Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/01/2008

Ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας για την Αριστερή Ανασύνθεση» του ΣΥΝ

Η Αριστερή Ανασύνθεση του ΣΥΝ τοποθετούμενη στο ζήτημα της διαμόρφωσης των όρων μιας εναλλακτικής αριστερής διακυβέρνησης με πρωταγωνιστή τις δυνάμεις τις ριζοσπαστικής αριστεράς, όπως αυτή τίθεται από στελέχη του κόμματός μας αλλά και από μερίδα του τύπου έχει να πει τα εξής:

•    Η διαφαινόμενη άνοδος της πολιτικής επιρροής του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και σε διψήφια ποσοστά (όπως αυτή καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις) δεν συνιστά για εμάς τουλάχιστον ένα αμετάκλητο «γεγονός». Αν και η κρίση του δικομματισμού είναι δομική, υπάρχουν ακόμα περιθώρια να ανασυντεθεί σε νέες βάσεις, έχει ακόμα εφεδρείες και κρυφά χαρτιά. Είναι πρόωρο λοιπόν να τίθενται με αυτό τον μιντιακό τρόπο προτάσεις που δεν έχουν ωριμάσει όσο πρέπει στο επίπεδο των κινημάτων των εργαζομένων, των νέων, στο κόσμο του πολιτισμού και της διανόησης. Ή άνοδος της εκλογικής επιρροής της δικής μας αριστεράς έχει πλέον έντονα αντισυστημικά χαρακτηριστικά και αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπ όψη μας πριν προβούμε σε ριψοκίνδυνες επικοινωνιακές τακτικές διεμβολισμού, οι οποίες μπορεί σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από τα πρόσκαιρα οφέλη.   

•    Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να συνεχίσουν με την ίδια γλυκιά επιμονή και αισιοδοξία να δίνουν προτεραιότητα στους αγώνες στο ιδεολογικό και κοινωνικό πεδίο, εκεί δηλαδή που διαμορφώνονται οι όροι και αλλάζουν πραγματικά οι πολιτικοί συσχετισμοί. Το ζήτημα της εναλλακτικής διακυβέρνησης αυτού του τόπου ως μεσοπρόθεσμη προοπτική μας αφορά όλους αλλά για να είναι όμως πραγματικά εναλλακτική και αριστερή… θέλει απαιτητικές, συγκρουσιακές διεργασίες βάσης και ισχυρό μαζικό λαϊκό κίνημα, που σήμερα μόλις, αρχίζουν να διαμορφώνονται.

•    Η Αριστερή Ανασύνθεση του ΣΥΝ , με το εναλλακτικό σχέδιο που κατέθεσε και την σημαντική αποδοχή που κατέγραψε στις Πολιτικές Κινήσεις του κόμματος, δεσμεύεται ότι θα αγωνιστεί και μέσα στο Συνέδριο για την λήψη από το συνεδριακό σώμα μιας πολιτικής απόφασης που θα κινείται στην κατεύθυνση της κοινωνικής , πολιτικής και οργανωτικής ενίσχυσης του «υπαρκτού» ΣΥΡΙΖΑ, στην περαιτέρω ποιοτική διεύρυνσή του, στην ενίσχυση του αιτήματος για την ενότητα της αριστεράς κόντρα στις λογικές της κεντροαριστεράς, στην προγραμματική εμβάθυνση και οργανωτική ανανέωση του ΣΥΝ, στην νέα πλαισίωση των επιχειρημάτων του κριτικού αριστερού ευρωπαϊσμού.   

•    Τα θέματα αυτά όπως και ο καθορισμός κριτηρίων για τη στάση της Αριστεράς στο ζήτημα της διακυβέρνησης θα ʽπρεπε να αποτελούν αντικείμενο της συζήτησης στο πλαίσιο του 5ου Συνέδριου του ΣΥΝ. Προτείνουμε  επίσης το θέμα αυτό καθώς και η διαμόρφωση του Αριστερού Εναλλακτικού Προγράμματος, να αποτελέσουν από τα κύρια αντικείμενα με τα οποία θα ασχοληθεί η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στις 14-16/3/08.