποκριθούμε στα προβλήματα που θέτουν οι σημερινοί καιροί.»

Νωρίτερα, στην ομιλία του στη Βουλή, ο Αλ. Αλαβάνος, αναφερόμενος στο θέμα του ΑIDS, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το AIDS πλήττει εκείνες τις κατηγορίες των κοινωνιών μας που είναι ηλικιακά οι πιο δυναμικές.

Η κυβέρνηση Μπους μία από τις πρώτες κινήσεις που έκανε στο θέμα του AIDS είναι να αναστείλει τις χρηματοδοτήσεις εκείνες οι οποίες αποσκοπούσαν στην ενημέρωση για την χρήση των προφυλακτικών μέτρων στις σεξουαλικές σχέσεις και να κατευθύνει κυρίως τις δαπάνες των ΗΠΑ αλλά και διεθνών Οργανισμών στα θέματα, όχι της πρόληψης, αλλά της καταστολής και της χρήσης των πανάκριβων τότε φαρμάκων για το AIDS.

Είναι σωστό επομένως ότι κεντρικό θέμα της καμπάνιας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες σήμερα είναι «your voice, not your money». Όχι ότι δεν χρειάζεται το χρήμα. Ίσως αυτό είναι λάθος. Αλλά χρειάζεται και η φωνή, χρειάζεται η ενημέρωση, χρειάζεται η αγωγή, χρειάζεται η πρόληψη.

Τα στοιχεία ήταν ανησυχητικά και για την Ελλάδα, που τον τελευταίο χρόνο παρουσίασε μια αύξηση περίπου 10%.

Στη χώρα μας υπάρχουν πολλά προβλήματα, μεταξύ των οποίων η έλλειψη δυνατότητας ενός τμήματος του περιθωριοποιημένου κόσμου να προσφεύγει στις υπηρεσίες του ΕΣΥ. Κι εδώ αναφέρομαι κυρίως στους μη νομιμοποιημένους μετανάστες.»

To Γραφείο Τύπου