Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
28/01/2008

Ο Φώτης Κουβέλης στην Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: «Στον κιτρινισμό του δημόσιου βίου απαντούμε με περισσότερη δημοκρατία»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης, επισκέφθηκε τα γραφεία της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους της οργάνωσης.

Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσαν θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, οι παρεμβάσεις της ΕΕΔΑ και του Συνασπισμού σχετικά με την «υπόθεση Ζαχόπουλου», η νοσηρότητα του πολιτικού κλίματος, ο κιτρινισμός του δημόσιου βίου και η ανάγκη της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και των ατομικών δικαιωμάτων.

Ο Φώτης Κουβέλης, ερωτώμενος σχετικά με την υπόθεση Ζαχόπουλου και την εμπλοκή πολιτικών και δημοσιογράφων σʼ αυτή, δήλωσε τα εξής:

«Εκείνο το οποίο προκύπτει είναι ότι πίσω και πέρα από τυχόν στοιχεία του ποινικού αδικήματος της εκβίασης, υπάρχει και το πολιτικό περιεχόμενο της υπόθεσης.

 Τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές η σήψη και η διαφθορά έχουν καταστεί δομικά στοιχεία του πολιτικού συστήματος και των μηχανισμών του. Έχουν εμποτίσει κάθε πτυχή της κοινωνικής δραστηριότητας. Έχουν προσλάβει εγγενή χαρακτηριστικά αυτονόητων συμπεριφορών της καθημερινότητας. Η γενικευμένη αυτή διάβρωση και η οιονεί αποδοχή της αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά θεσμικών πολιτικών και κοινωνικών οργάνων και φορέων. Δεν μπορεί ο δημόσιος πολιτικός βίος επί μακρόν να παραμένει δέσμιος της σκανδαλολογίας και μιας βαθύτερης αξιακής κρίσης.

Εμείς στο Συνασπισμό θέλουμε να περάσουμε στην πολιτική και την κοινωνία νέο ήθος και νέα αισιοδοξία. Υπό αυτή την έννοια, προσυπογράφω την πρόσφατη ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με τίτλο «Φτάνει Πια». Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Στα φαινόμενα κιτρινισμού του δημόσιου βίου – επιεικής ο όρος κανιβαλλισμός - απαντάμε με περισσότερη δημοκρατία. Ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή από τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση να λογοδοτήσουν στη Βουλή για τη γκρίζα πολιτική που ασκούν. Επί δεκαπέντε χρόνια ζητούμε να καταργηθούν οι ειδικοί λογαριασμοί. Ζητήσαμε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν για την αποτελεσματική απόκρουση αυτής της πολιτικής και αυτής της νοοτροπίας συναλλαγής.

Ο ανακαθορισμός των πολιτικών συσχετισμών και η ενίσχυση της σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς αποτελεί τη δημοκρατική απάντηση στο υπονομευμένο πολιτικό σύστημα».

To Γραφείο Τύπου