Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/12/2005

Στην ομιλία του για το σχέδιο Νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Στην ομιλία του για το σχέδιο Νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Με την πρόταση νόμου που κατάθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά ερχόμαστε να μιλήσουμε για τον κόσμο της φτώχειας, του αποκλεισμού, του περιθωρίου, τους σύγχρονους ξυπόλητους που μπορεί να έχουν παπούτσια, αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις για την εποχή μας ανάγκες και υποχρεώσεις τις οποίες έχουν.

Νομίζω ότι είναι μια σημαντική πρωτοβουλία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Και μια σημαντική δουλειά που έκανε ο συνάδελφος Γ.Δραγασάκης μαζί με το επιτελείο της Κ.Ο., των συνιστωσών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος υπάρχει σε όλη την Ε.Ε. χωρίς εξαιρέσεις. Υπάρχει στη Γερμανία από τις αρχές της δεκαετίας του '60. Στο Βέλγιο από το '74. ΟΙ Σκανδιναβικές χώρες το έχουν εδώ και δεκαετίες και συνεχώς το εκσυγχρονίζουν. Αυτοί δεν έχουν προϋπολογισμό; Δεν έχουν δημοσιονομικές πιέσεις; Πώς το Βέλγιο δίνει 583 �; Πώς η Δανία δίνει 1100 �; Πώς η Γαλλία δίνει 411 �, το Λουξεμβούργο 974, η Ολλανδία 540 �, η Βρετανία 737 �; Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στηρίζεται στη διεθνή νομοθεσία. Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ προβλέπει στο άρθρο 25 το δικαίωμα για επαρκές βιοτικό επίπεδο των πληθυσμιακών κατηγοριών που στερούνται τα μέσα συντήρησης. Το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα προβλέπει στο άρθρο 11 το δικαίωμα κάθε προσώπου για ένα επίπεδο διαβίωσης ανεκτό για το ίδιο και την οικογένειά του. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Κώδικα Κοινωνικής Ασφάλειας, από το 1964 εξειδικεύει τα ελάχιστα όρια κοινωνικής ασφάλειας. Υπογραφή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ακόμη και στην Ε.Ε., οι συστάσεις 92441 και 92442 είναι σχετικές με την κατοχύρωση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Γιατί κύριε Υπουργέ να εναρμονιζόμαστε στις αυξήσεις των φόρων, των ειδικών φόρων για το πετρέλαιο ή σε μια σειρά αρνητικά μέτρα, τα οποία σωρηδόν έρχονται από την Ε.Ε. και στις λίγες εκείνες δυνατότητες όπου υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο να λέμε ότι έχουμε δημοσιονομική στενότητα ή ότι δεν υπάρχει μηχανισμός καταγραφής;

Αναφερόμενος στο επιχείρημα της δημοσιονομικής στενότητας που πρόβαλλε η κυβέρνηση, είπε: «Ένα μεγάλο επιχείρημα με το οποίο κατέληξε και ο συνάδελφος της Ν.Δ. είναι ότι δεν αντέχει η ελληνική οικονομία. Αντίστοιχα επιχειρήματα αναφέρθηκαν και στην ομιλία του κ. Ανδριανόπουλου.

Δεν το δεχόμαστε εμείς αυτό. Δεν το δεχόμαστε γιατί πιστεύουμε ότι η δημοσιονομική στενότητα είναι αποτέλεσμα της αντιαναπτυξιακής πολιτικής των κυβερνήσεων. Αλλά και μέσα στα πλαίσια αυτής της δημοσιονομικής στενότητας υπάρχουν δυνατότητες επιλογών.

Γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για την πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και υπάρχουν χρήματα κ. Υπουργέ - και εξηγήστε το μας να το καταλάβουμε κι εμείς - για την κατάργηση της φορολογίας των διαφημίσεων στην τηλεόραση. Είναι αδύνατον να το καταλάβουμε αυτό.

