Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/01/2008

Αποδείξεις για την ανάκτηση των αφορολόγητων αποθεματικών μέχρι και του τελευταίου ευρώ ζητά η Κομισιόν

Απάντηση της Επιτρόπου Κρόες στον Δ.Παπαδημούλη

Αποδείξεις και στοιχεία από τους αποδέκτες ότι επιστράφηκε μέχρι και το τελευταίο ευρώ των αφορολόγητων αποθεματικών, σε εφαρμογή του Νόμου 3614/2007, ζητά η Κομισιόν απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη. Η αρμόδια Επίτροπος για τον ανταγωνισμό κ. Κρόες σημειώνει ότι η Κομισιόν έχει αποστείλει σχετική επιστολή στις ελληνικές αρχές με την οποία ζητά πλήρη στοιχεία και υπενθυμίζει τις σχετικές προθεσμίες.

Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής ρωτούσε την Επιτροπή: «Πόσες επιχειρήσεις αφορά τελικά το μέτρο της ανάκτησης; Συνδέεται με το ύψος του αφορολόγητου αποθεματικού; Με ποιο τρόπο θα διεξαχθεί η διαδικασία ανάκτησης; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται;»

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν τον Ιούλιο 2007 αποφάσισε ότι η δημιουργία αφορολόγητων αποθεματικών που προβλεπόταν από τον Νόμο 3220/2004 είναι ασυμβίβαστη με την κοινοτική νομοθεσία ως εκ τούτου τα ποσά αυτά θεωρήθηκαν παράνομες ενισχύσεις και έπρεπε να ανακτηθούν από τους δικαιούχους.

Στην απάντησή της στο Δ.Παπαδημούλη, η Επίτροπος Κρόες δεν εγείρει αντιρρήσεις για τον Νόμο 3614/07 που ρυθμίζει τη διαδικασία της ανάκτησης των αποθεματικών προκειμένου να συμμορφωθεί η Ελλάδα με την απόφαση της Επιτροπής, τονίζει ωστόσο ότι: «η Επιτροπή δεν έχει ακόμη λάβει καμία πληροφορία σχετικά με την ταυτότητα των αποδεκτών, ούτε σχετικά με τα ποσά της προς ανάκτηση ενίσχυσης για τον καθένα από τους αποδέκτες. Επίσης οι ελληνικές αρχές δεν υπέβαλαν πληροφορίες που να αποδεικνύουν ότι έχει ήδη διαταχθεί στους αποδέκτες η επιστροφή των παράνομων και ασυμβίβαστων ενισχύσεων που τους χορηγήθηκαν.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η Επιτροπή έστειλε επιστολή στις ελληνικές αρχές, υπενθυμίζοντάς τους τις ταχθείσες στην απόφαση προθεσμίες και ζητώντας από την Ελλάδα να υποβάλει πλήρη στοιχεία σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε για την εφαρμογή της απόφασης ανάκτησης. Η Επιτροπή προσβλέπει στην πλήρη συνεργασία της Ελλάδας σχετικά με το θέμα αυτό.»

To Γραφείο Τύπου