Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/01/2008

"Οι προβληματισμοί της Π.Κ. Βριλησσίων για το 5ο Συνέδριο" του Νίκου Γεωργακάκη

5ο Συνέδριο - Δημόσιος διάλογος

Θέλοντας να ανταποδώσω ως ένα βαθμό την τιμή των σ/φων που με επέλεξαν να τους εκπροσωπήσω στο συνέδριο, αποτυπώνω  όσο γίνεται πιο πιστά αλλά συμπυκνωμένα τους προβληματισμούς που τέθηκαν στη συνέλευσή της Π.Κ. Βριλησσίων που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 21 Γενάρη

Η συνέλευση αυτή έγινε σε ευχάριστο και χαλαρό κλίμα που σίγουρα αποτύπωνε την ευχαρίστηση που εισπράττουμε όλοι μας, την τελευταία περίοδο, από την άνοδο των ποσοστών που καταγράφονται.

Το ευχάριστο όμως κλίμα όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις των σ/φων δεν εξέφραζε μία ωραιοποιημένη εικόνα του Κόμματος αλλά αντίθετα τη συνείδηση ότι τα κενά και οι αδυναμίες είναι σημαντικά ακόμη. Οι σ/φοι είναι προσγειωμένοι και όπως θα λέγαμε "τα μυαλά τους  δεν έχουν πάρει αέρα".

Το σύνολο των σ/φων  εκτιμά ότι η σημερινή επιρροή εκφράζει τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια ,όμως η επιρροή αυτή δεν αντιστοιχεί αλλά ξεπερνά το επίπεδο  βελτίωσης που έχουμε πετύχει. Σε σημαντικό βαθμό η επιρροή μας οφείλεται και σε αρνητική ψήφο στα δύο μεγάλα Κόμματα, αντανακλά την απογοήτευση από τα μεγάλα κόμματα.  Επομένως η ουσιαστική αύξηση της επιρροής μας, η διάρκειά της θα είναι το αποτέλεσμα της βελτίωσης λειτουργίας και παρέμβασης του Κόμματος από δω και πέρα.

ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ

•    Η ανανέωση των Π.Κ. είναι θέμα ζωής, είναι ο δρόμος για να προσεγγίσουν νέα ακροατήρια. Αυτό προκύπτει και από τη συνείδηση  της πολύ αδύναμης δουλειάς της δικής μας πολιτικής κίνησης (Βριλησσίων). Ανάγκη να αποκτήσουμε δεσμούς με την τοπική κοινωνία και τα προβλήματα της, δράση γι' αυτά.

•    Γενικότερα αποτελεί αναγκαιότητα η ουσιαστική βελτίωση του Κόμματος σε διάφορα επίπεδα. Η ενδυνάμωση της λειτουργίας των Τμημάτων της ΚΠΕ, η συλλογικότερη (οχι βουλευτοκεντρική)  και πιο υπεύθυνη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής ομάδας, η βελτίωση της δουλειάς των στελεχών,  η ποιοτική αναβάθμιση της ΑΥΓΗΣ,

•    Από τη συζήτηση έγινε φανερή η μεγαλύτερη απαιτητικότητα που υπάρχει σήμερα από τα μέλη μας για τη δουλειά και τη συμβολή των στελεχών του Κόμματος, από τα μεσαία (που καθοδηγούν τις πολιτικές κινήσεις) ως τα ανώτερα (πχ ΚΠΕ,ΠΓρ.). Η απαιτητικότητα αυτή σχετίζεται και με τις  αδυναμίες σ/φων που καθοδήγησαν την οργάνωση στο παρελθόν, αλλά και από την εικόνα που εκπέμπουν πρώτα στελέχη. Στη συζήτηση (σαν παράδειγμα) έγινε αναφορά στον πρώην Πρόεδρο του Κόμματος (Κωνσταντόπουλο) που με τη στάση του(προβάλλει τελευταία την αναγκαιότητα διαμόρφωσης άλλου εκλογικού σχήματος) υπονομεύει την τακτική και στρατηγική του κόμματος. Επίσης τέθηκε έντονα η αναγκαιότητα για συνεχή, ουσιαστική ανανέωση των στελεχών ώστε να αποφευχθεί "μονιμότητα" τύπου δημοσίου, με τα αντίστοιχα αρνητικά φαινόμενα.

•    Όπως εκφράστηκε, η καθοδήγηση πρέπει πάντα να κινείται στα καταστατικά πλαίσια, να εμπνέει δημιουργικά και όχι να διαιρεί τους σ/φους.

