Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/01/2008

Ερώτηση - παρέμβαση του Δ.Παπαδημούλη στην Κομισιόν για την κρίση στην Λωρίδα της Γάζας

Με ερώτησή-παρέμβασή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ επεσήμανε τις δραματικές συνθήκες που επικρατούν στην Λωρίδα της Γάζας, ζητούσε να ενημερωθεί κατά πόσο ο αποκλεισμός που επέβαλε η ισραηλινή κυβέρνηση εμποδίζει το ανθρωπιστικό έργο της Ευρ. Ένωσης στην περιοχή και ποια επιπλέον μέτρα πρόκειται να ληφθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ευρωομάδα της αριστεράς GUE/NGL με αίτημα της προς τον Πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου έχει ήδη ζητήσει να συμπεριληφθεί στην ατζέντα της επόμενης ολομέλειας (30.1.2008) η κρίση στην Παλαιστίνη.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Ενάμισι εκατομμύριο κάτοικοι στην Λωρίδα της Γάζας ζουν υπό δραματικές συνθήκες από τις 17.1.2008, όταν η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό της περιοχής διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση, την υδροδότηση, την παροχή καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων, αποκλείοντας τα λιμάνια. Εκπρόσωποι του ΟΗΕ, της UNRWA, ανθρωπιστικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο τόνισαν ότι στην περιοχή έχει ξεσπάσει ανθρωπιστική κρίση. Παρά το γεγονός ότι οι αποκλεισμένοι της Γάζας κατάφεραν να καταρρίψουν μεγάλο μέρος από το μεταλλικό διαχωριστικό τείχος ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και την Αίγυπτο και να προμηθευτούν τα απολύτως απαραίτητα, η κατάσταση στην περιοχή παραμένει τραγική.

Δεδομένου ότι η θητεία του «Προσωρινού Διεθνούς Μηχανισμού», που έχει στήσει από τον Ιούνιο 2006 η Ευρ. Ένωση στην περιοχή για την κάλυψη των πλέον άμεσων αναγκών ανθρωπιστικής βοήθειας και την παροχή καυσίμων, λήγει στις 31 Μαρτίου 2008, ερωτάται η Επιτροπή:

Εμποδίζεται η δραστηριότητα του Διεθνούς Μηχανισμού από τον αποκλεισμό που έχει επιβάλλει η ισραηλινή κυβέρνηση; Ποια επιπλέον μέτρα προτίθεται να λάβει για ανταποκριθεί στην κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης; Συμφωνεί ότι η τόσο πολιτική της ΕΕ όσο και γενικότερα του «Κουαρτέτου» (ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία) έχουν ενθαρρύνει την αδιάλλακτη στάση της ισραηλινής κυβέρνησης; Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει επʼαυτού;»

To Γραφείο Τύπου