Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/01/2008

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλ. Αλαβάνος επισκέφθηκε σήμερα το Ηράκλειο Κρήτης

Το πρωί συναντήθηκε με τον Σύλλογο Διοικητικών Υπαλλήλων του ΙΚΑ και επισκέφθηκε  τη Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας ΙΚΑ Ηρακλείου και συναντήθηκε με τον Σύλλογο Γιατρών και το Σύλλογο Υγειονομικών Υπαλλήλων του ΙΚΑ.

Το μεσημέρι επισκέφθηκε το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο και τα Ενετικά Τείχη και ενημερώθηκε από εκπροσώπους του Γραφείου Ενετικών Τειχών του Δήμου για την εξέλιξη των εργασιών στη συντήρηση των Τειχών.

Το απόγευμα ο Αλ. Αλαβάνος θα συναντηθεί με τον Σύλλογο Εργαζομένων του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ) (Γραφεία ΣΥΝ- ΒΙΚΕΛΑ 3) και θα παραστεί στη  συνεδρίαση Συντονιστικής Επιτροπής του Συνασπισμού  Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφος o Αλ. Αλαβάνος τόνισε:

Για τη δυναμική του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και τις πολιτικές εξελίξεις

Το πρώτο που θέλω να πω έχει σχέση με τη δυναμική που παρουσιάζει ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς και κανείς πια δεν μπορεί να την αμφισβητήσει.

Στη χώρα μας από τη μια έχουμε αυτό τον βούρκο στον οποίο μας έχει βουλιάξει η πολιτική της Ν.Δ. αλλά και το τέλμα και την πλήρη ανικανότητα του δικομματισμού να δώσει απαντήσεις, μια αρνητική εικόνα, από την άλλη έχουμε μια ελπίδα, που δεν γεννιέται, έχει γεννηθεί.  Και αυτή είναι η αναζήτηση μιας νέας πλειοψηφίας και μιας εναλλακτικής λύσης μέσα από τη συσπείρωση πλατύτερων δυνάμεων στο Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Υπάρχει πια ένα τμήμα της πολιτικής και εκλογικής βάσης του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς το οποίο έχει σοσιαλιστική αφετηρία. Το καλωσορίζουμε και πιστεύουμε ότι μπορούμε να πάμε όλοι μπροστά μαζί σε μια νέα πορεία με απαντήσεις για  τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και όλος ο λαός μας.

Ερώτηση : Δηλαδή από 9% πάμε για μεγαλύτερα ακόμα ποσοστά;

Εμείς πιστεύουμε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτε στον τόπο. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται μια μεγάλη αλλαγή, ώστε να έρθει μια δύναμη ριζοσπαστική, μια δύναμη ασυμβίβαστη με τα συμφέροντα, μια δύναμη κινηματική που πιστεύω ότι μπορεί να χαράξει νέες σελίδες για τη χώρα μας.

Για το σκάνδαλο της Siemens

Το δεύτερο που θα ήθελα να υπογραμμίσω έχει σχέση με το σκάνδαλο της Siemens. Ακούσαμε τις εξηγήσεις που δώσανε χτες και η  ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχω λόγο να μην πιστεύω ότι δεν είναι ειλικρινείς, δεν είναι όμως επαρκείς. Είναι γνωστό από τις έρευνες που έχουν γίνει στη Γερμανία, ότι υπήρξαν δωροδοκίες προς υψηλά ιστάμενα στελέχη και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης και κατά τη διάρκεια αυτής της διακυβέρνησης.  Οφείλει άμεσα να ανοίξει ο φάκελος. Οφείλει άμεσα η κυβέρνηση να μας πει γιατί έχει καθυστερήσει η αίτηση για να έρθουν όλα τα στοιχεία που αφορούν την υπόθεση στην Ελλάδα από τη Γερμανία και την Ελβετία

Κατά τη γνώμη μας δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι προμηθευτής του Δημοσίου, μια εταιρεία όπως η Siemens πριν παραδώσει από μόνη της όλο τον φάκελο των στοιχείων στις ελληνικές αρχές.

Σχετικά με τα εκκλησιαστικά.

