Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/01/2008

"Το Συνέδριο, ο πρόεδρος κι ο Φρόντο" του Διομήδη Τόλιου

5ο Συνέδριο - Δημόσιος διάλογος

1. Το κόμμα μας διανύει μια από τις καλύτερες περιόδους του. Έχοντας παραμείνει προσηλωμένο στην πολιτική κατεύθυνση των τελευταίων ετών, την γραμμή δηλαδή της συνεργασίας των ευρύτερων δυνάμεων της Αριστεράς μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, του ανοίγματος στη νεολαία, στα κινήματα-εγχώρια και διεθνή-της αμφισβήτησης του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού μονόδρομου, της επεξεργασίας εναλλακτικών  προγραμματικών θέσεων (ήδη από το 2000), είναι έτοιμο να   προχωρήσει ακόμα περισσότερο αυτό που υποσχόταν ως προεκλογικό σύνθημα την αλλαγή δηλαδή του πολιτικού τοπίου σε ριζοσπαστική αριστερή κατεύθυνση.

2. Η πορεία προς το συνέδριό μας γίνεται σε συνθήκες απόλυτης ηρεμίας (σε αντίθεση με την γενικευμένη δυσοσμία του υπάρχοντος πολιτικού σκηνικού) και σεβασμού των δημοκρατικών μας διαδικασιών. Μετά την απροσδόκητη αλλά αναγκαστική αποχώρηση λόγω ασθένειας του σ.Αλέκου Αλαβάνου θα προχωρήσουμε συντεταγμένα και στην εκλογή νέου προέδρου, με κατατεθειμένες ήδη δύο καλές υποψηφιότητες (είμαι υποστηρικτής αυτής του σ.Αλέξη Τσίπρα για λόγους που θα εξηγήσω) αλλά και ταυτόχρονα με πλειοψηφικά ισχυρό κείμενο θέσεων της απερχόμενης Κ.Π.Ε του οποίου και ο γράφων είναι υποστηρικτής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περαιτέρω δυνατότητες βελτίωσης.

3. Η σταθερή και διαρκώς ενισχυμένη πορεία του κόμματος  τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να ενοχλεί αρκετές δυνάμεις, ενώ άλλες τις υποχρεώνει σε μετατόπιση. Ενοχλεί την ανιστόρητη ηγεσία του Κ.Κ.Ε με τις γελοιότητες περί κουραμπιέδων και την ανοιχτή στήριξή στελεχών της στον σ.Φώτη Κουβέλη ως τίμιου στελέχους  (δηλαδή ο σ.Τσίπρας είναι ανέντιμος;) μέχρι το ΛΑΟΣ και δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι θα επιθυμούσαν την εκλογή του ενός ακίνδυνου για τις ισορροπίες πολιτικού αρχηγού στο κόμμα μας. Τους ενοχλεί ότι ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και τα μέλη του μπορούν στο επικείμενο συνέδριό τους  να  εκλέξουν πρόεδρο  με ριζικά διαφορετικό πρόσωπο από αυτό της νοσηρότητας που αναδύει ιδιαίτερα έντονα το τελευταίο διάστημα η πολιτική ζωή της χώρας μας αλλά και γενικότερα τα τελευταία χρόνια το δικομματικό τοπίο. Δυνάμεις της κυβέρνησης μετατοπίζονται μιλώντας (Νικ.Κακλαμάνης) ανοιχτά για συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Να τους διαψεύσουμε  όλους!!!

4. Έχω την γνώμη ότι με τυχόν επικράτηση της υποψηφιότητας του σ.Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριό μας και με ένα ριζικά ανανεωμένο κόμμα των μελών σε πρόσωπα και ιδέες, μας δίνεται η δυνατότητα να πούμε μερικά από τα «πιο ωραία μας τραγούδια». Μας δίνεται η δυνατότητα να ανοιχτούμε και να εκφράσουμε τον κόσμο της επισφαλούς εργασίας, της ριζοσπαστικής οικολογίας, τον κόσμο του πολιτισμού και της νεολαίας και να γίνουμε η μαγιά  εκείνη που θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο ευρύτερων ριζοσπαστικών δυνάμεων για την πλήρη ανατροπή του μεταπολιτευτικού πολιτικού σκηνικού. Οι αστειότητες περί διαμόρφωσης αριστεράς τηλεοπτικού ακροατηρίου που γράφονται-ευτυχώς από φωνές πολιτικά ηττημένες και περιθωριακές στο κόμμα μας- δεν ταιριάζουν στην κουλτούρα των μελών και των στελεχών μας που έχουν και κρίση και άποψη. Και κάτι ακόμα: όσοι μιλάνε, μέσα κι έξω από τον χώρο μας, καταγγελτικά και υποτιμητικά για δαχτυλίδια και διαδόχους να τους υπενθυμίσω ότι ακόμα κι έτσι να πιστεύουν,  ο Φρόντο στο τέλος του «΄Αρχοντα Των δαχτυλιδιών» ρίχνει  το δαχτυλίδι στην πυρά λιώνοντάς το και ανατρέπει τα αρνητικά προγνωστικά υπερνικώντας τους αντιπάλους του!!   

Διομήδης Τόλιος
Μέλος απερχόμενης Κ.Π.Ε.
Π.Κ Συνασπισμού Αμαρουσίου
εκπαιδευτικός