•    Αποτελεί αναγκαιότητα η διοργάνωση θεματικών ημερίδων ή συνεδρίων κεντρικά για επεξεργασία θεμάτων και προβλημάτων, η διοχέτευση όποιων επεξεργασιών προς τα μέλη και την κοινωνία αλλά και η συζήτηση τους στις αντίστοιχες κινήσεις ή οργανώσεις. Η ανάγκη για εμβάθυνση των επεξεργασιών μας ώστε να εμπλουτιστεί ο προγραμματικός λόγος τέθηκε από πολλούς σ/φους με την εκτίμηση βέβαια ότι τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει βελτίωση της δράσης σε αυτή της κατεύθυνση.

•    Από σ/φο που εργάζεται στο χώρο της Υγείας προτάθηκε η σύσταση κλαδικής στον τομέα της υγείας, η σε βάθος μελέτη των σημαντικών ανακατατάξεων, η μεγαλύτερη επαφή του Τμήματος Υγείας με τους σ/φους που εργάζονται στον συγκεκριμένο τομέα. Να διοργανωθούν διαλέξεις- ημερίδες- εκδηλώσεις στους χώρους δουλειάς με τους εργαζόμενους τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα για ανάλυση των σημαντικών ανακατατάξεων στον κλάδο, είτε αφορούν τον ιδιωτικό τομέα είτε  τον δημόσιο τομέα (καθορισμός ευθυνών κράτους –πολιτών και προτάσεις)

•    Στη συζήτηση τέθηκε επίσης η απαίτηση στα κείμενα μας να γίνεται αναφορά στο θεμελιωτή της ιδεολογίας μας, στον ΜΑΡΞ –αλλά και στους άλλους μεγάλους διανοητές της Αριστεράς- με την έννοια ότι το Κόμμα μας διαπνέεται από τη φιλοσοφία του Μαρξισμού , ότι χρησιμοποιεί  τα εργαλεία της φιλοσοφίας αυτής για την προσέγγιση των σύγχρονων κοινωνικοοικονομικοπολιτικών εξελίξεων, των νέων αντιθέσεων κλπ.

•    Προτάθηκε η καλύτερη σύνδεση των μελών των Π.Κ. με εκδηλώσεις των τμημάτων, του Πουλαντζά, της Αυτόνομης Παρέμβασης(ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ).

•    Υπήρξε επισήμανση των σημαντικών θεμάτων που βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη στον οικονομικό τομέα (πχ εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στον ενεργειακό τομέα, στα θέματα ακρίβειας κλπ) για τα οποία πρέπει να δυναμώσει η παρέμβασή μας.  

•    Εκτιμώντας ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγαλύτερη δουλειά με τη νεολαία κατατέθηκε πρόταση να δώσουμε μεγαλύτερο βάρος στην εργαζόμενη νεολαία.

•    Σε τοποθετήσεις εκφράστηκε επίσης η ανάγκη να εντείνουμε τη δουλειά μας στα περιβαλλοντικά προβλήματα.

•    Από αρκετούς σ/φους τέθηκε επίσης η αναγκαιότητα διαμόρφωσης πρότασης διακυβέρνησης που μπορεί να κάνει πιο μόνιμη την συσπείρωση ανθρώπων που θεωρούν ότι το Κόμμα μας δεν πρέπει να είναι απλά κόμμα διαμαρτυρίας. Ο προβληματισμός στο συνέδριο γύρω από την εναλλακτική μας πρόταση είναι αναγκαίος.

•    Αναβάθμιση των οικονομικών με ευθύνη της ηγεσίας (δια του παραδείγματος) αλλά και των μελών.

•    Αν και τα συνεδριακά κείμενα που είχαν τύχει της πλειοψηφικής αποδοχής της Κ.Ε. υιοθετήθηκαν  σχεδόν ομόφωνα και στην πολιτική κίνησή μας, με τοποθετήσεις εκφράστηκε η αντίληψη ότι και το εναλλακτικό κείμενο αλλά και επί μέρους τροπολογίες (πχ για το συνδικαλιστικό, για τη πολιτική δράση κλπ) πρέπει να ληφθούν υπόψη, σε μια προσπάθεια σύνθεσης με ευρύτερο πνεύμα.

•    Οι σ/φοι της Π.Κ. μας, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, όχι αντιπαραθετικά προς  την υποψηφιότητα Κουβέλη ο οποίος χαίρει γενικής εκτίμησης στο Κόμμα, αλλά με βάση τις ανάγκες των καιρών, εκτιμούν σαν καλύτερη επιλογή προέδρου στις σημερινές συνθήκες, αυτή του σ. Αλέξη Τσίπρα.

Ν.Γεωργακάκης