Μα πώς μπορείτε να μιλάτε για δημοσιονομική στενότητα! Εξαρτάται τι επιλέγει κανείς να απαλλάξει. Εσείς απαλλάσσετε τους διαφημιζόμενους, απαλλάσσετε τις πολυεθνικές, απαλλάσσετε την ιδιοκτησία των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών και λέτε ότι δεν έχουμε λεφτά για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Αντίστοιχες συγκρίσεις θα μπορούσε να κάνει κανείς για πάρα πολλά ζητήματα, όπως οι φοροαπαλλαγές που έχετε δώσει με τα άλλα νομοσχέδια κ.λπ.»

Σχετικά με τη στάση του ΚΚΕ

«Θα πρέπει να γίνει σαφές και προς την πλευρά του ΚΚΕ. Γίνεται μια σκληρή μάχη για την ανακατανομή του εισοδήματος. Σκληρή μάχη σε πάρα πολλά μέτωπα. Είτε είναι οι διαφημίσεις, είτε είναι οι φοροαπαλλαγές στους μεγάλους, είτε είναι το αφορολόγητο για τον μισθωτό, είτε είναι η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας γίνεται μια σκληρή μάχη η οποία θα εμφανιστεί και στον Προϋπολογισμό σε σχέση με το πού θα πάνε οι πόροι, αν οι πόροι θα ακολουθήσουν τους ισχυρούς ή θα υπάρξει μια κατανομή υπέρ των ασθενών στρωμάτων. Και ένα στοιχείο αυτής της μεγάλης μάχης είναι και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, υπάρχουν 2εκ.165χιλ.φτωχοί στην Ελλάδα και φέτος θα αυξηθούν κατά 320 χιλ. Μιλάμε για δυόμισι εκατομμύρια πολίτες της χώρας μας, οι οποίοι είναι φτωχοί.

Αυτοί οι φτωχοί μπορεί να περιμένουν τον σοσιαλισμό;

Δεν είναι εγκατάλειψη των μεγάλων στόχων επαναστατικής αλλαγής του συστήματος να αγωνίζεσαι για μεγαλύτερο μίνιμουμ μισθό, να αγωνίζεσαι για επίδομα ανεργίας το οποίο είναι περισσότερα χρόνια, να αγωνίζεσαι για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ή να αγωνίζεσαι για το επίδομα θέρμανσης, το οποίο το υποστηρίζει το ΚΚΕ. Γιατί το επίδομα θέρμανσης το υποστηρίζει το ΚΚΕ; Και δεν υποστηρίζει το ελάχιστα εγγυημένο μισθό; Για ποιο λόγο;

Φοβάμαι ότι γίνεται το εξής μέσα στην Αριστερά. Πρώτον ότι, λόγω της πολιτικής του ΚΚΕ, δεν υπάρχει η συνεργασία και η δυναμική που θα μπορούσε να είχε η Αριστερά. Και δεύτερο ότι, για να δικαιολογηθεί η έλλειψη της συνεργασίας, ανακαλύπτονται διαφορές. Πράγμα το οποίο στρεβλώνει την ίδια την πολιτική σκέψη. Η άρνηση είναι γιατί προέρχεται από τον Δραγασάκη, από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αυτή η πρόταση.

Απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ

Δεν ξέρω, αισθάνομαι άσχημα όταν ακούω τον κ. Βενιζέλο να λέει ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι εμβληματικό στοιχείο για το ΠΑΣΟΚ. Αισθάνομαι άσχημα. Και βλέπω βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που το πιστεύουν. Το πιστεύουν και το ξέρω αυτό. Και θέλουμε κοινή δράση με αυτούς τους βουλευτές και με όλες τις δυνάμεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ που πιστεύουν σε μια τέτοια πολιτική. Αλλά δεν μπορεί ένας Υπουργός μέχρι πριν από λίγο καιρό να μας λέει ότι το να υπάρχει ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι εμβληματική κατεύθυνση όταν η ίδια η τότε κυβέρνηση το είχε απορρίψει.

Εμείς καλούμε όλους τους βουλευτές σε συμπαράταξη, ακόμη και αν δεν περάσει σήμερα αυτό το νομοσχέδιο, για να προωθήσουμε τέτοιου είδους κοινωνικούς στόχους.

To Γραφείο Τύπου