Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
24/01/2008

Τι αγοράσαμε από τη Microsoft;

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο Ειδικός Αγορητής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Θανάσης Λεβέντης, Βουλευτής Αττικής, για τη σύμβαση που ήρθε προς κύρωση στη Βουλή για συνεργασία μεταξύ Δημοσίου και Microsoft. Ο κ. Λεβέντης τόνισε ότι η σύμβαση αφήνει τεράστια κενά, καθώς το κείμενό της παραπέμπει σε τουλάχιστον δέκα άλλες συμβάσεις που πρόκειται να υπογραφούν και που οι όροι τους υπερισχύουν της κυρίως σύμβασης. Η χώρα μας καλείται να αγοράσει γουρούνι στο σακί, κατά την αγοραία έκφραση.

Ο κ. Λεβέντης σημείωσε ότι τα οικονομικά οφέλη της σύμβασης πρακτικά δεν υπάρχουν, καθώς η έκπτωση 20% που αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση είναι η έκπτωση που δίνουν όλοι οι κατασκευαστές υπολογιστών στους εταιρικούς πελάτες τους, και κανονικά θα έπρεπε να ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Η σύμβαση δεσμεύει τη χώρα μας προς την κατεύθυνση της ομοιομορφίας στο λογισμικό. Κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει ακόμα και την εγκατάλειψη της μέχρι τώρα μηχανοργάνωσης του δημόσιου τομέα σε μια σειρά από δημόσιες επιχειρήσεις. Ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα μηχανοργάνωσης της εφορίας TAXIS, το οποίο μπορεί κάλλιστα να εγκαταλειφθεί, χάριν ομοιομορφίας,  παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ που έχουμε ήδη δαπανήσει για αυτό.

Ο κ. Λεβέντης είχε ζητήσει πολλές φορές το κείμενο της σύμβασης στο παρελθόν, μέσα από Ερωτήσεις, Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων, Επίκαιρες Ερωτήσεις, ακόμα και μέσα από Επίκαιρη Επερώτηση, αλλά ο κ. Αλογοσκούφης για δύο ολόκληρα χρόνια είχε αποφύγει να καταθέσει οτιδήποτε, παρά την υποχρέωση που έχει να απαντά στον Κοινοβουλευτικό έλεγχο. Το κείμενο της σύμβασης που τελικά ήρθε προς κύρωση, το οποίο έχει υπογραφεί από τις 1/2/2006, αφήνει πάρα πολλά σκοτεινά σημεία.