Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/01/2008

ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΣΥΝ

Με καθυστέρηση 4 χρόνων η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Υπουργός υγείας κ Αβραμόπουλος έδωσαν για διαβούλευση στη δημοσιότητα σχέδιο για την Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.

Πρόκειται για μια ακόμα άσκηση επί χάρτου. Τα άρθρα του νομοσχεδίου είναι διατυπωμένα με πρόχειρο τρόπο, δεν στηρίζονται στην κατακτημένη επιστημονική γνώση και δεν παίρνουν υπόψη τη σημερινή πραγματικότητα.

Αποκαλύπτεται ανάγλυφα, για μια ακόμα φορά, η πολιτική της Κυβέρνησης στον τομέα Υγείας, μια πολιτική που εντείνει την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας και βάζει νέα χαράτσια στους ασφαλισμένους.

Συγκεκριμένα:

1. Η εφαρμογή της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επιχειρείται να γίνει χωρίς χρηματοδότηση από το κράτος, μεταφέροντας όλο το κόστος στα ασφαλιστικά ταμεία.

2. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη, με την είσοδο των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και μονάδων στο σύστημα, εντείνει τα φαινόμενα εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του Συστήματος.

3.  Η εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού γίνεται χωρίς κανένα επιστημονικό κριτήριο και οδηγεί σε μια κατ όνομα εφαρμογή του θεσμού

4. Η εφαρμογή της λεγόμενης ηλεκτρονικής κάρτας και τα πιστωτικά όρια οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, στην περικοπή των παροχών και σε νέα χαράτσια για τους ασφαλισμένους.

5.    Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις συνολικής αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας - πρόνοιας που πρέπει να προσφέρει δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες.

Οι εργαζόμενοι και όλοι οι πολίτες με  την πάλη τους θα ανατρέψουν αυτές τις επιλογές και θα διεκδικήσουν την ανάπτυξη ενός Δημόσιου Δωρεάν σύγχρονου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Τμήμα Υγείας