 Όπως ξέρετε εμείς έχουμε τη θέση για διάκριση ρόλων, χωρισμός ανάμεσα την Πολιτεία και Εκκλησία. Και έχουμε πει πολλές φορές ότι αυτό δεν είναι ένα εχθρικό μέτρο προς την Εκκλησία, αντιθέτως, μπορεί να της δώσει την ελευθερία από ένα ασφυκτικό εναγκαλισμό, ελευθερία που χρειάζεται και η Πολιτεία αντίστοιχα. Και με αυτήν την έννοια, υπερασπίζοντας τα δικαιώματα της Εκκλησίας, θεωρούμε ότι  δεν χρειάζεται να έχουν πολιτική εποπτεία και πολιτική παρουσία και την ύπαρξη ενός παιδονόμου κατά την διάρκεια εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου και γι αυτό προτείνουμε να μην συμμετάσχει ο Υπουργός Παιδείας στην διαδικασία της εκλογής μη συμμετοχή την οποία επιτρέπει και ο νόμος.

Για το Ηράκλειο Κρήτης

Ενώ το Ηράκλειο είναι ευλογημένο, από μια σειρά συναντήσεις βγαίνεις με απογοήτευση, λύπη για να μην πω πιο βαριές εκφράσεις. Είχαμε μια συνάντηση το Σύλλογο Διοικητικών Υπαλλήλων του ΙΚΑ και ενημερωθήκαμε με τεκμηριωμένο τρόπο για το θέμα του νέου κτιρίου του ΙΚΑ στον Εσταυρωμένο,  το οποίο όμως δεν έχει ούτε την πρόβλεψη για την πρόσβαση με ασφάλεια στις εγκαταστάσεις, ούτε αναγκαίες θέσεις πάρκινγκ, και μια σειρά άλλες προϋποθέσεις για να λειτουργήσει.

Απορώ με τι σχεδιασμό προχωρούν τα πράγματα στο Ηράκλειο. Ότι και να δει κανείς λείπει κάθε ιδέα σχεδιασμού. Οφείλει η Περιφέρεια Κρήτης να δώσει μια άμεση απάντηση. Πως θα λύσει αυτό το πρόβλημα. Πότε θα το λύσει προκειμένου και τα θέματα των εργαζομένων να λυθούν αλλά και τα θέματα πάρα πολλών συνταξιούχων ασφαλισμένων στο ΙΚΑ.  Εμείς προτείναμε στο Σωματείο να συμβουλευθεί το Τεχνικό Επιμελητήριο, ενδεχόμενα, αφού υπάρχει κενό της Πολιτείας προκειμένου να διαμορφώσει ένα απλό σχέδιο και  να προτείνει λύσεις ως προς την προσβασιμότητα στο νέο Κτίριο του Εσταυρωμένου, το πάρκινγκ κλπ.

Είχαμε και μια επίσκεψη στα Ιατρεία του ΙΚΑ και συνάντηση με το Σύλλογο Γιατρών του ΙΚΑ και το Σύλλογο Υγειονομικών Υπαλλήλων ΙΚΑ.  Ήμουν πολλά χρόνια ευρωβουλευτής και δεν είμαι σίγουρος αν είμαι σε χώρα της ΕΕ. Με την κατάσταση που είδα, ουρές τεράστιες από τον ένα όροφο στον άλλο για την εξυπηρέτηση σε μικροβιολογικά εργαστήρια ή άλλες υπηρεσίες. Θεωρώ ότι είναι μια μεγάλη προσβολή για τους επιστήμονες που βρίσκονται εδώ, για το υγειονομικό προσωπικό, αλλά πάνω από όλα ίσως για τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ. Αυτό το τεράστιο κενό  υπάρχει σε πολλά μέρη της Ελλάδας, αλλά στο Ηράκλειο, με μεγάλη οξύτητα.

Χρειάζονται πρακτικά μέτρα, για παράδειγμα να επιστρέψουν στο ΙΚΑ οι γιατροί που είναι στο Αεροδρόμιο οι οποίοι θα έπρεπε να καλύπτονται από τα Κέντρα Υγείας που καλύπτουν το Αεροδρόμιο.  Αλλά βέβαια χρειάζεται να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες που είναι πολλαπλάσιες σε αριθμούς από αυτό που ήταν το 1992 όταν έγινε το οργανόγραμμα. Σωστά κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι και είναι πάρα πολύ μετριοπαθείς στις κινητοποιήσεις τους. Τις επόμενες μέρες στην Αθήνα θα προσπαθήσω να έχω μια συνάντηση με την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Κοινωνική Εργασίας προκειμένου να υπάρχουν απαντήσεις στα ζητήματα άμεσα ειδικά το νομό Ηρακλείου.»

To Γραφείο Τύπου