Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/01/2008

"H επισφράγιση" του Στέλιου Αναστασόπουλου

5ο Συνέδριο - Δημόσιος διάλογος

Οι εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου δικαίωσαν την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο ως εκλογικού σχηματισμού αλλά και ως πολιτικής προοπτικής και δράσης. Τα αυξημένα της επαρχίας αλλά και τα υψηλά ποσοστά των μεγάλων πόλεων έδειξαν ότι υπάρχουν πολίτες που μας ακούν «εκεί έξω» και παρακολουθούν την πορεία της σύγχρονης ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς. Η καρδιά του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο είναι, καλώς ή κακώς, ο ΣΥΝ. Ο ΣΥΝ πήρε την πρωτοβουλία, αυτός έχει πάρει τις σχετικές αποφάσεις (4ο και Διαρκές ΣΥΝέδριο) για στοχοπροσήλωση σε αυτό το σημαντικό πολιτικό εγχείρημα. Η υγεία, η ενδυνάμωση και η συσπείρωση - με όρους πολιτικούς - του κόμματός μας, επομένως, αποτελούν προϋπόθεση για την διεύρυνση και την ευρύτητα της ριζοσπαστικής Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι θέσεις τις οποίες εισηγείται η ΚΠΕ στο 5ο ΣΥΝέδριο υπηρετούν αυτό ακριβώς το ζήτημα. Γιατί το διακύβευμα σε αυτό το συνέδριο δεν είναι άλλο από το να σφραγιστεί η πολιτική συσπείρωση των δυνάμεων του ΣΥΝ πάνω στην αριστερή πορεία που χαράξαμε πριν τρία χρόνια. Όσοι περισσότεροι ακολουθούμε αυτή ακριβώς την πορεία τόσο δυνατότερο το μήνυμα που θέλουμε και εκπέμπουμε στον κόσμο. Σε έναν κόσμο του οποίου το ενδιαφέρον διαβαθμίζεται από δυσπιστία έως και έντονο ενδιαφέρον. Σε έναν κόσμο που παραμένει από απολίτικος έως και αμήχανος μπροστά στις εξελίξεις του ελληνικού καπιταλιστικού συστήματος. Στον εργασιακό μεσαίωνα, στην ανεργία, στην βαθμιαία κυριαρχία του ιδωτικού πάνω στο δημόσιο, στο ανασφαλές ασφαλιστικό, στην σταθερή υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, στην εξαθλίωση του συστήματος (του ποιού;) υγείας κτλ.

Κι εδώ πρέπει να πούμε ότι είναι άδικο και αντιδημιουργικό να παρουσιάζουμε την κατάσταση σχεδόν μαύρη στο κόμμα μας. Τώρα μάλιστα που η κοινωνία μας αφουγκράζεται περισσότερο από ποτέ αν (θέλει να) δει κανείς τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοτικών και βουλευτικών εκλογών, τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τη συμμετοχή των πολιτών στα κινήματα κοκ. Είναι, επίσης, άδικο, άτοπο και εκ του πονηρού να υπονοούμε ή και να υποστηρίζουμε ανοιχτά ότι οι ίδιοι σύντροφοι που στήριξαν και εφάρμοσαν τις αποφάσεις των τελευταίων συνεδρίων μας (ΣΥΡΙΖΑ, δημοτικές κινήσεις, αντικομφορμισμός στη δράση) είναι οι ίδιοι που τώρα ξεπουλούν αυτό τον αγώνα συμμαχώντας με τους «ανανεωτικούς».

Αντίθετα, οι υπογραφές του Αριστερού Ρεύματος, του Κοκκινοπράσινου Δικτύου και της Ανανεωτικής πτέρυγας σε κοινές θέσεις δείχνουν τη δικαίωση της πολιτικής του κόμματός μας και την προσήλωση, από όλους, σε αυτές τις αποφάσεις! Υπό αυτό το πρίσμα μόνο θετικό μπορεί να είναι το γεγονός ότι για πρώτη, ίσως, φορά κατεβαίνει κοινό ενωτικό κείμενο προς ψήφιση. Με στόχο τον σοσιαλισμό με δημοκρατία μέσα από τον αγώνα ενάντια στους καπιταλιστικούς μηχανισμούς της νεοφιλευλεύθερης εποχής μας. Έστω κι αν αυτή η κίνηση είχε ως τίμημα την γενίκευση κάποιων θέσεων που θα προτιμούσαμε, πολλοί σύντροφοι, να είναι πιο ριζοσπαστικές. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν δίνει τη δυνατότητα παρεξηγήσεων ως προς το «που πάμε». Ούτε ως προς τη συνεπή, πλέον, στάση μας απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, ούτε ως προς την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικού χώρου.

Ειδικότερα ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να δεχθούμε ότι ούτε εμείς, ούτε οι άλλες συνιστώσες είναι έτοιμες για την μετατροπή του τελευταίου σε κόμμα. Ποιος είπε άλλωστε ότι οι ανένταχτοι σύντροφοί μας θέλουν απαραίτητα να ενταχθούν πάλι (;) σε κάποιο κομματικό μηχανισμό. Παράλληλα, ο ίδιος ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας έχει καταστήσει σαφή τη θέση του ως προς αυτό το θέμα. Ασφαλώς η προτεραιότητά μας (πρέπει να) είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και παλεύουμε μέσα σε αυτόν, αλλά ξέρουμε ότι η πολιτική θωράκιση της κύριας συνιστώσας που τον συγκροτεί αποτελεί τη βάση για τη διεύρυνσή του. Ως εκ τούτων και επειδή είμαστε με τον συνασπισμό της Αριστεράς και όχι με τον διχασμό της, χιλιάδες σύντροφοι στηρίζουμε την ενωτική κατάθεση θέσεων και προτάσεων που αποτελούν την επισφράγιση της αριστερής στροφής του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Οικολογίας και ένα γερό θεμέλιο για την περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση της αντικαπιταλιστικής πολιτικής μας.

Στέλιος Αναστασόπουλος
μέλος Γραμματείας Π.Κ. ΣΥΝ Καλλιθέας
και τοπικής συντονιστικής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Καλλιθέας