Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/12/2005

Για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο

Δήλωση του Π.Λαφαζάνη, μέλους ΠΓ και υπεύθ. Οικονομικής & Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ

O Π.Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και Υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει κατά 0,25% το βασικό της επιτόκιο, θα επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στις οικονομικές επιδόσεις της ευρωζώνης, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η τελευταία αντιμετωπίζει επί χρόνια οικονομική καχεξία και στασιμότητα.

Οι σκληρές μονεταριστικές νεοφιλελεύθερες επιλογές, στις οποίες υπακούουν αυτού του είδους οι αποφάσεις, εξωθούν την ευρωζώνη και συνολικά την Ε.Ε. σε ακόμα μεγαλύτερα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα και κυρίως σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας.

Ειδικότερα, η αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ θα έχει άκρως δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη της χώρας μας και καθιστά περισσότερο δύσκολο, αν όχι άπιαστο όνειρο, τον στόχο της αύξησης του ΑΕΠ κατά 3,8% που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2006.

Υπογραμμίζουμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι, σε μια περίοδο υπερχρέωσης των νοικοκυριών, η απόφαση της ΕΚΤ θα επιφέρει σημαντική επιβάρυνση στους δανειολήπτες και ειδικότερα σε όσους έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο. Η επιβολή ΦΠΑ στις νεόδμητες κατοικίες μέσα σε αυτές τις συνθήκες θα έχει ακόμα πιο αρνητικές επιπτώσεις στην οικοδομική δραστηριότητα, τα λαϊκά στρώματα και συνολικά στους αναπτυξιακούς ρυθμούς της χώρας μας.

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι σήμερα γίνεται ακόμα πιο επίκαιρη η θέση του για την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και την άσκηση νομισματικής ευρωπαϊκής πολιτικής σε πολιτικό επίπεδο, που θα έχει ως πρώτες προτεραιότητες την ανάπτυξη και την ενίσχυση της απασχόλησης και όχι την υποτιθέμενη καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Η κυβέρνηση, αντί να ενισχύει με την πολιτική της την ασυδοσία και τα υπερκέρδη των Τραπεζών, που καλπάζουν χρόνο με το χρόνο σε πρωτοφανή ύψη, οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα για την προάσπιση των συμφερόντων των καταθετών και των δανειοληπτών, οι οποίοι καταληστεύονται από το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο.

To Γραφείο Τύπου