Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/01/2008

Απαράδεκτες μεθοδεύσεις εξαγοράς της ΕΧΑΕ από πολυεθνικό κολοσσό. Μαζικές απολύσεις εργαζομένων έχει εξαγγείλει η Διοίκηση της ΕΧΑΕ.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Βʼ Πειραιά, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου της ΕΧΑΕ κ. Σπ. Καπράλου, για το ενδεχόμενο εξαγοράς της επιχείρησης και τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων που έχει προαναγγείλει η ΕΧΑΕ, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

Οι δηλώσεις του Προέδρου της ΕΧΑΕ κ. Σπ. Καπράλου επιβεβαιώνουν ότι πρόθεση του ίδιου και προφανώς της κυβέρνησης είναι να πωληθούν και τα τελευταία ίχνη έμμεσης παρουσίας του δημοσίου στην ΕΧΑΕ και η εξαγορά της τελευταίας από πολυεθνικό κολοσσό. Ο κ. Σπ. Καπράλος δεν απέκλεισε, μάλιστα, την εξαγορά της ΕΧΑΕ από τη NYSE Euronext, η οποία εξέφρασε μια τέτοια κατʼ αρχήν θέληση μέσω του υποδιευθυντή της Jean-Francois Theodore.

Η θέση αυτή του κ. Σπ. Καπράλου, η οποία προφανώς απηχεί την πολιτική της κυβέρνησης, θα ολοκληρώσει την απαράδεκτη ιδιωτικοποίηση του ελληνικού Χρηματιστηρίου, το οποίο κυριολεκτικά καταλήστευσαν το προηγούμενο διάστημα οι εγχώριες τράπεζες, και θα το μετατρέψει σε παράρτημα πολυεθνικών ομίλων διαχείρισης κεφαλαιαγορών, διευρύνοντας κατʼ αυτόν τον τρόπο τους κινδύνους που ήδη αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία να καταστεί άθυρμα διεθνών χρηματιστηριακών και κερδοσκοπικών παιχνιδιών.

Ακόμα χειρότερα, η Διοίκηση της ΕΧΑΕ, ενόψει και των προθέσεών της για εξαγορά, έχει προαναγγείλει απαράδεκτες μαζικές απολύσεις προσωπικού και ανάθεση υπηρεσιών της ΕΧΑΕ σε ιδιωτικές εταιρείες.

Θεωρούμε απαράδεκτους τους σχεδιασμούς παράδοσης μιας υπερκερδοφόρας επιχείρησης  με κρίσιμο μονοπωλιακό ρόλο, όπως η ΕΧΑΕ, σε πολυεθνική διαχείριση και ακόμα περισσότερο απαράδεκτο να επιδιώκει η διοίκηση της ΕΧΑΕ και η κυβέρνηση να «πληρώσουν τη νύφη» αυτών των επιλογών οι εργαζόμενοι, με μαζικές απολύσεις.

To Γραφείο Τύπου