Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/01/2008

Με πρόταση της Κομισιόν, 19 βιομετρικά δεδομένα διαθέσιμα σε υπηρεσίες τρίτων χωρών, έως και για 13 χρόνια!

Εντείνεται το "Ευρωφακέλωμα", παρά την αντίθεση του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων

Απάντηση του Επιτρόπου Φ. Φρατίνι στον Δ. Παπαδημούλη

Παρά τις επικρίσεις του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων και των αρχών προστασίας δεδομένων των κρατών - μελών, η Κομισιόν προωθεί πρόταση για την διαβίβαση βιομετρικών δεδομένων ευρωπαίων πολιτών, που θα είναι διαθέσιμα σε υπηρεσίες τρίτων χωρών έως και για 13 χρόνια! Αυτό προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου για τις Εσωτερικές Υποθέσεις κ. Φράνκο Φραττίνι στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής αναφερόταν στο ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που επέκρινε τη συμφωνία «PNR» (passenger name record) διαβίβασης προσωπικών δεδομένων ευρωπαίων επιβατών αεροπορικών εταιρειών σε υπηρεσίες των ΗΠΑ καθώς και στην νέα πρόταση της Επιτροπής για επέκταση της εν λόγω συμφωνίας και σε πτήσεις εντός της Ευρ. Ένωσης. Καταλήγοντας ρωτούσε την Επιτροπή: «Για ποιο λόγο αποφασίζει να προχωρήσει στη ρύθμιση παρά τη δηλωμένη αντίθεση του Ευρωκοινοβουλίου; Με ποιον τρόπο θα διεξάγεται η διαδικασία της διαβίβασης των δεδομένων; Πόσα και ποια δεδομένα θα διαβιβάζονται στις εθνικές αρχές και για πόσο διάστημα θα διατηρούνται;»

Στην απάντησή του ο Επίτροπος για τις εσωτερικές υποθέσεις κ. Φραττίνι ανέφερε ότι: «Η Επιτροπή εξέδωσε στις 6 Νοεμβρίου 2007 πρόταση απόφασης -πλαισίου του Συμβουλίου για τη χρήση των καταστάσεων με τα ονόματα των επιβατών (PNR) ...» και επεσήμανε ότι: «για την προετοιμασία της εκτίμησης των επιπτώσεων η Επιτροπή διαβουλεύθηκε με τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων και τις αρχές προστασίας δεδομένων των κρατών μελών. Οι αρχές αυτές, παρότι εν γένει επέκριναν την πρόταση, σημείωσαν την προτίμησή τους για μια ευρωπαϊκή πρόταση σε σχέση με τη θέσπιση ποικίλων διαφορετικών εθνικών συστημάτων.»

Όσον αφορά τη διαδικασία διαβίβασης δεδομένων ο κ. Φρατίνι επεσήμανε ότι: «Όλοι οι μεταφορείς θα έχουν τη δυνατότητα να διαβιβάζουν τα δεδομένα μέσω ανεξάρτητου ενδιάμεσου φορέα. Η πρόταση υποδεικνύει 19 διαθέσιμα δεδομένα... Τα δεδομένα αυτά θα αποστέλλονται στη Μονάδα στοιχείων επιβατών και θα διατηρούνται σε ενεργό βάση δεδομένων για μία πενταετία και για οκτώ έτη σε αδρανή βάση δεδομένων.»

To Γραφείο Τύπου