Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/01/2008

Να μην παραστεί ο Υπουργός Παιδείας στην Ιερά Σύνοδο κατά τη διαδικασία εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της Πολιτικής  Γραμματείας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου στο ALTER, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας κατέθεσε την παρακάτω  πρόταση:

«Το άρθρο 13 του Ν. 590/77 «περί του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος» προβλέπει την υποχρεωτική κλήση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και την παράστασή του στη συνεδρίαση της Ι. Συνόδου καθ΄ όλην την διάρκεια της εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου. Η απουσία του πάντως, εφ΄ όσον νομίμως προσκληθεί,  δεν συνεπάγεται ακυρότητα της διαδικασίας.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ προτείνει στην κυβέρνηση και τον Υπουργό Παιδείας να προβούν σε μια πράξη συμβολικού χαρακτήρα, η οποία και δεν θα έχει ουδεμία  νομική επίπτωση επί του αποτελέσματος της εκλογής. Να μην παραστεί ο Υπουργός Παιδείας στην Ιερά Σύνοδο, ως μια στοιχειώδης ένδειξη της πολιτικής βούλησης για μη ανάμειξη στα τεκταινόμενα στην εκκλησία και ως ένδειξη  απαρχής μιας πορείας διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας.»  

To Γραφείο Τύπου