Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/01/2008

Ανάπλαση και εξυγίανση του Ελαιώνα

Ερώτηση Α.Φιλίνη προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ

Ο ιστορικός Ελαιώνας της Αθήνας, «Το Κάλλιστον Προάστειον» κατέχει μια περίοπτη  και νευραλγική θέση στο κέντρο της πόλης. Ο Ελαιώνας σε όλη τη μακραίωνη διαδρομή του μέχρι και τα μέσα του 1940, διατήρησε την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, τους δεσμούς και τη συμβατότητά του με το Αττικό τοπίο, την ιστορία και τον πολιτισμό της Αθήνας.

Η περιοχή του Ελαιώνα, μια ζωτικής σημασίας έκταση 9.000 στρεμμάτων για το λεκανοπέδιο της Αθήνας, βρίσκεται εδώ και 60 χρόνια σε πλήρη εγκατάλειψη, διατηρεί μια εικόνα υποβάθμισης και έχει καταντήσει εστία ρύπανσης. Εδώ και χρόνια οποιαδήποτε ανεπιθύμητη χρήση, η οποία δεν μπορούσε να χωροθετηθεί αλλού, ʽʼριχνότανʼʼ ως εύκολη λύση στον Ελαιώνα, με συνέπεια να καταλήξει ως ο μεγαλύτερος υποδοχέας οχλουσών δραστηριοτήτων στην Αττική.

Μια σειρά ενεργειών όλων των Κυβερνήσεων αποδεικνύει τη συνεχή καταστρατήγηση του ισχύοντος, από το 1995, Προεδρικού Διατάγματος. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ήδη πραγματοποιημένη κάλυψη και εξαφάνιση του Κηφισσού και τη μετατροπή του σε αυτοκινητόδρομο, το κόψιμο των ελιών και την αποψίλωση τμήματος του ελαιώνα στο κτήμα Μερκάτη για να επεκταθεί το ΤΕΙ Πειραιά και την απόφαση για χωροθέτηση των σταθμών υπεραστικών ΚΤΕΛ της Αθήνας δίπλα στην Ιερά Οδό.

Τώρα ετοιμάζεται η δημιουργία αθλητικού συγκροτήματος σε χαρακτηρισμένο χώρο πρασίνου στο Βοτανικό, καθώς και η ανέγερση στον ίδιο χώρο τεράστιων εμπορικών κτιρίων. Επίσης κατά καιρούς εξαγγέλλεται η κατασκευή νέων κτιρίων της Βουλής και του Δήμου Αθηναίων, η χωροθέτηση του μουσουλμανικού τεμένους σε χαρακτηρισμένο χώρο πρασίνου στην πρώην ναυτική βάση Βοτανικού, ενώ προκηρύχθηκε η μελέτη για την εγκατάσταση σταθμού μεταμόρφωσης απορριμμάτων δίπλα στην οδό Αγίας Άννας.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση σήμερα επιμένει στη τσιμεντοποίηση και την ακύρωση οποιαδήποτε σκέψης για μια πραγματική και ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής με μεγάλους ελεύθερους και πράσινους χώρους, με συνέπεια την πλήρη απαξίωση του Ελαιώνα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Θα εφαρμόσετε το Προεδρικό Διάταγμα του 1995 ως προς τη διασφάλιση των χώρων πρασίνου και την απομάκρυνση των ρυπογόνων και οχλουσών χρήσεων;

2.    Ποιες είναι οι αποφάσεις που έχετε λάβει στα πλαίσια και της επικαιροποίησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, σχετικά με την επιτακτική ανάγκη για περισσότερους χώρους πρασίνου, καθώς και ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους και ειδικότερα για τις υποβαθμισμένες περιοχές, όπως αυτή του Ελαιώνα;

3.    Θα προβλέπει το επικαιροποιημένο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας ένα συνολικό σχέδιο οργάνωσης του χώρου και αναβάθμισης της περιοχής του Ελαιώνα;

Η ερωτώσα βουλευτής         

'Αννα Φιλίνη